Bilgisayarlarımızın Kabusu, Evlerden Irak Olası Sıkıntılı Oyunlar

Bilgisayarınıza can çekiştiren oyunları bu yazımızda listeledik

Bilgisayarlarımızın Kabusu, Evlerden Irak Olası Sıkıntılı Oyunlar

Bilgisayarlarımızda oyun oynarken keyifli bir şekilde vakit geçirebiliyoruz; fakat bazı oyunlar var ki oyuna harcadığımız süreyi adeta bir çileye dönüştürüyorlar ve bizi oyun oynamaya tövbe eder hale getiriyorlar. Bilgisayarımızda kullandığımız donanımları birçok farklı üretici üretebiliyor. Bu nedenle çeşitli bilgisayar konfigürasyonları oluşturulabiliyor. Ayrıca farklı bütçelere hitap eden donanım seçeneklerine de sahibiz. Hal böyle olunca oyun geliştiricilerinin işi zorlaşıyor ve bilgisayarlar için oyun geliştirirken optimizasyon konusuna önem göstermeleri gerekiyor. İyi bir oyun geliştiricisini değerlendirmek için optimizasyona verdiği öneme dikkat edebilirsiniz.

Fakat bazı geliştiriciler "optimizasyon" kavramının ne olduğunu öğrenmek için Wikipedia'yı kullanmaya bile tenezzül etmiyorlar. Üstelik bu geliştiriciler arasında dünyaca ünlü oyun serilerinin oyunlarını tasarlayan geliştiriciler de yer alıyor. Sonuçta karşımıza neresinden tutsanız elinizde kalan, ibretlik bilgisayar oyunları çıkıyor. Söz konusu oyunların sistem gereksinimlerini bilgisayarınız karşılıyor olsa bile uygulamada sonuç hiç de parlak olmuyor.

Bahsettiğimiz oyunlar bilgisayarınızın kaynaklarını verimli bir şekilde kullanamadıkları için bilgisayarınızda gereksiz işlem yükü oluşmasına, bilgisayarınızın ısınmasına ve bir süre sonra acı çekerek ve çığırarak restart atmaya başlamasına neden olabiliyor. Bilgisayarlarınızı bu gereksiz kabuslara sürüklememek için bu yazımızda PC için optimizasyonu bir hayli başarısız olan oyunları listeleyeceğiz.

İşte fiyasko dalında birbirleriyle yarışan ve jürimizin havada uçuşan hakaretlerini kapmak için birbirlerini paralayan bilgisayar oyunları:

Assassin's Creed Unity

Çıkışıyla büyük ses getiren Assassin's Creed Unity büyük başarılara imza atmış, hayatımızı değiştirerek kainatın sırrını çözmemize neden olmuştu.

Şaka şaka, adının ilk 3 harfi gibi bir çıkış yapan Assassin's Creed Unity'de 30 FPS limitini aşmak güçlü bilgisayarlar için bile bir hayli zordu. Serinin ne kadar çok hayranı olduğu düşünülürse Ubisoft'un hatrı sayılır derecede kulağının çınladığı söylenebilir. Islak banyo terliğine çorapla basmalar mı dersiniz, ayak serçe parmaklarını mobilya köşelerine vurmalar mı dersiniz, artık olayın boyutunu siz düşünün.

Assassin's Creed Unity'i bir noktada takdir etmekte de fayda var. Daha önceden hiçbir oyunda yüzü olmayan bir kahramanı yönetmemiştik. Havada süzülen gözler, saçlar, diş ve dudaklar zaten bir kahramanda aradığımız en önemli özelliklerden birkaçıydı.

ARK: Survival Evolved

Ekran görüntüleriyle sizi cezbedebilecek bir oyun olan ARK: Survival Evolved halen geliştirilme sürecinde olan bir oyun. Erken erişime açılan ARK: Survival Evolved'ın çıkış yapmış oyunlarla kıyaslandığında sahip olduğu optimizasyon problemlerini aşabilme imkanı daha yüksek. Tabi eğer oyunun geliştiricisi oyuncu kitlesinin geribildirimlerine kulak vermeyi tercih ederse.

