Counter-Strike 2'ye (CS 2) Profesyoneller Gibi Nasıl Ayar Çekilir?
CS 2 ayarları, performansı önemli ölçüde arttıran faktörlerin başında geliyor. Hazırladığımız rehberde bulunan ayarlar ile performansınızı arttırabilirsiniz.
Bazı CS 2 ayarları sayesinde oyun performansını artırabilmeniz mümkün. Bu ayarların nasıl uygulanacağını merak eden kullanıcılar için çok detaylı bir rehber hazırladık. Bu rehber sayesinde Counter-Strike 2'de daha iyi bir performans sergileyebilirsiniz.
Mouse ya da oyun ayarları düzenlemeleri yapmak, hiç beklemediğiniz şekilde Counter-Strike 2 performansınızı artırabilir. Fakat bütün bu ayarların en doğrusunu bulmak ve kendinize en uygununu seçmek durumundasınız. Bu yazımızda da CS 2’de yapabileceğiniz birkaç ayardan ve o ayarların inceliklerinden bahsettik.
CS 2 sahnesinin profesyonel oyuncuları genellikle oyun ayarlarını paylaşmaktan çekinmiyorlar. Haliyle biz de imrenerek izlediğimiz oyuncuların, ayarlarından kopya çekerek, kendimize en uygun sistemi kurmaya çalışabiliyoruz.
Hemen aşağıda görebileceğiniz gibi en üst seviyede mücadele eden beş profesyonelin ayarları mevcut. Dikkatlice baktığınızda hepsinin birbirinden çok farklı ayarlar seçtiğini ve buna rağmen hepsinin de çok başarılı olduğunu görebilirsiniz.
Performansı Arttıracak CS 2 Ayarları Neler?
- DPI
- USB Rate
- Windows hız hassasiyeti
- Oyun içi hız hassasiyeti
- Zoom hassasiyeti
- Fare ivmesi
- m_rawinput
- Çözünürlük
- AR (En-Boy Oranı)
- Ölçeklendirme
- Yenileme hızı
1. DPI Nasıl Ayarlanır?
İnce ayarlara DPI’dan başlayalım. DPI (Dot per Inch), fiziksel fare donanımınızla ekranda gördüğünüz fare imlecinin arasındaki bağlantının hesaplanmasıyla ilgilidir. Elinizle farenizi hareket ettirdiğinizde, 1-inch mesafede farenin ne kadar bilgi aktaracağını söyler ve DPI değerini arttırdıkça aktarılan bilgiyle birlikte ekranınızdaki fare de daha hızlı hareket etmeye başlar.
Profesyonel oyuncuların neredeyse hepsinin 400DPI hızında oynadığını görebilirsiniz. Bu da oyun içi hassaslık ayarında 2.2’ye tekabül etmekte. Fakat aralarından coldzera, 800DPI ile yani oyun içi ayarlarda 1.1 olarak görebileceğiniz hızlarla oynamakta. Peki aradaki 400DPI ne işe yarar.
400DPI ile oyuna girdiğinizde, gözünüzle fark etmeniz zor da olsa, oyun içindeki crosshair, hafifçe sallanır. Konsoldan "fov_cs_debug" yazıp, değer "1" olarak girerseniz, görüntü size yaklaşacak ve küçük sallanmayı fark edecek duruma gelebileceksiniz.
Oyunu tekrar eski haline getirmek için değeri 0 olarak girebilirsiniz. 800DPI hızında oynadığınızda, eğer farenizin tarayıcısında sıkıntı yoksa bu küçük titremenin gittiğini görebilirsiniz.
“Oyun içerisinde böyle gözle görülür bir fark varken, neden profesyonel oyuncular 800 yerine 400 DPI oynar?” sorusu hemen herkesin aklına gelmiştir. Cevabı basit: Düşük DPI menülerde gezinirken ve silah alırken, çok daha işinize yarar, üstelik daha yüksek hızlarda oyun içindeki hakimiyetiniz daha da azalır ve ani hareketlerde crosshair’i doğru noktaya getirmek zorlaşır.
2. USB Rate
USB Rate, farenin bilgisayara veri gönderme hızını gösterir. Oyuncular arasında 500 ve 1000 olmak üzere iki farklı ayar kullandığını görebilirsiniz. Her ne kadar 1000 hızında veriler bilgisayara daha hızlı aktarılsa da kullanılan farenin markası, modeli ve USB kablosunun türü tüm bunları değiştirebilir.
3. Windows Hız Hassasiyeti
İşletim sistemi üzerinden yaptığınız hassasiyet ayarı, imlecin bir pikselden diğerine hangi hızda geçeceğini belirler. Listede oyuncuların çoğu 6 ayarını seçse de sadece ScreaM 5 ayarını kullanmakta kararlı.
Herkes tarafından kullanılan 6 hızı, ortalama bir değerken, hızı 5’e aldığınızda imleç 0.75 kat daha hızlanır ve işletim sistemi fareyi algılama değişikliğine gider. ScreaM’in oyun için hızda da çok yüksek değerler seçmesi sebebiyle Windows üzerinde de böyle bir ayar yapması gayet mantıklı. Siz de oyun içi hızınıza en uygun Windows ayarlarını, deneyerek bulabilirsiniz.
4. Oyun İçi Hız Hassasiyeti
CS 2’nin ayarlar bölümünden yaptığınız ya da komutlarla girdiğiniz hız ayarlarında genellikle her oyuncu bambaşka değerler seçer. Fakat çoğu oyuncunun çok yüksek hız hassasiyeti değerlerinde oynadığının da altını çizmeden geçmeyelim. Hatta profesyonel oyuncular arasında 5.0 gibi uçuk kaçık hassasiyet oranlarına ulaşanlar bile görebilirsiniz.
