Bilgisayar Güç Kaynağı Nasıl Takılır ve Sökülür?

Yazımızda güç kaynağınızı nasıl değiştirebileceğinizi resimli olarak anlatıyoruz

Can Erdil Şentürk -

Merhaba Tamindir takipçileri. Bilgisayarlarımızı kullanırken farklı arızalarla karşılaşabiliyoruz. Yazılımsal arızalar genel olarak tek başınıza giderilebilecek arızalar olsa da donanımsal arızalar biraz teknik bilgi gerektirebiliyor. Bu donanımsal arızalar çoğu zaman bir parçayı değiştirmemizi gerektirmekte. Bilgisayardaki donanımsal arızalardan bir kısmı güç kaynağı - PSU denilen parçadan kaynaklanabiliyor. Peki bu parçanın arızalı olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Arızalı bir güç kaynağı ilk başta arızalı olduğunu açık açık göstermeyebilir. Bilgisayarınızda yük oluşturan bir işlem başlattığınızda veya bir oyun açtığınızda belli bir süreden sonra bilgisayarınız kendini yeniden başlatıyorsa, bilgisayarınızda görüntü kesiliyorsa bu güç kaynağınızın arızalı olduğuna işaret edebilir. Fakat bu tür durumlarda mavi ekran hatalarıyla karşılaşmayacağınızı belirtmekte fayda var. Mavi ekran hataları daha çok RAM veya ekran kartı gibi parçaların arızalı olduğu durumlarda karşımıza çıkabiliyor. Güç kaynağınızın arızalı olduğunu belirten bir başka şey ise biraz daha görülür ve duyulur şekilde kıvılcımlı bir şekilde kasanızdan bir patlama sesi duymanız.

Güç kaynağınızın arızalı olup olmadığını test etmek için bilgisayarınıza farklı bir güç kaynağı takıp aynı problemin farklı bir güç kaynağıyla da gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer daha önceden bilgisayar donanımları hakkında bilgi ve tecrübe sahibi değilseniz güç kaynağı değiştirme işlemi size biraz karışık gelebilir. Biz de bu yazımızda PSU değiştirme işlemini nasıl yapabileceğinizi resimli olarak anlatacağız. Güç kaynağı değiştirme işlemlerinde bilgisayarınızın kapalı ve fişinin elektrik prizinden çekili olduğuna emin olun. İlk olarak kasanızda yer alabilecek muhtemel güç kaynağı bağlantılarına genel olarak bir göz atalım:

1 numaralı alan içerisinde yer alan 4 pinlik bağlantı işlemcinize güç iletmektedir. 2 numaralı mavi alanlar içerisindeki bağlantılar sabit disklerinize ve DVD gibi optik sürücülerinize güç iletmektedir. 3 numaralı kırmızı alan içerisinde anakartınıza güç ileten 20+4 pinlik bağlantılar yer alıyor. 4 numaralı yeşil alan içerisinde ise kasa fanı veya SATA güç dönüştürücüleri gibi ek ekipmanlara güç ileten bağlantılar yer alıyor.

Bütün bu bağlantıların yanında, eğer üst düzey bir ekran kartı kullanıyorsanız ekran kartınızın güç ihtiyacınızı karşılayacak 6 ve 6+2 pinlik ekran kartı bağlantıları da kasanmızda yer alabilir:

Dilerseniz bu bağlantılara teker teker göz atalım ve nasıl sökülüp takılacaklarına değinelim.

1- 4 Pinlik İşlemci Güç Bağlantısı:

Bu bağlantı genel olarak anakartınızın üst bölümlerinde yer alıyor. Küçük bir yuvaya sahip olan bu bağlantı yer darlığı nedeniyle takılması en güç olan bağlantılardan biri:

Görüleceği üzere 4 pin için ayrılan girişler 2 farklı türde. Bazı anakartlarda bu yuvadan 2 adet yer alabiliyor. İşlemcinizin güç ihtiyacına göre bu yuvaların ikisini de kullanabiliyorsunuz. Temel olarak bu yuvaya bağlayacağınız 4 pinlik kablonun ucunda yuva üzerindeki şekillerle uyumlu bir yapı söz konusu. Kablo şu şekilde:

