Bu Hızıyla Teknoloji 5 Sene Sonra Nasıl Olacak?

Geleceğin teknolojileri ile ilgili beklentilerimizi artıran bazı ipuçlarını kısıtlı da olsa bir yerlerde görüp duyuyoruz, ne kadarı gerçek olabilecek dersiniz?

Kaan Ezgimen -

2020 yılında teknolojiden ne bekliyoruz? Elbette bu beklentilerimizi artıran bazı ipuçlarını kısıtlı da olsa bir yerlerde görüp duyuyoruz. Ancak teorik olarak farkında olduğumuz pek çok gelişmenin pratiğe geçirilmiş halinin nasıl olabileceği hakkında farklı öngörüler var.

Dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ya PC’ler bugün herkesin günlük yaşamına dahil ettiği cihazlar. Durum sadece cihazlarla sınırlı değil, işletim sistemleri ve yaşantımızı kolaylaştıran yazılımlarda önümüzdeki 5 sene içerisinde kesinlikle ecrim geçirecekler. Ancak nasıl?

Kişiselleştirme özgürlüğü ve bileşik cihazlar

Yazılım şirketleri çoklu platformlara uyumlu yazılımlar geliştirmek zorunda kalacaklar. Çünkü çok yakın bir gelecekte her cihazın birbiriyle iletişim içinde olması son derece olağan bir durum olacak. Yazılımlar bu olanağı değerlendiremezlerse teknolojinin gerisinde kalabilirler. Bundan dolayı bu avantajı riske atmayacaklar. Yazılımların kişiselleştirilebilmeleri, kullanıcıya göre çoklu seçenekler sunmaları ya da yine kullanıcılar tarafından özgünleştirilmeleri bir lüks değil. Bir standart olacak.

Sanal gerçeklik

Sanal gerçeklik yarışı 2015 yılının başında çok hızlı bir ivme kazandı ve akıllı telefon üreticilerinden, oyun mağazalarına kadar birçok girişimci bu sulara kendini attı. 2014 yılından bu güne bu konuda pek çok atılım yapıldı, Microsoft bile bu yarışın içinde. İşletim sistemlerinin VR teknolojisi kullanmasının en etkili örneğini Hololens ile görüyoruz. BU sistem de henüz olgunlaşmış değil ancak 5 sene içerisinde kullanıcıların vazgeçilmezi olacağı kesin. Bu teknoloji hızlı ve ucuz olarak dağıtılabildiğinde kullanıcıların yepyeni tecrübeler yaşaması da mümkün olabilecek. Şu andaki gelişme hızıyla 2020’de bu teknolojinin vazgeçilmez olacağını söylemek hiç de yanlış olmaz. 

Glokalizasyon

Global teknolojinin lokal bölgelere indirgenmesi olarak tanımlayabileceğimiz bu sisteme aslında aşinayız. Özellikle yazılımlar Glokalizasyon adını verilen bu yöntemi yıllardır kullanıyorlar. Çünkü hayatta kalmaları için son derece önemli. İşletim sistemleri Glokalizyon sistemini en iyi uygulayan sistemler olarak örneklendirilebilirler. Bu yazılım yöntemi tıpkı UBER’in yaptığı gibi bağımsız yazılım ve hizmet sektörü tarafından daha da benimsenecek. Kullanıcıyla her bölge de entegre olabilmesi sağlanacak. 

Beyin gücü

Hello Google ve Hey Siri çağrıları bugün ne kadar orijinal görünse de yakın gelecekte cihazların ve tüm uygulamaların bu tür komutlarla çalışması mümkün olacak. Tüm teknolojik cihazların zihinsel komutlarla çalışması mümkün olacak. Akıllı evler, arabalar ve elektronik cihazlar gelişmiş EEG teknolojisini rahatlıkla kullanılabilecekler. Bu konuda çalışmalar yapan Emotive ve BrainGate şirketleri çalışmalarına hızla devam ediyorlar.

Bağlantılı teknoloji

Evrensel cihazlar kavramı ise nesnelerin interneti ya da IOT teknolojisiyle beraber günlük hayatın ayrılmaz bir parçası olacak. Sistem henüz olgunlaşmış olmasa da hızla evrimleşiyor. Global olarak kullanılmaya başlanması önümüzdeki 5 yıl içerisinde daha yaygınlaşacak.  Nesnelerin İnterneti ya da orijinal adıyla IoT (Internet of Things) son 10 yıldır adından sıkça bahsedilen bir altyapı. Etrafımızda gördüğümüz teknolojik tabanlı tüm cihazları bulut teknolojisini kullanarak birbiriyle iletişim haline geçirebilen IoT aslında internete bağlanması mümkün olan tüm cihazlarla iletişim kurarak nesnelerin belli bir ekosistemi içerisinde kullanılabilmesine olanak tanıyor. Hatırlarsanız, bu teknolojiyle ilgili olarak, Nesnelerin İnterneti Altyapısına Bağlamak İstemeyeceğimiz 5 Hayati Cihaz yazımız ilginç olasılıkları anlatıyordu. Ancak 5 sene sonra durum bu kadar karamsar olmamızı gerektirmeyecek.

Geleceğin Çoktan Gelmiş Olduğuna Dair Kanıtlar

Geleceğin İşletim Sistemi Microsoft Windows 10'u Mercek Altına Aldık

Google ve Elon Musk İnsanlık İçin Neyin İyi Olacağına Karar Verecekler

Benzer İçerikler

YORUMLAR