İnternet günümüz Dünyası'nın en büyük nimetlerinden şüphesiz. Fakat interneti kötü amaçlı kullanarak diğer kullanıcılara zarar vermek isteyen kişilerin de sonu bir türlü gelmiyor. Bu nedenle küçük yaştaki çocuklarımızı özellikle en çok vakit geçirdikleri sosyal medya platformları üzerinde nasıl koruyabiliriz sorusuna sizler için yanıt verdik.
Günümüzde bilgisayar, akıllı telefon veya tableti olmayan kişi neredeyse yoktur. Tabi bu durum küçük yaştaki çocuklarımız için de geçerli. Eğer yoksa da ülkemizde oldukça yaygın olan internet kafelerde istedikleri internet servislerine yada oyunlarına ulaşabiliyorlar. İnternet üzerinde en çok aktif kullanıcı sahibi sitelerin hepsi sosyal medya platformu. Çocuklarımızda bu servisler üzerinde hesaplar açarak diledikleri gibi kullanabiliyorlar. Çünkü hesap oluşturmak çoğunda herhangi bir yaş sınırlaması bulunmuyor. Bulunsa bile farklı bir doğum tarihi girerek bu engeli aşabiliyorsunuz.
Tanık olduğum kadarı ile söyleyebilirim ki, bir çok aile çocuğunun internette nasıl bir hayat geçirdiğini bilmiyor. Hatta en ufak bir tahminleri bile yok diyebilirim. İnternet ortamında istediğiniz kişiye bürnebilirsiniz. Yazdığınız yazılar ve paylaştığınız resimler beğenilmeye başladıkça takipçilerinizin sizinle ilgilenmesini sağlamak için aynı şekilde devam etmek isterseniz. Bu gibi şeylerin olumlu etkileri olabileceği gibi olumsuz etkileri de olabiliyor. Özellikle uygun yaşta olmayan çocuklar için zararları daha tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabilir. Üstelik tek tehlike bu da değil. İnternet üzerinde diğer kullanıcılara zarar vermek isteyen kişiler çocuklarınızı hedef alarak bilgisayar yada mobil cihazlarınıza kadar girebiliyor. Peki çocuklarımızı nasıl koruruz diye soruyorsanız, yapabileceğiniz en iyi 6 uygulamayı sizler için listeledik.
1) Kendinizi Sosyal Medya Hakkında Eğitin
Eğer çocuğunuzun sosyal medya üzerinde güvende olduğundan emin olmak istiyorsanız, ilk olarak sosyal medya platformlarını öğrenmeniz gerekiyor. Facebook, Twitter ve Instagram gibi popüler uygulamaları daha önceden kullanıyor olabilirsiniz. Eğer kullanmıyorsanız bu servisler ile birlikte Snapchat, Vine, YouTube, Tumblr, Flickr vb. servislerini öğrenmelisiniz. Böylelikle çocuğunuzun neler yaptığını ve güvende olup olmadığını deneteleyebilirsiniz.
Bu platofrmlar hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunuzda, bu servislerin nasıl çalıştığını ve çocuklarınızın neler yapabileceğini çok daha iyi anlayabiliyorsunuz. Bu nedenle sosyal medya eğitimi ve kullanımı listenin ilk sırasında yer alıyor. Uygulamalar arasındaki farkları öğrenerek sahip oldukları riskleri de görebilirsiniz. Bu uygulamaları mobil cihazlarınıza indirebilmeniz için aşadağı liste olarak Android ve iOS indirme linklerini sunacağım.
- Facebook (Android)
- Facebook (iOS)
- Twitter (Android)
- Twitter (iOS)
- Instagram (Android)
- Instagram (iOS)
- YouTube (Android)
- YouTube (iOS)
- Snapchat (Android)
- Snapchat (iOS)
- Vine (Android)
- Vine (iOS)
2) Çocuklarınıza Sosyal Medyanın Tehlikelerini ve Sonuçlarını Anlatın
Pek çok küçük yaştaki sosyal medya kullanıcısı, bu platformlarda başlarına neler gelebileceğini tahmin edemiyor yada düşünmüyor. Bilgilerinin başkaları tarafından ele geçirilebileceğini ve bu sayede neler yaptıklarının rahatlıkla takip edilebileceğiniz anlatmalısınız.
Bunun dışında sosyal medya üzerindeki resimler, yorumlar ve etkileşimler çocuğunuzu olumsuz olarak etkileyebilir. Arkadaşları tarafından dışlanmak, alay edilmek ve benzer gibi durumlarda çocuğunuz oldukça mutsuz olabilir. Bu nedenle çocuğunuza sosyal medya üzerinde başlarına gelebilecek sorunları birer birer anlatmak oldukça faydalı olacaktır. Bu sayede çocuklarınız sosyal medyayı kullanmaya başlamadıysa bir süre aha uzak durabilir veya gizli gizli kullanacaksa bile anlattıklarınızdan dolayı daha temkinli davranacaktır.
3) Çocuklarınıza Sosyal Medya Kullanıma Başlayabilecekleri Bir Yaş Sınırı Koyun
Eğer çocuklarınıza yaşları gereği sosyal medya kullanımı izni vermediyseniz, ileride kullanabilecekleri bir yaş limiti koyarak bir süre daha geç kullanmaya başlamalarını sağlayabilirsiniz. Bunun için seçebileceğiniz yaş limiti ise 13 olabilir. Zaten bir çok sosyal medya platformunda hesap açabilmek için 13 yaş üstünde olduğunuzu belirtmeniz gerekiyor. Nedeni ise çocukların online güvenliğini sağlayan COPPA kurumunun 13 yaş kullanıcıların ailesinden izin alınmadan kişisel bilgilerinin ve fotoğraflarının toplanmasına engel olmasıdır.
