Çok Hesap Destekli Anlık Mesajlaşma Yazılımları

Türkiye'de en yaygın olarak kullanılan anlık mesajlaşma servisinin MSN'in yeni adıyla Windows Live Messenger olduğu çok belirgin. Özellikle sadece 2 yıl öncesine kadar yeni tanışan insanların daha sıkı konuşmak açısından birbirlerinin cep telefonu numar

Deniz Gür -

Türkiye'de en yaygın olarak kullanılan anlık mesajlaşma servisinin MSN'in yeni adıyla Windows Live Messenger olduğu çok belirgin. Özellikle sadece 2 yıl öncesine kadar yeni tanışan insanların daha sıkı konuşmak açısından birbirlerinin cep telefonu numaraları yerine messenger adreslerini almaları da bu popülaritenin en büyük kanıtlarından bir tanesi. Cep telefonu hayatımıza girdikten birkaç yıl sonra insanlar cep telefonu numaralarına veriyor ve mobil hayat denen ortama ilk adım atılmış oluyordu. Ardından internetin yaygınlaşması ile de mobil hayat yavaş yavaş sanal hayata kayarak anlık mesajlaşma servislerinin önemini arttırdı. Türkiye bilgisayar kullanıcılarının %90'ları aşan oranının da Microsoft'un işletim sistemi Windows'u kullanması sonucu Türkiye'deki en büyük IM(Instant Messenger) servisi MSN Messenger oldu. mIRC topluluğunun çok kısa süreli bir ICQ kullanımından hemen sonra MSN Messenger kalıcı bir şekilde hayatımıza girdi ve uzun bir süre boyunca çıkması da oldukça zor görünüyor. TAMindir'deki indirme istatistikleri de bu öngörüyü destekler nitelikte zaten.

Peki ama Microsoft servisi WLM(Windows Live Messenger)'yi sistemi sürekli olarak yoran ve sadece Live Messenger servisini destekleyen bir yazılım ile kullanmak zorunda mıyız? Her yeni versiyonunda belirgin bir şekilde sistemi zorlayacak şekilde yazılımını sunan Microsoft'un Windows Live Messenger yazılımından başka bir yazılımda anlık mesajlaşma servislerimizin tamamına erişmemiz mümkün değil mi? Cevabı oldukça basit: Evet mümkün.

Bilgisayar ve özellikle internet teknolojilerinin de bilim ile benzer şekilde ilerlemeleri (bilgi birikiminin çoğalarak yeni dallar yaratması gibi) sonucu oluşan birikime tek bir yerden erişme gereksinimi insanların kolay kullanıma sahip yazılımlara olan ihtiyacını arttırmıştır. Bu da özellikle açık kaynak kodlamalı yazılımların ortaya çıkması ile insanların kendilerine uygun yazılımlar yapmalarına olanak sağlamış ve bilgisayar kullanıcılarının kullanım kolaylığı düşünülerek yaratılan yazılımlar, yazılım dünyasını da geliştirmiştir.

Bugün, internet üzerinden yayın yapan tüm anlık mesajlaşma yazılımlarının da birbirleri ile rekabet halinde olmalarına rağmen ortak bir noktada hizmet vermeleri gerekliliği ilk olarak bir internet sitesi üzerinden hayata geçirilen bir sistem ile varlığını hissettirmiştir. Meebo isimli bir servis ile MSN Chat, Gtalk veya birkaç farklı mesajlaşma servisine internet tarayıcısı üzerinden de artık erişilebiliyor. Ancak internet tarayıcısının bir sonraki işletim sistemi olacağı geleceğe henüz süre olduğu için bu servisleri Meebo benzeri bir çatı altında tek bir masaüstü uygulamasında toplama gerekliliği de gözardı edilmedi ve karşımıza tüm servisleri tek bir yazılımda sunan birçok farklı yazılım çıktı.