ARK: Survival Evolved'ın mevcut durumu hakkında Zeytin adlı Steam kullanıcımızın şu naçizane yorumunu paylaşmak doğru olacaktır:

"Oyun detaylı ve çok güzel fakat performans sorunları var. Mağazadaki ekran görüntülerine bakıp aldığınızda eğer kasanıza bir şahin-doğan parası yatırmadıysanız hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Ben iade ettim. Bir gün optimizasyon düzelirse tekrar satın almayı düşünebilirim. "

GTA 4

Grand Theft Auto serisinin 4. oyunu eski nesil oyun konsollarına çıktığında bir hayli büyük bir başarı yakalamıştı. GTA 4'ü daha önceki GTA oyunlarından ayıran şey ise gerçekçilik seviyesiydi. Rockstar bu gerçekçiliği yakalayabilmek için oyuna detaylı bir fizik motoru eklemiş, oyun grafiklerindeki kaliteyi coşturmuştu.

Tabi bütün bu anlattıklarımız GTA 4'ün oyun konsollarında bir klasik olmasını sağlamıştı. Bilgisayarlar söz konusu olduğunda ise olay bambaşka boyutlara varıyor. GTA 4'ün bilgisayar açısından Rockstar tarihindeki en başarısız oyun projesi olduğunu söyleyebiliriz. Durum o kadar kötü ki oyunun çıkışının üzerinden yıllar geçmesine rağmen günümüzün en güçlü bilgisayarları bile oyunu çalıştırırken kasım kasım kasılıyorlar.

Olur da GTA 4'e indirimlerde ve özel fırsatlarda denk gelirseniz satın almadan önce bir defa daha düşünün. Neyse ki Rockstar, GTA 5'te bütün bu hatalarını affettirmeyi başardı ve ortaya optimizasyon anlamında oldukça başarılı bir oyun çıkardı.

Dead Rising 3

Dead Rising 3 de tıpkı GTA 4 gibi ilk önce oyun konsolları için çıkış yapan, sonrasında bilgisayarlara uyarlanan bir video oyun. Maalesef ki iki oyun da aynı kaderi paylaşıyor. 

2013 yılında Xbox One ile birlikte çıkış yapan Dead Rising 3, oyun konsollarında çekilmiş oynanış videolarında adeta akıyor, ağzımızın sularının akmasına neden oluyordu. O geniş açık dünya, ekranda aynı anda yer alan yüzlerce zombi ve testeremizle bu zombileri parçalayabiliyor ve uzuvlarını ekranda uçuşturabiliyor oluşumuz yıllardan beri aradığımız zombi oyununu bilgisayarlarımızda oynayabileceğimizi sanmamıza neden olmuştu. Bu güzel rüya oyunun bir sene sonra bilgisayar için yayınlanmasıyla bir kabusa dönüşmüş, o akıcı grafiklerin yerini baş ağrıtıcı bir oyun tecrübesine bırakmıştı. Oyunun düşük kare hızı nedeniyle bir süre sonra başınızın dönmeye başlaması doğal bir durum.

Dead Rising 3 yine de GTA 4 kadar kötü bir optimizasyona sahip olamamıştı. Oyun düşük kare hızıyla da olsa en azından oynanabilir bir seviyede. Sadece oyuna çok uzun süre kilitlenmemenizi ve başınız döndüğünde oynamayı bırakmanızı tavsiye ediyoruz.

Batman: Arkham Knight

Bayanlar ve baylar, oyun dünyasında görebileceğiniz en büyük fiyaskolardan biriyle karşılaşmaya hazır olun; çünkü bu listedeki hiçbir oyun Batman: Arkham Knight'ın eline optimizasyon sıkıntısı anlamında su dökemez.

Oyun konsollarında başarılı bir çizgi yakalayan; fakat PC versiyonu söz konusu olduğunda çuvallayan Batman: Arkham Knight'ta saçmalık sınırlarını zorlayan hatalar berbat bir optimizasyonla birleşmiş, oyuncu kitlesi 2015'in en iyi oyunlarından biri olabilecek bu oyunu yerden yere vurmuştu. Durum o kadar kötüydü ki oyunun yayıncısı Warner Bros. Batman: Arkham Knight'ı bir süreliğine satıştan kaldırmıştı.

