Tabletler 2010 ve 2014 yıları arasında birden bire yükselişe geçen cihazlar olarak teknoloji tarihinin sayfalarına gömülmek üzere. Bunun birçok sebebi var. Bunlardan tüketici için en önemli olan 6 tanesini sizler için bir sıraladık.
Bir tablet almayı bir şekilde düşünüyorsanız paranızı daha faydalı alışverişler için saklamanızı öneririz. Çünkü aşağıda sıralayacağımız 6 sebepten dolayı artık bir tablet satın almanın çok da mantıklı bir seçim olmayacağını siz de kabul edeceksiniz.
1- Telefon Ekranları Artık Daha Büyük
Tabletlerin ekran boyları genellikle 7 inç ile 10 inç arasında farklılık gösteriyor. Ancak bazı telefonların ekran boyutları 5 inç üzeri tasarlanmaya başlandığından beri akıllı telefonları tercih etmek oldukça mantıklı. Hem daha hafifler hem de daha kullanışlı. Son derece işlevsel 5.5 inçlik Android Phablet telefonlar ve Plus serisi iPhone’lar artık pazarda öne çıkıyorlar. Bu cihazların tabletlerden daha işlevsel olduğu gerçeğini de unutmamak gerekiyor. Tabletler artık bu tip telefonların yanında bile oldukça hantal kalabiliyorlar.
2- Dizüstü Cihazlar Hafifliyorlar
2014 yılından bu yana "Dizüstü PC" evrenindeki en büyük değişiklik, cihazların hafiflemesi ve ekranlarının 11 ile 13 inç olarak tasarlanmaya başlanması oldu. Neredeyse tüy sıklet olarak adlandıracağımız bu cihazlar daha uzun pil ömrü ve daha kararlı çalışarak tabletlerden daha üstün olduklarını kanıtladılar. Doğal olarak kalite, donanım, kullanılabilirlik ve batarya ömrü gibi avantajlarla tablet pazarını ezip geçtiler. Zaten bu yüzden tabletler de pazarda tutunmak için tablet ve PC karışımı Hybrid tabir edilen farklı bir cihaz kulvarına geçtiler. Şöyle bir düşünün, cep telefonunuzla yapamayacağınız bazı işlevler için klavyesi ve ekranı çok fazla yer tutmayan bir PC sistemimi tercih edersiniz, yoksa bir tableti mi? Cevap size kalmış.
3- Batarya Ömrü Her Şeyden Önemli Diyorsanız
Seçiminizin yine tablet olmaması gerekiyor. Mesela en uzun batarya ömrüne sahip olan dizüstü cihazlardan olan MacBook Air 10 saatlik kullanım periyoduyla oldukça tercih edilen bir ürün. Diğer yandan 3.000mAh üzeri batarya kullanan phablet telefonlar da oldukça tatmin edici kulanım süreleri sunuyorlar. Üstelik akıllı telefonların çoğu hızlı şarj teknolojisi de destekliyorlar.
4- İkisi Bir Arada Teknolojileri
Microsoft Surface ya da iPad Pro gibi cihazlar PC performansında hizmet verirken sökülüp takılabilen aparatlarıyla son derece kullanışlı olduklarını kanıtladılar. Bu cihazların fiyatları pahalı olabilir ancak pazarda bunlara alternatif daha ekonomik birçok ikisi bir arada cihaz olduğunu unutmayın. Hybrid cihazlar PC performansı ve konforu sunarken boyut olarak daha kullanışlı oluyorlar. Bu cihazları Lenovo, HP, Dell, Toshiba ve Asus gibi üreticilerden de tedarik etmek mümkün. Eğer sorgularsanız, 600 dolardan başlayıp 2 bin dolara kadar dünya kadar seçenekle karşılaşacaksınız. Yani yine tek başına bir tablete para gömmenize gerek yok.
5- Oyun Oynamak İçin Asla İdeal Değiller
Tabletle oyun oynamak son derece keyifsiz bir durum. Sadece oyun oynamak için tablet almayı düşünüyorsanız bunu sadece eğer varsa küçük kardeşiniz ve 5-6 yaşındaki çocuklarınız için yapın. Böylece akıllı telefonunuzu onlardan kurtarmış olursunuz. Ancak “ben oyun oynamak istiyorum” mantığıyla tablet alıyorsanız hayal kırıklığına hazır olun. Büyük ekranlı bir akıllı telefonunuz varsa zaten tablete ihtiyacınız yok.
6- Günlük Kullanım Dostu Olamadılar Bir Türlü
Tabletinizden müzik dinlemek, ofis programları kullanmak ve benzeri günlük rutin işlerinizi takip edebilmek için uygulamalarınızı önceden güncellemeniz gerekiyor. Bu güncellemeler de eğer yeterli dahili belleğiniz yoksa yer sıkıntısı yaratıyor. Öte yandan bir tableti bir süre kullanmazsanız eskiyen uygulamaların güncellemeleri arka planda güç tüketiyor ve zaman kaybettiriyor. Tableti elinize alıp kullanmaya başlamak istediğinizde ekranda "güncelleme" uyarılarından yapacağınız işi unutuyorsunuz.
Yeni Bir Tablet Almadan Önce Kendinize Sormanız Gereken 5 Soru
Tablet PC ve PC Rekabeti Başladı, Sizce Tabletler PC'leri Döver mi?
Tablet – PC Kapışması Deyip Geçmeyin! Durum Bu Kadar Basit Değil