Blog Sitesi Açmak İsteyenlere Tavsiyeler

Bir blog sitesi açmak istiyor, fakat nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız, bu rehber yazıyı inceleyebilirsiniz.

Volkan Yılmaz -

Günümüzde hemen hemen herkesin bir blog sayfası bulunuyor. Giderek popüler hale gelen blog siteleri paha biçilemez bir nimet. Aklınıza gelebilecek her konuda blog siteleri mevcut. Bu siteler ile merak ettiğimiz, araştırılması gereken konular hakkında geniş bilgilere ulaşabiliyoruz. Bunların yanında, sadece para kazanmak için açılan, kopya içeriklerle dolu sitelerin sayısı da bir hayli fazla. Peki yazılarınızla ziyaretçi kitlenizi arttırmak ve temiz bir blog sitesi sahibi olmak için neler gerekiyor?
Konu Belirleyin

Öncelikle blog sitenizde ne yazmak istediğinizi belirlemelisiniz. Uzman olduğunuz bir konu varsa bu konu hakkında bilgilerinizi, tecrübelerinizi paylaşabileceğiniz makaleler hazırlayabilirsiniz. Bilginizin tam olmadığı konularda yazı yazmaya çalışmayın. Bu hem itibarınızı zedeler, hem de ziyaretçileriniz konu hakkında bir soru sorduğunda yanıt veremezseniz, ziyaretçi kitleniz giderek azalacaktır.

Alan Adı Seçimi ve Hosting Firması

Blogunuz için Blogger, Wordpress.com gibi ücretsiz servisler mevcut. Ama  bu servisler yerine kendi hosting ve domaininizi satın almanız, kontrolü elinizde tutmak adına faydalı olacaktır. Çünkü, ücretsiz servislerin limitlerine takılabilirsiniz. Sitenizde değişiklikler yapmak isteyip, belirli bir noktada takılıp kalabilirsiniz. Güvenilir bir firmadan hosting ve domain satın almanız çok önemli. Zaman zaman erişim problemleri yaşamamanız ve durup dururken sitenizin uçup gitmesi gibi sorunlarla karşılaşmak istemiyorsanız bu hususa dikkat edin. Yazacağınız konuya uygun, orijinal ve akılda kalıcı bir alan adı veya isimsoyisim.com şeklinde bir alan adı satın alabilirsiniz.

Tasarım

Temiz ve kolay bir arayüze sahip tema seçimi yapın. Kategoriler, menüler, içerikler, resimler düzenli bir şekilde olmalı. Karmaşık tasarıma sahip bir tema, ziyaretçiler üzerinde olumsuz etki yaratacaktır. Basit ve modern bir tema kullanmak en önemli konulardan biri. Buna mutlaka dikkat edin.

Süreklilik ve Günlük İçerik Sayısı

Bir anlık hevesle blog açıp, birkaç yazı yayınladıktan sonra sıkıldım diyerek bırakmamalısınız. Sürekli içerik üretmek blogunuz için faydalı olacaktır. Günlük belirli bir sayı belirleyip, düzenli bir şekilde her gün o kadar içerik girmelisiniz. Bir günde 10 tane içerik paylaşıp, sonraki bir hafta boş bırakmak eksi puan kazandıracaktır. Sürekli içerik girmek blogunuzu taze tutar. Arama motorları ve ziyaretçiler blogunuzun ne kadar aktif olduğuna bakar. Bu kurala uyarsanız düzenli okurlarınız oluşmaya başlayacaktır. Güncel konular hakkında içerikler girmeniz gerekmeyen bir blogunuz varsa sizlere şöyle bir tavsiyede bulunabilirim. Elinizde çok fazla yazı var ve bunları ayrı zamanlarda girecek vaktiniz yoksa, Wordpress sisteminde bulunan “zamanlama” özelliğini kullanabilirsiniz. Yazınızı hazırladıktan sonra gün ve saat belirleyip kaydederek, yazılarınızın belirlediğiniz zamanlarda yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.

Türkçe’mizi Sevelim

Yazılarınızı özenle yazın. Dil bilgisi ve imla kurallarına uyarak hazırladığınız içeriklerin, ziyaretçiler tarafından anlaşılır olması için çok önemli. Her ne kadar basit gibi görünse de, ziyaretçiler bu konuda çok hassas. Yazıları, akıcı ve anlaşılır bir dille, lafı dolaştırmadan hazırlayın. Hem sizin için hem de siteniz için faydasını göreceksiniz.

İstatistik Tutun ve Hedef Kitlenizi Belirleyin

Sitenizi açtığınız ilk günden itibaren, sitenizin trafiğine ilişkin bilgileri kaydedin. İleride nerden nereye geldiğinizi görmek için önemlidir. Bu şekilde, yaptığınız değişikliklerin sitenizin trafiğini nasıl etkilediğini görerek gerekli önlemleri almanız kolaylaşır. Trafiğinizdeki artış veya azalışlara göre sunucu gereksinimlerinizi belirleyebilir, trafik kaynaklarınızı görmek de hangi alanda kendinizi geliştirmeniz gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır. Bu iş için Google Analytics servisini kullanabilirsiniz.

Kısa bir Reklam Arası

Blog yazarken amaç para kazanmak değil, bilgi paylaşmak olmalıdır. Siteye ilk günden reklam koymak size hiçbir şey kazandırmayacaktır. Biraz sabredin, reklamları ziyaretçi kitleniz çoğalınca yerleştirin. Aylık trafiğiniz ne olursa olsun, reklamlarınızın yerleşimi rahatsız edici bir biçimde olmamalı. Eğer her boş alana reklam yerleştirirseniz, ziyaretçilerin kulaklarınızı çınlatacağından emin olabilirsiniz.

İletişim ve Hakkında Sayfaları

Blogunuzda mutlaka İletişim formu bulundurun. Ziyaretçileriniz çeşitli konularda size ulaşmak isteyeceklerdir. Bu maillere geri dönüş süresini kısa tutmaya çalışın. Bu size artı puan sağlayacaktır. Ayrıca, sitenizde bir Hakkında sayfası oluşturun. Kendiniz hakkında bilgi vermeniz, ziyaretçilerinizin sizi tanıması için önemlidir. Kimliğinizi gizli tutuyorsanız, en azından yaptığınız işler, uzmanlık alanınız gibi konularda bilgiler verebilirsiniz.

Bonus

Mutlaka kitap okuyun. Türünü kendi zevklerinize göre belirleyebilirsiniz, ama devamlı olarak kitap okuyun. Kitap okumak, kelime dağarcığınızı geliştirir, okuduklarınızı daha kolay anlamanızı ve daha güzel cümleler kurmanızı sağlar.

En Çok Blog Yazılan Alanlar Araştırması

Benzer İçerikler