Tüm mobil cihazlar üzerinde kullanımı neredeyse standartlaşan popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, çok büyük değişiklikler ile olmasa da sürekli kendini güncelleyerek kullanıcılarına yeni özellikler ve geliştirmeler getiriyor. Mesajlaşma ve diğer özelliklerin kullanımı daha da pratikleştirmeye çalışan WhatsApp, özellikle Facebook tarafından satın alındıktan sonra daha radikal değişikler yapmaya başladı.
WhatsApp'a gelen en yeni 6 özelliği sizler için yeniden gözden geçirmek ve ne işe yaradıklarını açıklamak istedik. Henüz sadece WhatsApp Android versiyonuna gelen özellikler çok yakında iPhone için de kullanılabilir hale gelecektir diye düşünüyorum. Gelin hep birlikte popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ın en yeni ve bilmeniz gereken 6 özelliğine göz atalım. Bu özellikler şu an Android telefon kullanıcıları tarafından kullanılabiliyor.
1. Yıldızlı Mesajlar
Son Android güncellemesi ile birlikte aktif olan yıldızlı mesajlar özelliği, sizin için önemli olan mesajları yıldızlı olarak işaretleyip daha sonra kolayca bulmanızı sağlayan bir özellik. Bu özelliği kullanabilmek için WhatsApp üzerinde yaptığınız mesajlaşmalarda herhangi bir mesajın üzerine basılı tutarak ekranın üst kısmındaki yıldız işaretine dokunmanız yeterli. İster kendi yazdığınız isterseniz de karşınızdakilerin yazdığı mesajları yıldızlı olarak işaretleyebiliyorsunuz.
Yıldızlı olarak işaretlediğiniz mesajlara daha sonra ulaşabilmek için WhatsApp açıp sağ üstteki üç nokta ikonuna dokunup oradan "Yıldızlı Mesajlar" menüsünü seçmeniz yeterli. Bu şekilde daha önce yıldızlı olarak belirlemiş olduğunuz tüm mesajlara erişebiliyorsunuz.
Unutmamanız gereken, not almanız gereken vb. türdeki tüm mesajları yıldızlı olarak işaretleyip daha sonra kolayca erişebilirsiniz.
2. Tüm Mesajlaşları Google Drive'a Yedekleme
WhatsApp uygulaması düzenli olarak mesajlarınızı zaten yedekleyerek istediğinizde yeniden geri getirmenizi sağlıyor. Fakat bu sadece telefonunuzu fabrika ayarlarına dönüştürdüğünüzde ya da yanlışlık konuşma geçmişinizi sildiğinizde işinize yarayan bir yöntem.
Geçtiğimiz ay içerisinde tüm WhatsApp mesajlaşmalarını Google Drive'a yedekleme özelliği getiren WhatsApp, kullanıcıların artık telefonlarını kaybetse ya da çaldırsa bile farklı bir cihaz üzerinen WhatsApp mesajlaşmalarını aldığı yedek üzerinden geri getirebilmesini sağlıyor.
Google Drive yedeklemesi için yapmanız gerekenler sırasıyla; Menü (Üç Nokta İkonu) > Ayarlar > Sohbetler ve Aramalar > Sohbet Yedeği > Google Drive'a Yedekle
En son aşamada size Google Drive üzerine ne kadar aralıklar ile yedekleme yapmak istediğinizi soruyor. Eğer sürekli kullanıyor ve önemli mesajlaşmalar yapıyorsanız günlük olarak yedeklemeniz en iyi seçenek. Zaten çok ufak boyutlu olan mesajlarınız bir kaç saniye gibi kısa bir sürede günde bir defa yedekleniyor. Dilerseniz hafta, ay vb. seçenekleri de tercih edebilirsiniz. Fakat mutlaka Google Drive ile yedeklemeden faydalanmanızı tavsiye ediyorum.
3. Mesajları Çok Daha Kolay Temizleme
Bir önceki yeni özellik ile tüm WhatsApp mesajlaşmalarımızı yedeklediğimiz için mesajlaşma geçmişinin WhatsApp üzerinde durmasının ya da birikmesinin aslında bir anlamı yok. Ayrıca mesajlaşmaları temizlemek için zaman zaman sebepleriniz de olabilir. Bu gibi durumlar ya da sadece uygulamanın temiz görünmesi için WhatsApp'ın sunduğu yeni özellik sayesinde tüm mesajlaşmalarınızı temizlemek artık çok daha kolay.
Sırasıyla "Menü > Ayarlar > Sohbet ve Aramalar > Sohbet Geçmişi > Tüm Sohbetleri Temizle" adımlarını uygulayarak mesajlaşma sayfalarınızı kolayca temizleyebiliyorsunuz. Son adımda karşınıza alttaki 3 seçenek çıkıyor:
- Tüm mesajlar
- 30 günden eski mesajlar
- 6 aydan eski mesajlar
Yukarıdaki seçeneklerden size uygun olan ya da istediğiniz bir tanesini seçerek tüm konuşma sayfalarınızı anında temizlemek artık sizin elinizde.
4. Mesajları Okundu ya da Okunmadı Olarak İşaretleyin
WhatsApp üzerinde gelen mesajları okumaya yeterli vaktiniz yoksa fakat açıp birkaç tane okuyup geri kalanını okumayı unutmamak için okunmadı olarak işaretleyebiliyorsunuz. Bununla birlikte okumadığınız mesajları da okundu olarak işaretleyip, tamamının okumuş olduğunuz mesjalar arasına girmesini sağlıyorsunuz.
Zaman zaman ihtiyaç duyulan bu özellikler aslında oldukça önemli olabiliyor. Örneğin okumanıza rağmen daha sonra hatırlamanız gereken bir mesajı okunmadı olarak işaretleyerek göz önünde kalmasını sağlamak hayatınızı kurtarabilir.
Okundu ya da okunmadı olarak işaretleme yapabilmek için WhatsApp'ı açarak istediğiniz bir kişi ya da grup sohbeti üzerine basılı tutun ve karşınıza gelen seçeneklerden en alttakini seçin.
5. Link Önizleme
Facebook ve Twitter üzerinden alışık olduğumuz link önizleme özelliği sonunda WhatsApp'a da geldi. Bu özelliğin aktif olmasında sonra artık arkadaşlarınıza gönderdiğiniz ya da arkadaşlarınızdan aldığınız linkler, WhatsApp üzerinde minik bir resim, başlık ve linkin kendisi şeklinde geliyor.
Eğer link gönderecek olan kişi sizseniz, önizleme özelliğini kapatarak önizleme olmadan sade bir şekilde link gönderme şansınız da bulunuyor. Fakat standart kopyala yapıştır işlemi ile yapacağınız URL gönderme işlemlerinde önizleme mesajlaşma ekranı üzerinde gözüküyor. Bu da bize linkle tıklamadan ne göreceğimizi az da olsa göstermiş oluyor. Yararlı sayılabilecek özelliklerden bir tanesi.
YORUMLAR