CyanogenMod'u Saf Android'den Ayıran 6 Özellik
CyanogenMod'u saf Android'den ayıran 6 muhteşem özelliği sizler için anlattık.
Android 6.0 Marshmallow tabanlı CyanogenMod 13 pek çok Android telefon ve tablet için yayınlandı. Cyanogen ekibinin geliştirdiği CyanogenMod ROM’unda stock Android ROM’larında bile olmayan özellikler bulunuyor. Bizler de bu kullanışlı özellikleri sizler için sıraladık.
CyanogenMod, Android işletim sistemine sahip cihazlar için geliştirilen popüler ROM'lardan biri. CyanogenMod, Android'in resmi olmayan bir sürümü olarak da tanımlanabilir. Genellikle Android'e göre, daha saf bir deneyim sunduğu iddia edilir. Kullananlar memnun olduklarını forumlarda dile getirirler.
1. Kişiselleştirilebilir Ana Ekran
Cihazlarınızı ilk aldığınızda yüklü olarak gelen Android sürümünde ana ekranınızı dilediğiniz gibi değiştirebilmeniz pek mümkün olmuyor. Bunun için Nova, Apex gibi launcherlar yükleyerek kişiselleştirilebilir özelliklere sahip olabiliyorsunuz. Ancak, CyanogenMod’da buna hiç ihtiyaç kalmıyor. CyanogenMod’un uygulama çekmecesinden; simge boyutları, hızlı kaydırma, renk tonu, arama çubuğu gibi istediğiniz her şeyi yapabilmeniz mümkün.
2. Kilit Ekranı Seçeneklerini Yapılandırma
Stock Android sürümlerinde cihazınıza kilit koymak istediğinizde şifre, PIN veya 3x3 desen seçeneklerini kullanabiliyorsunuz. Bunlar arasında en sık kullanılan seçenek desen koruması oluyor. CyanogenMod’da kilit ekranında kullanabileceğiniz desen boyutunu 3x3’ten 6x6 boyutlarına kadar değiştirebiliyorsunuz. Bu sayede kilidinizin çözülmesi daha da imkansız hale getirebiliyorsunuz.
3. Durum Simgelerini Gizleyebilme
Cihaz üreticieri ve GSM taşıyıcıları, durum çubuğuna ekstra simge eklemeyi oldukça çok seviyorlar. Bluetooth, alarm, Wi-Fi, hotspot, şebeke ve sessiz gibi simgeleri Stock ROM’larda gizlemeniz mümkün değil. Elbette bu da CyanogenMod’da değiştirebileceğiniz anlamına geliyor. Durum çubuğunda gereksiz bulduğunuz tüm simgeleri tek bir tıkla kaldırabilirsiniz.
4. Mavi Işık Filtresi
Akıllı telefonlarımızın ekranından, her ne kadar farkında olmasak da zararlı mavi ışık yayılıyor. İstisnalar dışında mavi ışığı engelleyebilmek pek mümkün değil. Alternatif olarak kullanabileceğiniz üçüncü parti yazılımlarla bunu engelleyebiliyorsunuz ancak CyanogenMod’da ek uygulamaya gerek olmadan, Ekran ve Işık menüsü altındaki LiveDisplay sekmesinden zararlı ışınları engelleyebilmeniz mümkün.
5. Güç Menüsünü Düzenleme
Stock Android sürümlerinde güç düğmesine basılı tuttuğunuzda açılan menü hiç de kullanışlı değil. Cihazınızı kapatmak ya da yeniden başlatma seçeneklerinin yanında ses paneli, uçuş modu, ekran görüntüsü al gibi seçenekleri CyanogenMod’da kullanabilirsiniz.
6. Tema Değiştirebilme
Tüm Android kullanıcılarının yakındığı konulardan biri de tema değiştirebilmenin mümkün olmaması. Launcherlar veya simge paketleriyle farklı bir görünüm elde edebiliyorsunuz fakat bu genel olarak sizi tatmin etmenin yanına bile yaklaşamıyor. Play Store’da CyanogenMod için tasarlanan yüzlerce tema bulunuyor. Bu temaları yükleyerek bildirim paneli, arayüz renkleri, gezinme çubuğu, simgeler gibi bölümleri değiştirerek cihazınızı baştan aşağı yenileyebiliyorsunuz.
Sıraladığımız bu özellikleri ve hatta daha fazlasını Android’in gelecek sürümlerinde görür müyüz bilemiyoruz. Ancak, yeni sürümler geliştirilirken kullanıcıların istekleri göz önünde bulundurulursa daha başarılı sonuçlar elde edilecektir diye düşünüyorum.