Eğer 10 - 11 yaşlarında çocuk yada çocuklara sahipseniz çocuklarınıza 13 yaşına gelene kadar Facebook ve Twitter gibi servisleri kullanamayacaklarını belirtebilirsiniz. Bu gibi durumlarda eğer çocuklarınızın arkadaşları kullanıyorsa, çocuklarınız size kızacaktır. Ayrıca gizli olarak hesap açarak kullanmaya başlayabilirler. Böyle bir durumla karşılaşırsanız listedeki diğer önerileri göz önüne alarak çocuklarınızın sosyal medya platformları üzerinde güvenli olmasını sağlayabilirsiniz.
4) Bilgisayarı Evin Salonuna yada Oturma Odasına Koymalısınız
Çocuğunuzun bilgisayarını kendi odasında bulundurmak yerine evin daha sık kullanılan salon ve oturma odası gibi yerlerine yerleştirerek çocuğunuzun sosyal medya üzerinde neler yapabileceğini kontrol edebilirsiniz.
Uzmanların yaptığı araştırmalara göre çocuklar ailelerin yanında bilgisayar kullanırken daha dikkatli davranıyorlar ve sakıncalı işlemler yapmaktan çekiniyorlar. Bu nedenle çocuğunuzun bilgisayarını kendinize yakın bir yerde tutarak onların sosyal medya deneyimini kısıtlayabilirsiniz. Bu sayede hem çocuğunuzun güvenliğini sağlamış olursunuz hem de onlarla birlikte daha fazla vakit geçirebilirsiniz.
5) Kural veya Prensipler Belirlemek
Çocuğunuzun sosyal medya kullanımı etkileyecek olan en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Onlar farkında olmasa bile onların güvenliğini istediğiniz için bir takım kurallar belirleyerek onları sınırlandırabilirsiniz. Bu duruma en iyi örnek olabilecek olan saat limiti. Haftalık olarak sosyal medyada geçirebileceği bir süre tanımlayarak onları bu süre dışında kullanamayacaklarını belirtebilirsiniz.
Saat belirlemek dışında sosyal medya güvenliğini anlatabileceğiniz özel zamanlar belirleyerek çocuğunuzla birlikte sosyal medya üzerinde vakit geçirebilir ve onlara kendi güvenliklerini nasıl sağlayabileceklerini anlatabilirsiniz. Eğer sosyal medya bilginiz kısıtlıysa bu durum için çevrenizdeki kişilerden yardım alabilirsiniz.
Kurallar belirlerken çok katı olmamaya özen göstermelisiniz. Çünkü çocuğunuza katı kurallar koymanız durumunda, kendini rahat hissedemeyecek ve sosyal medyaya sizden habersiz ve gizli olarak giriş yapacaktır. Üstteki örnekten açıklayacak olursak, ona yetecek bir süre limiti belirlemek iki taraf için de iyi olacaktır. Süreyi çok düşük tutmanız durumunda çocuğunuz farklı yollara başvurarak sosyal medyaya erişim sağlamaya çalışabilir. Dengeli bir şekilde kurallar belirlemek hem çocuğunuzu hem de sizi daha mutlu edebilir. Aynı zamanda çocuğunuzun sosyal medyadaki güvenliğini sağlayabilir.
6) Çocuğunuzun Kullandığı Uygulama ve Servislerin Gizlilik Ayarlarını Düzenli Olarak Kontrol Edin
Sık sık güncellenen ve yenilenen sosyal medya uygulama ve siteleri, güvenlik ayarlarında dğeişiklik de yapabiliyor. Bu değişiklikler ile çocuklarınızın profillerinin bilgileri de değiştiribilir. Bu nedenle çocuğunuzun bilgisayar yadam obil cihazlar üzerinde kullandığı sosyal medya servislerinin uygulamalarını düzenli olarak kontrol ederek gizlilik ayarlarını gözden geçirmenizi öneriyorum. Böylelikle çocuklarınızın profillerinin güvende olduğundan emin olabilirsiniz.
Gizlilik ayarlarında çocuklarınızın kimlerle paylaşımlarda bulunabileceği, kimlerin onlara ulaşabileceği gibi ve daha bir çok farklı ayar bulunmaktadır. Tüm bu ayarları gözden geçirerek çocuğunuzun güvenliğini maksimum seviyede tutabilirsiniz. Örneğin yaşı ufak çocuklarınız için sadece arkadaşları ile iletişime geçme yada paylaşımda bulunma ayarlarını düzenleyebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz sosyal medya üzerinde sadece arkadaşları ile etkileşime geçebilecek ve herhangi bir tehlike altında olmayacaktır.
Sizler için hazırladığımız en iyi 6 yol dışında sizlerinde aklına gelen ve kullanıcılarımıza faydalı olacağını düşündüğünüz bilgileri bizlerle aşağıdaki yorum bölümünden paylaşabilirsiniz. Yazımızı beğendiyseniz sol üstteki kutucuğu kullanarak Facebook, Twitter ve Google+ ile paylaşabilir ve böylece daha fazla aile bireyinin gerekli edbirleri almasını sağlayabilirsiniz.
Online Hesaplarınızı Kapatmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler
YORUMLAR