Milyonlarca yıldır devam eden evrim süreci, bugüne kadar yaşamış olan tüm canlıların bir konuda iyi olmasını sağlamış, onlara hayatlarını sürdürebilmeleri için bir özellik bahşetti. İnsan oğluna sunulan bu özellik de düşünebilme ve sorgulayabilme yeteneğiydi. ama yine de bilim insanlarının anlamlandıramadığı ve açıklayamadığı 9 bilinmezi derledik.
Bizler, yapımız gereği her zaman daha fazlasını bilmeye açığız ve bir o kadar da meraklıyız. Merakımızdan dolayı içerisinde bulunduğumuz evrenin çalışma şeklini anlamaya, yasalarını sorgulamaya çalışırız. Ancak bu sorgulama süreci, maalesef her zaman kolay bir şekilde aradığımız yanıtlara ulaşabilmemizde yardımcı olmaz.
Bu yazımızda, evreni araştırırken karşılaştığımız ancak bir türlü açıklık getiremediğimiz şeyleri sizler için derledik. Uzun uzun düşünmenizi sağlayacak bu yazımızı umarız beğenirsiniz.
Karanlık Enerji Nedir?
Evrenin yaklaşık yüzde 75’ini kaplayan karanlık enerji, varlığı bilinen bir olgudur ancak tam olarak ne olduğu hakkında bilgimiz yok. Bazı araştırmalar karanlık enerjinin bir tür enerji olduğunu, bazıları ise bunun bir tür yerçekimsel güç olduğunu iddia eder. Hatta karanlık enerjinin görünmez boyutlarla alakalı olduğunu iddia eden varsayımlar bile var. Şimdilik karanlık enerji hakkında pek bir şey bilinmiyor ancak 2020’li senelerde NASA’nın uzaya göndereceği WFIRST isimli teleskop ile bir şeyler öğrenebileceğimizi umuyoruz.
Karanlık Madde Nedir?
En az karanlık enerji kadar gizemli olan karanlık madde, evrenin yüzde 23’lük bölümünü oluşturuyor. Bilinen maddelerden çok daha zor tespit edilen karanlık madde, sadece kütle çekimsel etkisi sayesinde fark edilebiliyor. ESA, karanlık madde hakkında daha fazla bilgi edinmek için evrenin genişlemesinde rol aldığı düşünülen bu maddeyi genişlemeyle birlikte inceleyecek.
Zaman Çizgisi Nasıl Oluşur?
Birçok insan zamanın düz bir doğru üzerinde ilerlediğini düşünür. Olanlar olmuştur ve bunu değiştirebilmemizin hiçbir yolu yoktur. Peki gerçekten de böyle midir? Bilim insanları, 2030’lu senelerde uzay-zaman bütünlüğünü etkileyen yerçekimsel dalgaları incelemeyi ve evrenin başlangıcından daha öncesine ulaşmayı deneyecekler. Eğer başarabilirlerse zaman çizgisi ve Big Bang hakkında yeni bilgiler edineceğiz.
Çoklu Evrenler Nedir?
İlk insanlar başka gezegenlerin varlığından habersizdi. Sonra Güneş Sistemi’ni keşfettik fakat diğer sistemlerden habersiz bir şekilde yaşadık. Bugün de tüm evreni keşfetmenin hayalini kuruyoruz. Peki ya diğer evrenlere ne zaman sıra gelecek? Bilim insanları başka evrenlerin de olabileceğini düşünüyorlar. ESA, bu düşüncelerin ne kadar doğru olduğunu görmek adına evrenimizin dışında radyasyon izi arayacak.
Antimadde Nedir?
Evrendeki tüm maddeler atomlardan meydana gelir. Atomların içerisinde elektronlar, nötronlar ve protonlar yer alır. Bu üç bileşen atomun içeriğini oluşturur. Antimadde ise biraz daha gariptir. İsminden de anlayabileceğiniz gibi maddenin tam tersi olan antimadde, positron ve anti-protona sahiptir. Maddenin tam anlamıyla tersi olan antimadde, teoriye göre herhangi bir madde ile etkileşime girmesi durumunda maddeyi ve kendini yok eder. Evrenin ilk zamanlarında büyük miktarlarda antimaddenin madde ile etkileşime girerek yok olduğu tahmin ediliyor. Ancak sayısız galaksinin oluşmasını sağlayacak kadar maddenin bu toplu yok olmadan sağ çıkmış olması, antimaddenin de evrende bulunuyor olabileceğini akıllara getiriyor. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın ilerleyen senelerde antimaddeyle ilgili deneyler yapacağı biliniyor.
Sicim Kuramı Nedir?
Sicim kuramı, neredeyse evrendeki her şeyi açıklayabilecek kadar detaylıdır. Hatta o kadar detaylı ve geniş kapsamlıdır ki, evrenin başlangıcı kabul edilen Bing Bang’in nasıl oluştuğunu, çoklu evrenleri ve atomların davranışlarını açıklayabilir. Sicim kuramının bu kadar geniş kapsamlı olması ve hala sayısız gizem barındıran evrenimizin dışındaki evrenleri de kapsaması, bu kuramın bilinmezlerle dolu olmasını sağlar.
Evrenin Başlangıcı
Big Bang, evrenin nasıl oluştuğunu en iyi şekilde açıklayan teoridir ancak Big Bang’te bile birçok bilinmeyen vardır. Örneğin Big Bang’e ne sebep olmuştur? Ya da Big Bang’ten önce ne vardı? Başka Big Bang’ler de olmuş mudur? Bunlar ve bunlar gibi soruların cevapları hala aranıyor.
Canlılık
Canlılığın nasıl başladığına dair birçok teori vardır fakat bu teoriler maalesef evrende tek olup olmadığımızı anlamamız için yeterli değillerdir. Diğer gezegenlerde canlılık arayan araştırma kurumları, senelerdir bu amaca hizmet eden projelere yatırımlar yapıyor ve yapmaya da devam edeceklerdir. Ancak şimdilik canlılığın nasıl başladığını kesin olarak bilmiyor, tek olup olmadığımıza cevap veremiyoruz.
Evrenin Genişlemesi ve Big Bang Teorisi
Big Bang’in basit modellemeleri sayesinde ilkokul öğrencileri bile evrenin sürekli olarak genişlediğini biliyor. Peki evrendeki düzensizliği artıran bu genişleme ne kadar devam edecek? Evren bir noktadan sonra kendini yok mu edecek, yoksa genişlediği gibi daralmaya mı başlayacak? Bilim insanları, bu soruların cevabını bulabilmek adına birkaç uzay teleskobu ile evrenin genişleme hareketini izleyecekler. Gelecek senelerde, ileride evrenimize ne olacağını daha net bir şekilde anlayabileceğiz.
Bilim ve Teknoloji Hakkında Dudağınızı Uçuklatacak 30 Şaşırtıcı Bilgi
Bir Kuyruklu Yıldızda Yaşam İzlerine Rastlandı, Bilim İnsanları İkiye Bölündü