Android veya iOS bir telefon yada tabletiniz varsa ve bugüne kadar hiç Clash of Clans oynamadıysanız bile, mutlaka yakın çevrenizde oynayan birilerini görmüşünüzdür. Son yıllarda her 2 platformda da çok popüler olan Clash of Clans, geçtiğimiz günlerde Liam Neeson'ın oynadığı SuperBowl reklamı ile daha da meşhur oldu. Biz de oyun hakkında daha detaylı bilgi almak isteyen ve bu oyunun ne den bu kadar popüler olduğunu merak eden ziyaretçilerimiz için "Clash of Clans Nedir? ve Neden Bu Kadar Popüler?" başlıklı bir azı hazırlayalım dedik.
Peki gerçekten nedir bu Clash of Clans. En basit anlamda açıklamak gerekirse bir mobil strateji oyunu. Supercell firmasının geliştirdiği oyun, şehir kurma oyunu olarak da adlandırılıyor. Fakat basit bir şehir kurma oyunu değil. Bu yüzden de milyonlarca oyuncuya sahip diyebilirim.
Android ve iOS versiyonları bulunan Clash of Clans'a ilk başladığınızda kendi adını koyacağınız bir şehriniz, daha doğrusu köyünüz oluyor. Zaman içerisinde bu köyü geliştirerek büyüttükçe büyütüyorsunuz. Peki bunu nasıl yapabilirim diye düşünüyorsanız, oyunun detaylarına girmemiz gerekiyor. Kaynak yönetimininden, şehir defansına, birlik savaşlarından bilimsel geliştirmelere kadar pek çok detaya sahip olan oyunun en büyük avantajları ise ücretsiz ve uzun süreli oynanabilir olması. Köyünüzün gelişimini tamamlamak yıllarınızı alacağı için, 3 gün oynayıp bırakabileceğiniz bir oyun değil. Çünkü siz geliştikçe rakipleriniz de gelişiyor ve içinizde sürekli bir hırs oluşuyor. Bu yüzden köyünüzü geliştirip anasını ağlatıcam onların moduna giriyorsunuz istemeden de olsa.
Clash of Clans'ın diğer bir iyi yönü ise, ister çok ister az zaman harcayarak oynayabiliyorsunuz. Eğer oyuna harcayabileceğiniz çok fazla zamanınız varsa, köyünüzün gelişimi savaşlardaki başarılarınız ile doğru orantılı olarak daha hızlı sağlanabiliyor. Eğer benim gibi çalışıyorsanız fakat yine de Clash of Clans oynamak istiyorsanız, günde bir kaç kere köyünüzü kontrol ederek hammadelerinizi yani kaynaklarınızı toplayabilir ve gerekli geliştirmeleri sağlayabiliyorsunuz. Özellikle ilerleyen seviyelerde günde bir kaç kez bakmak yeterli olabiliyor. Fakat ben agresifim, savaş yapmayı severim derseniz, o zaman sürekli ordu çıkarıp düşmanları yağmayabilirsiniz. Tabi onlarında sizi yağmalama ihtimali bulunuyor. Boşuna dememiş atalarımız, el elden üstündür diye. Bu oyunda tam olarak bunu göreceksiniz. Nedeni ise ne kadar kuvvetli olursanız olun sizin köyünüze saldırıp sizi darma duman edecek başka kişiler her zaman olacak. Fakat savaşlarda kaynaklar dışında bir şey kaybetmiyor olmanız ve eğer yenilirseniz şehrinize diğer kişilerin de saldırmaması için verilen kalkan sayesinde oyundan daha fazla keyif alabiliyorsunuz.
1) Clash of Clans Nedir?
Kaynak üretimi üzerine kurulu olan bir şehir kurma oyunu Clash of Clans. Altın ve mor iksir madenlerinin seviyelerini geliştirerek saat başına üretiminizi arttırarak giriş seviyesinde daha hızlı gelişebilirsiniz. Kaynak üretimi dışında, köyünüzü yağmalardan koruyabilmek adına güzel bir savunma stratejisi oluşturmanız gerekiyor. Bununla birlikte yapacağınız saldırılarda kullanacağınız taktiklerde savaş başarılarınızı belirliyor. Ben saldırgan oynamayı sevmediğim için neredeyse hiç saldırı düzenlemiyorum ve defansif bir taktik ile sadece kaynak üretimi gerçekleştiriyorum. Bu konuya da yazının ilerleyen kısımlarında tekrar detaylı bir şekilde değineceğim.
