Bilgisayarınızın Güç Kaynağı Yeterince Güçlü mü? Hemen Hesaplayın

Bu yazımızda güç kaynağı alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve güç kaynağı hesaplarını nasıl yapabileceğinizi anlatıyoruz.

guc-kaynagi-yeterince-guclu-mu

Bu yazımızda bilgisayarlarımızdaki tüm bileşenlere güç sağlayan ve bu yüzden büyük önem taşıyan parçalardan güç kaynağı (power supply) ile ilgili bazı detaylara ve satın alırken dikkat edilmesi gerekenlere değineceğiz.

Masaüstü bilgisayar kullanıcıları genellikle ekran kartı, işlemci ve ram gibi parçalara odaklanarak anakart ve güç kaynağı gibi diğer parçaları pek önemsemezler. Fakat güç kaynağının da bir masaüstü bilgisayarda çok büyük önem taşıdığı aşikar.

Çünkü yeterince güç sağlayamayan bir güç kaynağı (psu) seçilirse bilgisayarınızda sayısız farklı problemlerle karşılaşma ihtimaliniz vardır. Bu yüzden güç kaynağı satın almadan önce bilgisayarınız için yeterince güç sağlayabilir mi ve iyi bir markanın ürünü mü diye kontrol etmeniz gerekir.

Güç Kaynağı Konusunda Bilinmesi Gereken Temel Bilgiler

Ekran kartı, işlemci ve diğer tüm bileşenlerin teknik bilgileri arasında TDP değeri bulunur. Bu kısaltmanın açılımı “Termal Design Power” yani “Isıl Tasarım Enerjisi”dir. Bu değer bize bilgisayarımızdaki o parçanın güç tüketimi ile ilgili bir değeri Watt cinsinden belirtir.

Fakat bu şekilde toplam güç tüketimini hesaplamak uğraştırıcı olacağından dolayı yazımızın ilerleyen kısımlarında size kolay yöntemleri de sunacağız.

guc-kaynagi-yeterince-guclu-mu1

“Tek ekran kartlı bir bilgisayar kasası için 500W’lık güç kaynağı yeterli olur” gibi klişe laflara doğrudan inanmamak gerekir. Çünkü günümüzde ekran kartının yanı sıra birçok parça yüksek güç tüketimine sahip olabiliyor. Bu yüzden de kesin olarak hesap yapmadan güç kaynağı satın alınmamalı.

“Bu hesaplarla uğraşmaya ne gerek var 1000W’lık bir güç kaynağı alalım ve gerisini düşünmeyelim” de diyebilirsiniz. Fakat güç kaynaklarının Watt değeri arttıkça fiyatları da fazlasıyla yükseliyor. Yani güç kaynağını gereksiz derecede fazla güç sağlayan bir model seçmeniz bilgisayarınızın toplam fiyatını da fazlasıyla artırarak bütçenizi zorlayabilir.

Bilgisayar Güç Kaynağı Nasıl Takılır ve Sökülür?
TEKNOLOJİ

Bilgisayar Güç Kaynağı Nasıl Takılır ve Sökülür?

Yazımızda güç kaynağınızı nasıl değiştirebileceğinizi resimli olarak anlatıyoruz

Bunların dışında güç kaynağı satın alırken sessizliğine ve sahip olduğu sertifikalara da bakmalısınız. Çok gürültülü bir fana sahip olan güç kaynağı sessiz odanızda gereksiz uğultu yaratabilir. Ayrıca 80+ şeklinde birtakım sertifikalar var. Bu sertifikalar güç kaynağının üzerinde yazan Watt değerinin yüzde 80’ini rahatça sağlayabildiğini bize gösteriyor.

80+ Bronze, 80+ Silver ve 80+ Gold gibi tabirleri sıkça görebilirsiniz. Örneğin 80+ Gold sertifikalı ve 700W değerinde bir güç kaynağı düşünelim. Bu güç kaynağı bize kesinlikle 560W ve üzerinde bir güç sunacaktır. Eğer sertifikası olmayan bir güç kaynağı ise üzerinde yazan 700W kadar güç almak imkansızdır diyebiliriz.

guc-kaynagi-yeterince-guclu-mu2

Son olarak sıklıkla duyabileceğiniz bir tabir de “modüler güç kaynağı”dır. Bu da güç kaynağının kablolarının birbirinden bağımsız şekilde düzenlenmesi anlamına gelir. Yani modüler bir güç kaynağı ile kasanızda kablo düzenleme işlemlerini çok daha rahat yaparsınız.

İhtiyacınız Olan Toplam Gücü Bu Yöntemlerle Hesaplayın

Güç kaynağı hesabında kullanılan bazı hesaplayıcıları sizlerle paylaşacağız. Bu uygulamalar sayesinde internet üzerinden bilgisayarınızın bilgilerini girerek ne kadar güce ihtiyacınız olduğunu öğrenebilirsiniz.

Bilgisayarınızın Özellikleri Gerçekten Ne İfade Ediyor?
DONANIM

Bilgisayarınızın Özellikleri Gerçekten Ne İfade Ediyor?

Bilgisayarlarımız birçok farklı parçanın bir araya gelmesiyle oluşuyor. Peki bunlar ne ifade ediyor. Gelin birlikte öğrenelim.

Sizlere daha iyi fikir vermesi için bir adet Intel, bir adet de AMD bilgisayar özelliklerini ve gereken güç kaynağı Watt değerini örnek olarak yazalım:

  • İşlemci: AMD FX-8350 8 Çekirdek ve 4.0 GHz saat hızı
  • RAM: 2 adet 8GB’lık DDR3
  • Ekran Kartı: AMD Radeon R9 290X
  • Harddisk: 1 adet Sata 7200RPM
  • Optik Sürücü: 1 adet DVD-ROM
  • USB Bağlantıları: 3 adet USB 2.0
  • Fanlar: 4 Adet 120mm
  • Diğer: 1 Adet Klavye ve 1 Adet Fare

Tam Yükteki Güç Tüketimi: 567W
Tavsiye Edilen Güç Kaynağı: 617W ve üzeri

guc-kaynagi-yeterince-guclu-mu3

  • İşlemci: Intel Core i7-4820K 3.7 GHz saat hızı
  • RAM: 2 adet 8GB’lık DDR4
  • Ekran Kartı: Nvidia GeForce GTX 980
  • Harddisk: 1 adet SSD
  • Optik Sürücü: 1 adet DVD-ROM
  • USB Bağlantıları: 3 adet USB 3.0
  • Fanlar: 3 Adet 120mm
  • Diğer: 1 Adet Klavye ve 1 Adet Fare

Tam Yükteki Güç Tüketimi: 396W
Tavsiye Edilen Güç Kaynağı: 446W ve üzeri

PC Toplama Rehberi: Sistem Toplarken Nelere Dikkat Etmeli?
TEKNOLOJİ

PC Toplama Rehberi: Sistem Toplarken Nelere Dikkat Etmeli?

Eğer yeni bir bilgisayar toplamak istiyorsanız ancak bunu nasıl yapabileceğinizden emin değilseniz PC Toplama Rehberi ile karşınızdayız.

Güç kaynağınızın ne kadar güçlü olduğunu sorguladığımız bu yazımızın sonuna geldik. Umuyoruz ki sizler için faydalı olmuştur. Aşağıda bulunan yorumlar kısmında düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında ulaşmak için Tamindir'i takipte kalmayı unutmayın.