Batman: Arkham Knight tekrar yayınlandığında yamalar yoluyla oyunun eli yüzü bir nebze olsun düzeltilmeye çalışılmış; fakat oyunun çıkışında yarattığı hayal kırıklığı iyileşmez yaralar açtığı için Batman: Arkham Knight'ın bilgisayar versiyonu yerlerde sürünmeye devam etmişti.

Saints Row 2

Arkadaşlar, Saints Row 2 aslında çok yanlış anlaşılmış bir oyun. Oyunun geliştiricileri Saints Row 2'nin PC versiyonuna özel olarak ışınlanma yoluyla hareket eden süper bombastik kahramanları oyuna dahil etmişti. Yanılan bizlerdik, taştan taşa zıplayan kurbağa, yapraktan yaprağa seken çekirge misali hareket eden kahramanlarımızı açıklamanın başka bir mantıklı yolu olamazdı.

Saints Row 2 de GTA 4 ve Dead Rising 3 gibi ilk önce oyun konsolları için çıkmış, sonrasında bilgisayara uyarlanmış bir oyundu. Fakat problem oyunun geliştiricilerinin Saints Row 2 PC versiyonunu elden geçirirken sadece tek ellerini kullanmalarından kaynaklanıyordu. Dönemin en güçlü bilgisayarlarında dahi tek haneli FPS değerleri görebilmeniz muhtemeldi.

Neyse ki Saints Row 3 ve 4'ün bilgisayar versiyonları bu talihsiz geçmişi unutmamıza imkan tanıdı.

Silent Hill 2

Yine bir oyun konsollarından bilgisayarlara uyarlanan bir oyun, yeni bir hüsran... Kullandığımız bu dramatik üç nokta üzüntümüzü anlatmaya yeterli olmayacaktır; çünkü senaryosuyla bir başyapıt olan bu oyunu kasılsa da, bilgisayarımızı çatlatsa da, bize sinir krizleri geçirtse de azimle oynayıp bitirmiştik. Aslında Silent Hill 2'nin bu anlamda çok başarılı bir oyun olduğunu söyleyebiliriz. Hangi oyun hatalarına ve kötü optimizasyonuna rağmen bizi bilgisayar karşısına kilitlemeyi başarmıştı ki?

Silent Hill 2'deki problemler oyunun hikayesinin büyük bölümünü açıklayan sinematiklerde baş gösteriyordu. Kahramanlar konuşurken senkronize olmayan seslendirme oyun içerisindeki düşük kare hızıyla birleşince bizi canımızdan bezdirmişti.

Dying Light

Dying Light optimizasyon anlamında adam seçen bir oyun. Intel işlemciye sahip olan sistemlerde tatmin edici bir performans sergileyen oyun nedense AMD işlemcili sistemlerde bocalıyor ve bizi düşük bir kare hızına mahkum ediyordu. Durum o kadar kötüydü ki Intel işlemcili dizüstü bilgisayarlarımızda oyunu akıcı bir şekilde oynayabilirken AMD işlemcili masaüstü bilgisayarlarımızda oyunun can çekişmesini seyrediyorduk.

Dying Light optimizasyon sıkıntısını da hemen belli etmiyor, sinsice oyunda ilerlememizi bekliyordu. Oyunun başlangıcındaki giriş bölümünü geçtikten sonra açık dünyaya çıktığımızda AMD işlemcili bilgisayarımızda kare hızının ciddi bir düşüş yaşadığını görüyorduk.

Bütün bu problemler Dying Light'ı oynayıp bitirmemize engel olamıyordu tabi. Oynanışın heyecan dolu olması ve sürükleyici hikaye bu oyunu optimizasyon problemlerine rağmen oynamanızı sağlıyordu. Dying Light'ın 2015'in en iyi oyunları arasında gösterilmesinin ve oyuncuların olumlu yorumlarını almasının nedeni de buydu.

Dying Light'ı satın almadan önce oyunun demosunu indirerek oyunun bilgisayarınızda nasıl çalışacağını görmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz:

Eğer sizin de bu tür optimizasyon problemleriyle karşılaştığınız oyunlar varsa bizimle yorum bölümümzde paylaşmayı ihmal etmeyin, iyi eğlenceler!

Filmleri veya Dizileri Çekilse Tadından Yenmeyecek Bilgisayar Oyunları