Oyunda her şeyi bir anda yapabilmeniz mümkün değil. Bu nedenle önceliklerinizi seçerek o yönde geliştirmeleri ilk plana koymalı ve daha sonra bu yolda ilerlemlisiniz. Oyundaki binalar; Belediye binası, altın madeni, iksir toplayıcı, büyü fabrikası, labaratuvar, kışla, kara kışla, kara iksir sondası, altın deposu, iksir deposu, kara iksir deposu ve inşaatçı kulubesi. Bu binaların bazılarını oyunun hemen başında yapabiliyor iken, bazılarını yapabilmek için belediye binanınızın seviyesini arttırmanız gerekiyor. Bu binalar dışında bu binaları düşman saldırınların korumanızı sağlayan duvarlar ve savunma birimleri bulunuyor. Hem duvarların hem de savunma birimlerinin seviyeleri oldukça önemli. Bu nedenle duvarlar ile köyünüzü güzel bir şekilde sınırlayarak içeriye savunma mekanizmasını en iyi şekilde kurmanız gerekiyor. Savunma binaları ise şu şekilde; Top, Havan, Okçu kulesi, Hava savunması, Büyücü kulesi, Gizli tesla, X-yayı ve Cehennem Kulesi. Bu avunma birimlerine ek olarak köyünüzü korumanızı sağlayan diğer engel ve patlayıcılar bulunuyor. Eğer bu birimleri köyünüzün kilit noktalarına yerleştirirseniz, saldıran rakipleriniz neye uğradığını şaşırarak bir anda savaşı kaybedebiliyorlar. Siz de başarılı bir savunma ile kupa kazanıyorsunuz.
Kupa demişken, oyunda kaynak üretimi ve seviyeniz dışında kupaya önem vererek, sadece kupa kazanmak için de oynayabilirsiniz diğer pek çok oyuncu gibi. Kupa, kazandığınız savaşlardan ve başarılı bir şekilde savunduğunuz rakip saldırılarından elde edebildiğniz bir ödül sistemi. Fakat oyundaki sıralamaların hepsi bu kupaya göre yapıldığı için, kupa pek çok oyuncu için daha düşük seviyedeyken önemli bir rol alıyor. Ben bunun yanlış olduğunu düşünüyorum fakat yinede her oyuncunun kendine özgü bir oyun tarzı olacağı için, yanlış değil kişisel tercihler diyebilirim.
Köyü inşa etme ve aksiyon safhası olarak ikiye bölerek oyunun biraz daha içlerine girmek, yeni başlayan yada başlamayı düşünen ziyaretçilerimiz için oldukça yararlı olacaktır.
2) Köy İnşa Aşaması
Clash of Clans'ı Android ve iOS cihazlarınıza indirip kurduktan sonra oyuna ilk başta neredeyse boşa yakın bir köy ile başlıyorsunuz. Fakat size sunulan altın ve iksirleri kullanarak bir takım maden ve bina gelişimi yapabilmeniz mümkün. İlk aşamada en çok ihtiyacınız kaynaklar olduğu için altın ve iksir madenlerini oluşturmanız ve geliştirmeniz daha önemli. Bu aşamadan sonra eğer çok fazla vakit ayırabilirim diyorsanız, askeri birliklere ve binalara önem vererek, ilk 2 - 3 günlük sürenin ardından düşmanlara slrımaya başlayıp kaynaklarını yağmayabilirsiniz. Yapacağınız saldırılarda rakibinizi alt edip edemeyeceğini iyi bir şekilde analiz etmeniz gerekiyor. Aksi halde savaşların getiriden çok götürüsü oluyor.
Savaş konusunu bir sonraki aşamada detaylı olarak anlatacağım. O yüzden köy inşaasına geri dönelim. Köyde en önemli binanız belediye binası. Bu binanın seviyesi arttıkça, yapabileceğiniz savunnma, askeri, araştırma gibi diğer tüm bina ve birimlerin sayısı da artıyor, geliştirme seviyesi de. Fakat belediye binası geliştirirken dikkat etmeniz gereken nokta, belediye binasını bir üst seviyeye çıkarmadan önce, kendi seviyesinde bulunan diğer tüm bina ve birimlerin maksimum seviyeye geldiğini bilmek. Yani daha fazla geliştirebileceğiniz bir şeyiniz kalmadığında, belediye binasını bir üste çıkartarak daha güçlü rakiplerin ligine geçiş yapmak, gireceğiniz savaşlarda ve karşılaşacağınız saldırılardaki başarı oranınızı arttırıyor.
