Sizce bilgisayarlarımız ve sürekli şarj ettiğimiz akıllı telefonlarımız acaba çok elektrik harcıyor mudur? Oldukça merak edilen ve tartışmalara neden olan bir sorunun cevabını en yalın haliyle sizler için özetliyoruz. Basit bir hesaplama ile evimizdeki tüm elektronik eşyaların ne kadar elektrik harcadığını net bir biçimde hesaplayabilmek mümkün.
Elektrik Faturamız Nasıl Hesaplanır?
Ana hattan kablolarla evimize ulaşan ve teknolojinin olmazsa olmazı olan elektrik hizmeti için her ay kullandığımız ölçüde fatura ödüyoruz. Ödediğimiz bu faturaların neye göre hazırlandığını pek çoğumuz ana hatlarıyla biliyoruz aslında. Elektrik sayacımız ay içerisinde tükettiğimiz elektriği kilowatt/saat cinsinden hesaplar. Fatura görevlisi bir ay boyunca tükettiğimiz kilowatt cinsinden toplam elektriği cihazına yazar. Tükettiğimiz kilowatt cinsinden elektrik miktarı birim fiyatla çarpılır üstüne vergiler ve ilave ücretler konularak elektrik faturamız düzenlenmiş olur.
Elektrik Faturam Eskiye Nazaran Çok Geliyor? Neden?
Tükettiğimiz enerji miktarı aynı olsa da, elektriğe zam gelmese de faturalarımızın istediğimiz düzeyde olmaması durumu normaldir. Çünkü elektrik faturalarına tahmin dahi edemeyeceğimiz kalemlerde bir çok ilaveler bulunuyor. Belki şaşıracaksınız ama elektrik faturalarımızdan TRT için bile bedel ödüyoruz. Elektrik ile TRT'nin ne alakası var, TRT TV kanalı değil mi? diye sorabilirsiniz fakat maalesef cevabını ben de bilemiyorum. Tükettiğiniz enerjinin fiyatıyla vergi ve ek ücretler sonundaki fiyat arasındaki uçurumu gözlemlendiğinizde ne demek istediğimi daha da iyi anlayacaksınız.
Bilgisayarımız ve Akıllı Telefonlarımız Ne Kadar Elektrik Harcıyor?
Bu sorunun cevabını bulmak aslında çok da zor değil. Öncelikli olarak bilmemiz gereken kullandığımız cihazın watt değeri ve kullanım süremiz. Örneğin herhangi bir masaüstü bilgisayarımızın güç kaynağı 500 Watt olsun. (Her cihazın watt değeri bir etiket üzerinde mutlaka yazar.) Şimdi sıra geldi elimizdeki değeri kilowatt birimine çevirmeye. Çünkü fatura fiyatlandırmamız kilowatt başına yapılıyor. 1000 watt = 1kilowatt olduğuna göre cihazımızın 500 watt olan değerini 1000'e böldüğümüz zaman kilowatt'a çevirmiş oluruz.
500/1000=0.5
Elde ettiğimiz bu rakam cihazımızın 1 saat içinde tükettiği enerjiyi ifade eder. Örneğin günde 3 saat kullanıyorsak elde ettiğimiz rakamı 3 ile çarpmamız gerekir.
0.5*3=1,5 kilowatt
Günlük tüketim miktarını yaptığımız işlem dizisiyle bulduk. Şimdi yapmamız gereken elimizdeki kilowatt değerini birim fiyat ile çarpmak. 1 kilowatt elektiriğin birim fiyatı konusunda yaptığımız araştırmada KDV dahil 0,42 TL olduğu bilgisine ulaştık.
1,5 * 0,42 = 0,63 TL
500 Watt'lık bir şarj cihazını maksimum verimde 3 saat kullandığımız zaman elektrik faturamıza 0,63 TL bir etkisi oluyor. Bu miktara bahsettiğimiz ek ücretlerinde ilave edileceğini unutmayalım. Ayrıca bilgisayarlarımız her zaman watt gücünü maksimum oranda kullanmaz. Bilgisayarımızın anlık olarak ne kadar watt çektiğini aşağıdaki program ile görüntüleyebilirsiniz.
YORUMLAR