Teknoloji öyle bir alan ki, bir klişe dahi olsa haklılık payı yüksek olan bir cümleyi sık sık duyuyoruz: "Teknolojiye de yetişmek imkansız yahu, aldığımız ürün ertesi gün eskiyor." Gerçekten de öyle. Bu durumun kaçınılmaz olarak fiyatların giderek düşmesine ve her bütçeye uygun yeni modellerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu blogda bütçe dostu akıllı telefon alırken dikkat etmeniz gereken 5 önemli özelliği inceledik.
Günümüzden birkaç yıl önce teknoloji haberlerini takip ettiyseniz hatırlarsınız, akıllı telefon pazarı amiral gemilerinden geçilmiyordu. Hep maddi olarak üst sınıf hedef alınarak ürünler çıkarılıyor ve her bütçeye uygun akıllı telefon bulmak zorlaşıyordu. Ülkemiz ve dünya baz alınarak ortak bir değerlendirme yaptığımızda -bana kalırsa- General Mobile ile başlayan bütçe dostu telefon furyası kısa zamanda tüm markalara sıçradı. Büyük şirketler -ki buna 5C serisiyle dahil olan Apple'da dahil- nispeten daha ucuz telefonlar çıkarmaya başladılar. Çeşitli özelliklerden kısarak piyasaya sürülen bu cihazlar kısa sürede büyük bir pazar oluşturdu. Peki ama bu pazarda bize uygun en iyi ürünü nasıl bulacağız? Hadi dikkat etmeniz gerekenlere bakalım:
1- En Az 720p Ekran
Baktığınız akıllı telefonlarda ne olursa olsun en az 720p HD ekran (1280x720) olmasına dikkat edin. Fotoğraflar ve videolar göze daha hoş gelecektir. Bunun yanında, eğer düşük çözünürlüklü bir telefon tercih ederseniz bazı web sayfalarına erişmekte dahi güçlük çekersiniz.
2- En Az 2 GB RAM ve 16 GB Depolama
Android cihazlardaki en büyük sorunlarından biri hiç kuşkusuz depolama alanının büyük bölümünü yerleşik dosyaların yemesi. Yani 8 GB depolama alanına sahip bir cihaz aldınız diyelim, bunun yarısını zaten sistem dosyaları hapsediyor. Geriye kalan alan da size yetmeyeceğinden mutlaka 16 GB depolama alanına sahip cihazları tercih etmelisiniz. RAM'e gelince, performans kayıplarının büyük çoğunluğu RAM ile alakalıdır. Dolayısıyla en az 2GB RAM sizi kısmen bu kayıplardan kurtarabilir.
3- Ailemizin sevilen çocuğu micro-SD
Telefonlarınızda fotoğraf ve müzik arşivlemeyi sevenlerden biriyseniz dahili depolama size yetmeyecektir. Diğer yandan, akıllı cihazınızda oyun veya bolca uygulama da barındırıyorsanız en az 32 GB'lık bir micro-SD işinizi görecektir.
4- Android 6.0 Marshmallow veya daha iyisi
Dostlar 2016 yılındayız, Android Nougat belli olmuş, her şey giderek gelişiyor, lütfen Android Lollipop olan telefonlardan almayalım. Performans ve pil ömrüyle ilgili birçok önemli özelliği etkilediğinden en az Android 6.0 Marshmallow öneriyorum.
5- Oleofobik Cam'ı Unutmayalım
Oleofobik cama sahip akıllı telefonlar parmak izlerinizi kolaylıkla silmenizi sağlar ve ekranınız şık durur. O yüzden dikkat etmeniz gereken en önemli özelliklerden biridir. Aksi taktirde telefonunuzdan soğursunuz, benden söylemesi.
5 Sebepten Dolayı Tercih Edebileceğiniz 1.100 TL'den Ucuz Android Telefonlar