Belediye binasından sonraki önceliğiniz ise madenler ve savunma olmalı. Çünkü köyünüzün kalkan koruması olmadığı her an, saldırıya açık durumda oluyor ve milyonlarca oyuncu olduğu için, çok fazla olmadan saldırı ile karşılaşıyorsunuz. Ayrıca başarılı bir savunma size beklenmedik kupa kazanımları sağlıyor. Ben oyunu genelanlamda defansif oynadığım için oldukça mutluyum. Faat benim oynadığı mtaktik tamamen farklı ve kupa üzerine değil. Madenleri olabildiğince hızlı maksimum seviyeye çıkararak kendi üretim miktarınızı en üst seviyeye çekmek, sizin için her şeyin daha hızlı ilerlemesini sağlıyor. Bu nedenle belediye binalarından sonra madenlere önem vermeniz gerekiyor.
Tüm bunları yaparken son önemli nokta köyünüzün duvarlarını başarılı bir şekilde dizmek. Savunma birimleriniz ile duvarları başarılı bir şekilde yerleştirebilmek için internet üzerindeki pek çok rehberden yardım alabilirsiniz. Bu yardımı alırken belediye binanınızın seviyesine göre yardım aramayı unutmayın. Çünkü her belediye seviyesinde yapabileceklerinin limiti daha önce de dediğim gibi değişiyor.
Aslında uygulanabilecek çok fazla taktik ve strateji bulunuduğu için biraz da kendinizi geliştirmeniz ve yaratıcılığınızı kullanmanız için bir süre kendi deneylerinizi yapmanız sizin açınızdan yararlı olabilir. Fakat biraz yardım almak da işinize yarayacaktır elbet.
Köy aşamasının en önemli 3 kısmı bu şekilde ilerliyor. Bu aşamalardan sonra labaratuvar ve asker geliştirmelerini yaparak askeri gücünüzü arttırmak ve yapacağınız saldırılarda daha kolay galibiyet almak için uğraşabilirsiniz. Köy geliştirme süreci ilk başlarda çok hızlı ilerlemesine rağmen, bir süre sonra tek bir bina geliştirme işlemi bile 5 - 10 gün arasında sürebiliyor. Bu nedenle ilerleyen seviyelerde eğer çok sık savaş yapmıyorsanız oyuna günde bir yada iki kere bakmanız yeterli.
3) Aksiyon Aşaması
Clash of Clans'ın savaş aşamaları 2 farklı seçenek sunuyor. Ya tekli oyuncu modunda goblinler ile savaşıyorsunuz, yada diğer oyuncuların köylerine savaşarak ganimet kazanıyorsunuz. Tekli oyuncu modunda saldıracağınız goblinler, basit anlamda savaşların yapısını öğrenebilmeniz için geliştirilmiş ve biraz basit. Fakat goblin köylerini yok ederek ilerledikçe daha zorlu savunmaya sahip goblin köyleri karşılaşıyorsunuz. Eğer yeni bir oyuncuysanız, savaşlarda neler olup biteceğni görmek için goblinler ile savaşmanızı öneririm. Bu sayede savaşlarda neler yapmanız yada yapmamanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Diğer yöntem ise çok daha fazla kaynak getirisi ile birlikte çok daha fazla da risk taşıyan online savaş. Bu yolu tercih ederseniz, size sunulan köylerden birini seçerek saldırmanız gerekiyor. Karşınıza gelen köye saldırmak istemezseniz, belirli bir altın karşılığında sınırsız olarak rakibi değiştirebiliyorsunuz.
Rakibinizi seçerek rakip oyuncunun köyüne saldırmaya başladığınız an savaşı sona erdirmek için 3 dakika süreniz var. Bu süre içerisinde kazanmak için yeterli olan hasarı yapmanız yada rakibinizin belediye binasını yıkmanız gerekiyor. Eğer rakip köyün belediye binasını yıkmayı başarırsanız, savaşta ne olursa olsun savaşı siz kazanmış sayılıyorsunuz. Fakat kazanacağınız ganimet miktarı düzenlediğiniz saldırıya göre değişiyor.
Savaş söz konusu olduğunda, Clash of Clans'da çok fazla senaryo ortaya çıkıyor. Kimi oyuncular belediye binalarını dışarıda bırakarak rakiplerin 1 - 2 asker ile onları yenebilmelerine izin verirken, kimileri de belediye binaları üzerine öyle bir savunma kuruyorki yıkabilene aşk olsun. Yapacağınız savaşlar gün geçtikçe daha da zorlu olmaya başlıyor. Bunun nedeni ise oyun çok fazla savunma birimi ile değişik binaların eklenmesi. Savaşlarda rakibinizin sinsi hamleleri sizi hiç beklemediğiniz şeyler ile karşı karşıya bırakabilir.
