Android telefonunuzun performansından memnun değilseniz ve arayüzünde değişiklik yapmak istiyorsanız Android’in nimetlerinden faydalanıp, cihazınıza bambaşka bir görünüm kazandırabilirsiniz. İsterseniz hemen işe koyulalım.
Bu anlatımda sizlere en popüler Android ROM’larından biri olan CyanogenMod kurulumunu anlatacağız. Ünlü geliştirici aslında ROM yükleme için basit bir yöntem sunmuş durumda. CyanogenMod Installer uygulamasını kurduktan sonra cihazınıza otomatik olarak en kararlı sürümü kurabiliyorsunuz. Ancak bu uygulamanın çalışmadığı durumlarda, ya da internet bağlantısının sınırlı olduğu yerlerde bu yöntem işe yaramayacaktır. Bu durumda SD kartınıza atacağınız ROM dosyası sayesinde kolay bir şekilde kurulumu gerçekleştirebiliriz.
Bu işleme başlamadan önce birkaç terimden bahsetmek yerinde olacaktır. Bu terimlerin bazıları yazı içinde geçeceği gibi, root konusunda da sürekli karşınıza çıkacak terimler olduğundan bilmenizde fayda var diye düşünüyorum.
Stock ROM: Telefon üreticisinin kendi yazdığı ve geliştirdiği yazılımdır.
Custom ROM: Geliştiricilerin üzerinde çalışıp, sundukları yazılımlardır. CyanogenMod da bunlardan biridir.
Root: Bildiğiniz gibi Android, Linux tabanlı çalışan bir işletim sistemi. Windows’ta yer alan ve sistem üzerinde her işlemi yapabilme yetkisine sahip Administrator hesabının Linux karşılığı olan Root, cihazınız üzerinde tam yetkili olmanızı sağlamaktadır. ClockworkMod CWM Recovery ile bu yetkiye sahip olabiliyoruz. Kurulumunu yazının ilerleyen bölümlerinde anlatacağız.
Recovery Mod: Cihazınızı formatlamak, yazılım yüklemek gibi çeşitli işlemlerin gerçekleştirildiği bölümdür. Root yetkisine sahip bir telefonunuz varsa bu seçenekler daha da artacaktır. Bu menüye giriş ise şu şekilde yapılır:
Samsung cihazlarda: Ses açma+Home tuşu+Güç tuşuna aynı anda basıp, açılış logosuna kadar basılı tuttuğunuzda açılacaktır. (Telefon kapalıyken)
HTC, Sony ve LG cihazlarda: Ses açma+Ses kapatma+Güç tuşuna yine aynı anda basılı tutup, açılış logosuna kadar bekledikten sonra açılacaktır. (Telefon kapalıyken)
Hazırlık işlemleri
1- Eğer garantisi devam eden bir telefonunuz varsa bu işlemi yapmamanızı tavsiye ederiz. Çünkü root edilen cihazlar, servis tarafından garanti dışı bırakılmaktadır.
2- Telefon rehberinizi, mesajlarınızı ve diğer verilerinizi yedekleyin.
3- Cihazınıza uygun bir recovery mod bulmak. (ClockworkMod Recovery)
4- Telefonunuza kurmak istediğiniz CyanogenMod sürümünü edinmek.
5- Boş bir hafıza kartı bulundurmak.
Şimdi yukarıda belirttiğim gerekli dosyaları edinmemiz gerekiyor. Buradaki sayfayı ziyaret ederek, cihazınızın modelini bulup Download ROMs bağlantısına tıklayarak ihtiyacımız olan ClockworkMod Recovery dosyasını listeden bulup, indiriyoruz.
Bu dosyayı hafıza kartınıza attıktan sonra, sıra CyanogenMod ROM’u indirmeye geldi. CyanogenMod resmi sitesine giderek, listeden telefonumuzun modelini seçerek işe başlıyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken bir noktadan bahsetmek istiyorum. Telefonunuzun modelini, Ayarlar kısmındaki Telefon Hakkında bölümünden öğrenebilirsiniz. Yanlışlıkla indirdiğiniz farklı modele ait ROM’u yüklemeniz durumunda cihazınız brick olabilir, yani bir daha hiç açılmayabilir. Bu yüzden dikkatli olmanızı tavsiye ederim.