Bu tür yazılımların en başarılı 4 tanesini sıralamaları ile Tiport blogumuzda paylaşmak gerekirse:

1- Digsby: Henüz alfa yayınında olsa bile oldukça düzgün çalışan ve tüm popüler IM servislerini masaüstünüze tek bir yazılım ile sunan Digsby son dönemlerde aldığı ödüller ile de yaptığı işin ne kadar başarılı olduğunu kanıtlıyor. AIM, MSN, Yahoo, ICQ, Google Talk, Facebook Chat ve Jabber anlık mesajlaşma servislerini ücretsiz olarak sunan Digsby sadece bu özellikler ile kullanıcıları memnun etmiyor. Tüm bu servislerin dışında Gmail, Yahoo Mail, Hotmail, AOL Mail, POP ve IMAP eposta servislerinizi de entegre etmenize olanak tanıyan yapısı birden fazla eposta ve IM hesabı kullanan bilgisayar kullanıcılarına hitap eden Digsby sosyal web ortamına da uyum sağlamış bir yazılım. Facebook, MySpace, LinkedIn, Twitter gibi sosyal ağ hesaplarınızı da Digsby üzerinden kontrol edebilir ve bu ağlardaki arkadaşlarınızı internet tarayıcınızı açmadan takip edebilirsiniz.

Şu an için sadece Windows işletim sistemine uyumlu olan Digsby, Linux ve Mac işletim sistemleri ile uyumlu olan uygulamalarını da an itibari ile geliştirmeyi sürdürüyor.

Digsby program sayfasına gitmek için buraya tıklayın.

2- Miranda IM: Digsby'nin aksine daha az yer kaplayan bir yapıya ve açık kaynak kodlamasına sahip olan Miranda IM ile eklenti kurmadan sadece anlık mesajlaşma servislerine erişebiliyorsunuz. AIM (AOL Instant Messenger), Gadu-Gadu, IAX (Inter-Asterisk Exchange), ICQ, IRC (Internet Relay Chat), Jabber, MSN, Netsend, Tlen, Yahoogibi 

anlık mesajlaşma servislerini Miranda üzerinden kullanabilir ve sade arayüzü ile sorunsuz bir şekilde masaüstünüzde bu yazılımı kullanabilirsiniz. Ayrıca Miranda'ya ekleyebileceğiniz100'den fazla farklı eklenti ile kullanım olanaklarınızı kişiselleştirebilir ve daha güzel bir IM tecrübesine sahip olabilirsiniz. Sade ve basit bir arayüzü olması birçok kullanıcı için çekici gelmese de düzgün ve sorun çıkarmadan çalışan yapısı ile kullanılabilir bir IM yazılımı olarak tercih edilebilir.

Miranda IM program sayfasına gitmek için buraya tıklayın.

 

3- Pidgin: AIM, ICQ, MSN, Yahoo, IRC, Bonjour, Gadu-Gadu ve Zephyr gibi farklı mesajlaşma servislerini tüm işletim sistemlerinde çalıştırabileceğiniz bir yazılım. Eski adı Gaim olan Pidgin, yeni arayüzü ve eklenti özellikleri ile de Facebook Chat gibi servisleri de masaüstünüze diğer servisler ile birlikte getirebiliyor. Her ne kadar Türkçe olduğu kendi sitelerinde belirtilse de yazılım Türkçe olarak gelmiyor.

Pidgin program sayfasına gitmek için buraya tıklayın.

 

4- Trillian: MSN, Yahoo, ICQ, AOL ve IRC gibi chat programlarını kullanabileceğiniz Trillian, ücretli versiyona da sahip olan bir yazılım. Ücretsiz versiyonunu kullanırken bu uygulamaya ekleyebileceğiniz RSS eklentileri, eposta habercileri gibi farklı eklentiler ile de kullanım olanaklarını arttırıyor ve başarılı bir mesajlaşma deneyimi sunuyor. Trillian'ın yeni versiyonu olacak olan Trillian Astra, henüz beta aşamasında olmasına rağmen birçok kullanıcı tarafından kullanılmakta ve en başarılı IM birleştirme uygulamalarından birisi olarak da adından bahsettirmektedir.

Trillian program sayfasına gitmek için buraya tıklayın.

Her farklı mesajlaşma servisi için farklı bir uygulama kullanmaktansa bu tür yazılımlar sisteminizi gereksiz yere yormayacak, zamandan ve bilgisayarınız belleğinden tasarruf sağlayacaktır. İş için farklı, kişisel amaçlar için farklı hesaplarınız var ise tüm hesapları tek bir ortak noktada toplayan bu yazılımlar tam size göre.

Tüm bunların dışında hala Windows Live Messenger'a alternatif arıyorsanız: SkypeYahoo MessengerGtalk gibi servisleri de deneyebilirsiniz.

Benzer İçerikler