Savaşlarda yerleştirdiğiniz askerleri yönetmek mümkün değil. Bu nedenle askerlerin yerleştirmesini yaparken en iyi kararı verdiğinize emin olmanız gerekiyor. Aksi taktirde savaşı kaybetme ihtimaliniz yüksek. Askerleri yönetebilmek mümkün değil ama belirli asker türlerini, sahip oldukları özelliklere göre savaşa sokmak elinizde. Örneğin en çok kullanacağınız asker türlerinden biri devler. Bu devler hem çok güçlü hem de savunma binalarını hedef alarak, en yakında savunma binalarına yürüyorlar. Tek kötü yanları ise çok yavaş olmaları. Savaşta kullanacağınız goblinler ise düşmanın altn ve iksir depolarına depar atarak, buraları yıkıp savaşı kaybetseni bile fazla miktarda kaynak elde etmenizi sağlıyor. Fakat goblinler çok nadiren savaşlarda kullanılıyor. Goblinleri kullanabilmek için ideal rakibi bulmanız gerekiyor.
Eğer agresif bir Clash of Clans oyuncusu olmak istiyorsanız sınırsız sayıda saldırıyı yapabileceğiniz bilmeniz gerekiyor. Fakat bir savaştan çıktıktan sonra, yeni askerler oluşturabilmek için birden fazla kışla binasına ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer köyünüze bir saldırı alırsanız ve bu rakibiniz bu saldırısında yenmeyi başarırsa köyünüz dışarıdan gelecek diğer saldırılara karşı belirli bir süre kalkan altına giriyor. Yani yenildiğiniz bir savaştan sonra belirli bir süre başka rakipler size saldıramıyor. Eğer bu kalkan köyünüzün üzerindeyken siz farklı bir köye saldırmaya çalışırsanız, yani saldırırsanız köyünüzün üzerindeki kalkan iptal olur ve tekrar saldırılabilir hale geliyorsunuz.
En İyi Clash of Clans Taktikleri
Eğer sabırlı ve sakin bir oyuncuysanız Clash of Clans'da başarılı olmak için farm olarak adlandırılan, daha az savaş yapacağınız ve günde bir kaç kere kontrol ederek yükselebileceğiniz, kendimde uygulamadığım taktiği öneriyorum. Bunun sebebi Clash of Clans'da 2000 ve üzeri kupaya ulaşmak için ne kadar başarılı olursanız olun, belirli bir seviye üzerinde olmanız gerekiyor. Bu nedenle hızlı bir şekilde seviye atlama ve köy geliştirme yapabilmek için farm taktiği en uygunu görünüyor. Farm taktiğinde amaç kaynakları etkin kullanmak ve size saldıranlara kaynak vermemek ilk amaç olduğu için güçlü bir savunmaya ihtiyacınız var. Ayrıca belediye binasını köyün sınırları dışında bırakarak, size saldıranların sadece belediye binasını yıkarak sizi yenmelerine izin vermeniz gerekiyor. Bu sayede rakipleriniz belediye binasını yıkarak, kaynaklarınıza saldırmadan gidebiliyor. Kendi seviyenize göre güçlü de bir savunmanızda varsa, rakiplerinizin hem size hem de kaynaklarınıza saldırma ihtimali çok düşüyor.
Eğer farm taktiğini uyguluyorsanız, köyünüzden temizlediğiniz ağaç, yeşillik ve kayalardan çıkan yeşil taşları biriktirerek, indirim dönemlerinde altın ve iksir üretimini iki katına çıkararak, hızlı yükselişler sağlayabiliyorsunuz. Fakat benim çok zamanım var günde 10 kere oyuna bakabilirim derseniz, yine güçlü bir savunma yanında askeri gücünüze de önem vererek, rakiplerinizle sürekli savaşarak onlardan kaynak elde edebilirsiniz. Bu taktikde dikkat etmeniz gereken nokta ise, savaşlarda çok dikkatli olmanız. Eğer savaşlarda hatalar yaparsanız ve yanlış hedef seçerseniz, size çok daha pahalıya patlayabiliyor.
Ben henüz 70'li seviyelerde olduğum için farm taktiğini bırakmadım. Bir süre daha devam ederek güçlü bir savunma sahibi olunca, belediye binasını 9.seviyeye çıkarmayı düşünüyorum.
Farklı taktikler ve köy dizilimleri için internette bulduğunuz sonuçları da inceleyerek oyun tarzınıza en uygun olanı seçebilirsiniz.
Clash of Clans İndir / Clash Royale İndir
Oyunun Android ve iOS versiyonlarını aşağıdaki bağlantılara tıklayarak hemen ücretsiz olarak indirebilirsiniz.