CİMER başvurusu nasıl yapılır? Sorusunun cevabı bu yazımızda! Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) kanalıyla Anayasamızın bizlere verdiği dilekçe ve bilgi edinme hakkımızı internet ortamınının pratikliği ve rahatlığıyla kullanmamız mümkün.
Başkanlık sistemiyle BİMER'den CİMER'e dönüşen e-Devlet projesinde bürokratik işlemlerimizde yaşadığımız sorunları çözüme ulaştırmak adına etkili ve doğru dilekçe yazmanın önemli noktalarına değinmeye çalışacağız.
CİMER Başvuru Nasıl Yapılır?
- İlk olarak CİMER adresine gidin.
- e-Devlet üzerinden CİMER'e girin.
- Kimlik bilgilerinizi doldurun. (Kimlik bilgileriniz büyük ihtimalle otomatik olarak gelecektir ama olmaz ise tekrar giriş yapın veya kendiniz giriniz.)
- Üst kısımda bulunan; "İstek, Görüş Öneri, İhbar, Şikayet, Bilgi Edinme Hakkı ve Teşekkür" seçeneklerinden birini seçin.
- İlgili kısmı doldurun.
- Metin kısmına girmek istediğiniz içeriği yazın.
- İleri seçeneğine tıklayın.
- Sözleşmeyi kabul edin. (İlgili kısmı okumanızı tavsiye eder ve şikayet gibi kurumları ilgili butondan seçebilirsiniz.)
- Başvuruyu tamamla seçeneğine tıklayın.
- İşlem tamamlanmış olacaktır.
CİMER Nedir?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi olan CİMER, vatandaşların istek, ihbar gibi taleplerine cevap vermek için kurulan bir sistemdir. İnternetin en büyük faydaları arasında her yerden taleplerinizin yerine getirilmesi hakkında büyük fayda sağlar.
CİMER Dilekçesi Yazarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
CİMER kapsamında yazdığımız dilekçeler 3071 sayılı Dilekçe Hakkı Kanunu ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında ele alınıyor. Dilekçe yazmaya başlamadan önce mevzuat.gov.tr'den kanun metinlerini okuyarak bize verilen bu hakkın kapsamını öğrenmemiz faydalı olacaktır.
Dilekçe yazarken resmi bir üslup kullanmak, kısa ve anlaşılır cümleler kullanmak büyük önem taşır. Dilekçeler kişiye değil kuruma yazılır, bu yüzden dilekçemizi yazarken kişi ve kişilere hitap eden ve talepte bulunan ifadelerden mutlaka kaçınmalıyız.
Dilekçe şartlarını taşımayan başvurular esastan redddedilir ve işleme alınmaz. Gerçeğe aykırı beyanda bulunmak dilekçelerin esastan reddine sebep olan bir başka etken olup aynı zamanda dilekçe yazana karşı cezai yaptırımlara sebep olabilir.
Bu içeriğimizde CİMER başvurusu nasıl yapılır? Adlı soruya cevap verdik. Sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Aşağıda bulunan yorumlar kısmında görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.