Corona Virüsü hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor ancak virüsü öldürebilecek bir aşı hala mevcut değil. Peki Covid-19 aşısı ne zaman bulunacak ve aşıya ne kadar yakınız? İşte konu hakkında bilinen tüm detaylar ve dahası!
Koronavirüs Aşısı Ne Zaman Hazır Olacak?
Covid-19 için yapılan araştırmalar ve çalışmalar son hızı ile devam ediyor.
Şu an geliştirme aşamasında bulunan yirmi aşı mevcut. Bazı aşılarda hayvan testleri geride bırakıldı ve insanlı testler başladı. Bu noktada uzun vadeli yan etkiler ve olası sonuçlar gözlemleniyor.
Eğer gerçekçi bir açıdan bakmamız gerekirse kitlesel üretim için bulunan süreci göz önüne alarak aşının önümüzdeki yılın ortasına kadar hazır olmayabileceği sonucuna varıyoruz. Üstelik çalışmalar bugüne kadar eşi ve benzeri görülmemiş bir zaman ölçeğinde gerçekleşiyor ve bu yüzden her şeyin yolunda gideceğine dair bir garanti yok.
Unutmayın, insanlarda mevcut durumda dört farklı çeşit koronavirüs bulunur. Bunlar soğuk algınlığına yol açarlar ve aşı yapmamız gerekmez.
Kimler Aşı Olacak ve Herkesi Koruyacak mı?
Bir aşı geliştirildiğinde en azından ilk süreçte sınırlı bir tedarik söz konusu olacaktır. Bu nedenle bazı önceliklendirmelerin yapılması muhtemeldir.
İlk öncelik sağlık çalışanları için geçerli olacaktır. Bunun ardından yaşlılar en riskli grup olduğu için eğer aşı onlarda işe yarıyorsa muhtemelen ikinci öncelik yaşlılarda olacaktır. Aksi durumda yaşlılara bakan yakın grup için de uygulanabilir.
Nitekim aşı, kaçınılmaz olarak yaşlılarda daha düşük başarı oranlarına sahip olacaktır. Bu aşı ile ilgili değil, yaşlıların bağışıklık sistemi ile alakalı bir durum olup örneklerini her yıl yapılan grip aşıları ile görüyoruz.
Yan Etkileri Olacak mı?
Tüm ilaçların, hatta şu an dolabınızda bulunan ağrı kesicilerin dahi yan etkileri vardır. Ancak klinik araştırmalar öncesinde bir aşının yan etkilerinin olup olmayacağı ya da hangi yan etkilerinin olacağı bilinemez.
İlaçlar Ne Olacak?
Doktorlar Covid-19'a karşı etki edip etmediğini görmek için belirli antivirallar ile tedavi yöntemlerini deniyor. Bu, en azından güvenli oldukları bilindiği için araştırmayı hızlandırır.
Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada remdesivir isimli ilacın hastalığa karşı tedavi edici bir özelliğinin olabileceğini söyledi. Remdesivir bir ebola ilacı olarak geliştirildi ancak çok çeşitli virüsleri öldürebiliyor gibi gözüküyor. Ancak hala deneme sonuçları bekleniyor.
Lopinavir ve Ritonavir isimli HIV ilaçları için de bazı umutlar vardı. İlaçların klinik deneme sonuçları ise hayal kırıklığı yaratıyor.
Klorokin isimli bir diğer ilaç için de bazı umutlar var. Testler virüsü öldürdüğünü gösterdi ancak hala kapsamlı sonuçlar bekleniyor. Amerika başta olmak üzere diğer ülkelerde denemeler sürüyor.
Bir Aşı Nasıl Yapılır?
Aşılar bir virüs ya da bakteriyi vücuda zararsız bir şekilde enjekte eder. Bu sayede vücudun savunma hücreleri bu virüs ya da bakteriyi bir işgalci olarak tanımlar ve onunla nasıl savaşacağını öğrenmiş olur.
Olur da virüs vücutla gerçekten enfekte olursa, onunla nasıl savaşacağını zaten biliyordur.
On yıllardır kullanılan aşılama yöntemi, orijinal virüsü kullanarak yapılıyor. Virüsün temel olarak genetik kodlarının çözülmesi ile birlikte ağır semptomlar geliştirmeyecek hafif bir kısmı vücuda enjekte edilecek ve vücudun bu virüsü tanıması sağlanacak.
Bir Tedavi Hazır Olana Kadar Neler Yapabilirsiniz?
Aşılar enfeksiyonları önler ve bunu yapmanın şu an en iyi yolu hijyendir.
Koronavirüs ile enfekte olursanız çoğu zaman hafiftir. Evde yatarak, parasetamol alarak ve bolca sıvı tüketerek üstesinden gelebilirsiniz. Bazı hastalarda semptomlar daha ağır olabilir ve tıbbi yardıma ihtiyaç duyabilirler.