Cihazınızı seçtikten sonra karşınıza bir liste çıkacaktır. Burada nightly, snapshot, stable gibi sürümler bulunmaktadır. Bunların da anlamlarını açıklayalım.
Nightly: Gecelik sürüm olarak adlandırabiliriz. Her gece yeni bir nightly sürümü yayınlanır ve bu sürümlerde birçok hata bulunmaktadır. Bu sürümleri kurmamanız tavsiye edilir.
Snapshot: Nightly sürümünden daha stabil çalışmaktadır. Bazı hataların onarılıp, sistemin biraz daha yerine oturmuş sürümü diyebiliriz.
Release Candidate (RC):Snapshot sürümünden daha gelişmiş, bu sürümde yerine oturmayan bazı düzeltmelerin yerine oturmuş sürümüdür.
Stable: Adından da anlaşılacağı gibi, hatasız ve stabil olan sürümdür. Bu sürümü kullanmanız cihazınızın sağlığı açısından daha iyi olacaktır.
Gerekli olan dosyaları indirdiyseniz, şimdi bu dosyaları .zip arşivinden çıkarmadan direkt olarak hafıza kartımıza kopyalıyoruz. Kopyalama tamamlandıktan sonra CyanogenMod yükleyeceğiniz telefona takıp, kuruluma yavaş yavaş başlayabiliriz.
Adım 1. Telefonu kapatın ve cihazınızı Recovery Mod’a alın. (Ses açma+Home+Güç tuşu ya da Ses açma+Ses kapatma+Güç tuşuyla)
Adım 2. Recovery modunda dokunmatik ekran çalışmayacaktır. Ses açma ve kapatma tuşlarını aşağı-yukarı hareket etmek için, Home tuşunu da seçim için kullanarak wipe data/factory reset seçeneğine geliyoruz ve açılan ekranda Yes – Wipe all user data seçeneğiyle telefonu sıfırlıyoruz.
Adım 3. Ana menüye dönerek install zip seçeneğine girip, Choose zip from /storage/sdcard1 seçeneğine giriyoruz.
Adım 4. Öncelikle ClockworkMode Recovery yüklememiz gerekiyor. İlgili dosyanın üzerine gelip seçtikten sonra onaylıyoruz ve cihazı rootlamış oluyoruz. Bu işlemden sonra ana menüye dönüp cihazınızı kapatın ve Recovery Mod’da yeniden başlatın. Biraz önce girmiş olduğunuz arayüzün değiştiğini fark edeceksiniz.
Adım 5. Şimdi ise sıra CyanogenMod yüklemeye geldi. Adım 3’te anlattığımız adımları izleyerek bu sefer de cm-11-20150118… şeklinde devam eden ROM dosyamızı seçiyoruz ve ardından Yes – Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.
Adım 6. Birkaç dakika bekleyip, kurulumun tamamlandığı yazısını görünce telefonu yeniden başlatıyoruz ve cihaz kurulumunu gerçekleştiriyoruz.
Adım 7. Tüm bu adımları doğru şekilde gerçekleştirdiyseniz, kurulum sorunsuz olarak tamamlanacaktır.
Cihazınızın eskisine oranla performansının nasıl değiştiğini anında fark edeceğinizi düşünüyorum. Ayrıca, CyanogenMod yükledikten sonra telefonunuzda Google uygulamaları yüklenmeyecektir. Play Store, Haritalar, Gmail gibi uygulamaları içinde barındıran Google Apps paketini ayrı olarak indirmeniz gerekmektedir. Google Apps paketini de CyanogenMod sürümünüze dikkat ederek yüklemenizde fayda var.
Not: Anlatım yaparken kullandığımız telefonda daha önce ClockworkMod Recovery olduğundan dolayı, tekrar eski haline getirip baştan kurulum yapmadık. Anlattığımız adımları izlerseniz, kurulum esnasında herhangi bir sorunla karşılaşmayacaksınız.
Önemli Not: Root yaparken gerçekleştireceğiniz tüm işlemlerden kendiniz sorumlusunuz. Herhangi bir aksilik yaşamanız durumunda Tamindir sorumlu tutulamaz. Bu rehber yazı, root işlemini merak eden kullanıcılara yol gösterici olması amacıyla yazılmıştır.
Rootlu Android Telefonlarınızda Kullanabileceğiniz 20 Uygulama
YORUMLAR