Burada tamamen size en uygun olanını bulmakla ilgili bir durum söz konusu. DPI, Windows, USB Rate derken, oyun içi hassasiyetin tek tek denemeniz gerekebilir. Tüm bunlarla birlikte bir ayara alıştıktan sonra o ayar 5.0 bile olsa size en uygunu o gelecektir.
5. Zoom Hassasiyeti
Hangi hızda zoom yapacağınıza karar verdiğiniz bu ayarda, açıkça görebileceğiniz gibi 1.0 sıfır “altın sayı” kıvamında herkes tarafından kullanılmış. Fakat bunlar arasında FaZe oyuncusu Niko, 0.8 kullanmayı tercih etmiş. Yani Niko, diğer oyunculara göre çok daha yavaş zoom açıp kapatmak istiyor. Arada sırada AWP de kullandığını bildiğimiz Niko’nun kararı, muhtemelen kullandığı diğer hassasiyet oranlarıyla orantılı.
6. Fare İvmesi
Mouse acceleration, crosshair’in ekranda nasıl hareket edeceğini direkt olarak etkileyen ayarlardan bir tanesi. İvmeyi kapattığınız anda oran 1:1 olarak ayarlanır, fare ve crosshair hareketiniz eşitlenir. İvmeyi açtığınız zaman farenin hareketi, farenizi hareket ettirme hızınıza eşitlenecektir.
Farenizi 1-inch hareket ettirdiğiniz bu sefer crosshair bundan daha hızlı gidebilir. Bu sebeple profesyonel oyuncular ivmeyi kapatarak, direkt olarak diğer ayarların etkisiyle crosshair’i yönetmek istemektedirler.
7. m_rawinput
Konsoldan gireceğiniz bu komut, CS 2’nin fare hareketlerine dair verileri Windows mu yoksa direkt olarak fareden mi alacağını belirler. Komuta değer olarak 0 girerseniz, değerler Windows yoluyla oyuna ulaşır, 1 olarak girerseniz veri direkt olarak fareden oyuna aktarılır.
Yeni nesil ve oyunlar için hazırlanmış farelerden bir tanesini seçtiyseniz, aktarım hızları zaten çok yüksek olacağından, değeri 1 olarak girmek en mantıklısı olacaktır. Veri aktarımı gecikmesini engellemek için 1 değeri kullanmak mantıklı görünse de coldzera’nın 0 değerini tercih ettiğini de gözden kaçırmamak gerekir.
8. Çözünürlük
CS 2’ye dair yapılan ayarlar arasında uzlaşmaya varılamayan tek ayarın çözünürlük olduğu söylenebilir. Listeye bakarsanız, 800x600’den tutun 1280x960’a kadar farklı farklı çözünürlük ayarı tercih edildiğini görülebilir.
Burada seçim, kullandığınız ekrana göre sizin tercihinize kalmış gibi gözükmekte. İnternet üzerinde konu hakkında onlarca tartışma bulabilecek olsanız bile gözünü ve ekranınıza en uygun olan ayarı seçmekte özgürsünüz.
9. AR (En-Boy Oranı)
Çoğu profesyonel oyuncunun 4:3 oranını seçtiğini görebilirsiniz. Bazı profesyonel oyuncuların ve analistlerin, “CS 2 oynarken ekrandaki en önemli nokta ortasıdır” söyleminden yola çıkarak, 4:3 oranının ekrana daha iyi sığdırma yapmasından ötürü, böyle bir tercih yapıldığı söylenebilir.
10. Ölçeklendirme
Scaling ayarı konusunda da bir başka devasa tartışmanın devam ettiğini söylemek yanlış olmaz. Birçok oyuncu Black Bars ayarını kullanırken, bir kısmı da stretched ayarını tercih ediyor. Ayarlardan Black Bars’ı seçtiğinizde görebileceğiniz gibi bu ayar, ekranın üstünden ve altından siyah çizgilerin belirmesine yol açıyor, diğer ayardaysa ekran tamamen oyunla kaplı.
Birtakım analizler siyah çizgiler seçildiğinde oyunun performansının arttığını söylese de yine sizin oyun tarzına yönelik bir tercih olduğunu da söyleyelim.
11. Yenileme Hızı
Son olarak her pro en yüksek yenileme hızına sahip monitörü tercih ediyor. Günümüzde, daha hızlı panellerle gelişmiş monitörlerin kullanıma sunulduğunu görüyoruz. Yenileme oranının ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olduğubariz bir gerçek.
Eğer iyi bir donanıma sahipseniz 144 Hz ve üzeri monitörlere bakmanız gerekir. 144 Hz artık rekabetçi oyunlarda neredeyse standart olarak kabul ediliyor. Diğer rakiplerinizden sıyrılmak için bütçenizin yettiği en yüksek yenileme hızına sahip monitörü satın alabilirsiniz. Piyasada 540 Hz değerine ulaşan monitörler bulunduğunu belirtelim.
Sonuç olarak: CS 2 oynarken en iyi ayar, sizin seçtiklerinizdir. Tüm bunlardan bambaşka ayarlar seçip, oyun tarzınızı o ayarlara göre ayarlayıp, en iyi oyunculardan bir tanesi olabilirsiniz. Fakat kendinize uygun en iyi ayarı bulabilmek için yukarıda yazdıklarımızı göz önüne alarak ve diğer oyunculardan kopya çekerek, iyi bir yol çizebilirsiniz.
CS 2 ayarları ile alakalı paylaşacaklarımız bu kadardı. Umuyoruz ki sizler için faydalı olmuştur. Siz hangi CS 2 ayarlarını kullanıyorsunuz? Aşağıda bulunan yorumlar kısmında düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında ulaşmak için Tamindir'i takipte kalmayı unutmayın.