Bu kablonun üst bölümünde küçük bir mandal yer alıyor. Bu kabloyu takarken bu mandalın üzerine bastırarak kilidi gevşetin ve kablo yuvaya oturduktan sonra mandalı bırakın:

Göreceğiniz üzere 4 pinlik yuvanın üzerinde küçük bir tırnak yer alıyor. Kabloyu nasıl takacağınızı kestiremiyorsanız bu tırnağın konumundan yararlanabilirsiniz. Bu kabloyu çıkarırken öncelikle üst bölümdeki mandalı gevşetin, sonrasınm kabloyu geriye doğru çekin.

2- Sabit Disk ve Optik Sürücü Bağlantıları:

Bilgisayarınıza bağlı CD, DVD veya BluRay gibi optik sürücülere ve temel depolama birimleriniz olan sabit disklere ve SSD disklere bağladığınız bu kablolar 2 farklı türde olabiliyor. Eski parçalara sahip bir bilgisayara sahipseniz IDE türündeki güç bağlantıları kullanıyor olabilirsiniz:

Bu kabloların uçları özel bir şekle sahip. Sabit diskleriniz veya optik disklerinizdeki güç bağlantı yuvası da bu şekil ile uyumlu olacaktır. Yuva ve kablo ucunu bu bilgiye dikkat ederek hizalayıp kablonun montajını yapabilirsiniz. Kabloyu sökmek için ise kabloyu çekmeniz yeterli:

Sabit diskler ve optik sürücüler için kullanılan bir diğer bağlantı türü de SATA. SATA güç bağlantısı şu şekilde görünmekte:

SATA güç bağlantı kablolarının ucu özel bir şekle sahip. Genel olarak düz hatlara sahip olan bu kablo ucunun bir köşesinde bir tırak yer alıyor. Bu tırnak, kabloyu yuvasına takarken kabloyu hizalamanıza ve doğru bir şekilde takmanıza yardımcı oluyor:

Bu kabloyu sökerken dışarıya doğru çekmeniz yeterli.

3- 20+4 Pinlik Anakart Bağlantısı:

Bu bağlantı genel olarak anakartınızın sağ tarafında yer almakta:

20+4 pinlik güç kablosu 2 parçalı olmakta. Bu iki parçanın da üst kısımlarında mandallar yer alıyor:

Bu kabloyu anakartınıza takarken ve sökerken mandalların ve yuva üzerindeki tırnakların konumuna dikkat ederek kabloyu hizalayabilirsiniz. Mandalların üzerine bastırarak kilidi gevşetin ve 2 parçalı kabloyu anakartınızdan çekin veya anakartınıza monte edin:

4- Kasa Fanı ve Güç Dönüştürücüsü Bağlantıları:

Genel olarak kasanıza bağladığınız ek fanlarda veya IDE/SATA dönüştürücülerinde kullanılan bu bağlantılar sabit ve optik disklerde kullanılan IDE güç bağlantıları:

Bu kabloları takarken biraz dikkatli olmanızda yarar var; çünkü kablo içerisindeki uçlar kolayca eğrilebiliyor. Sökme işleminde kabloyu geriye doğru çektiğinizde kabloyu çıkarabilirsiniz.

5- Ekran Kartı Güç Bağlantıları:

Bu bağlantılar ekran kartınızın ihtiyaçlarına göre 6 pinlik veya 6+2 pinlik olabilmekte. Bazı güç kaynakları direkt olarak 8 pinlik bağlantılara da sahip olabilmekte. Eğer ekran kartınız yüksek güç tüketimine sahip değilse bu bağlantılara ihtiyacınız da olmayabilmekte. Güç tüketimi ile bağlantılı olarak ekran kartı üzerinde 1 adet 6 pinlik yuva, 2 adet 6 pinlik yuva veya 6 pin + 6+2 pinlik iki yuva bulunabiliyor. Bu bağlantılar şu şekilde görünmekte:

Dikkat edeceğiniz üzere bu kabloların üzerinde de mandallı bir kilit mekanizması yer alıyor. Kabloların takılacağı veya takılı olduğu yuvalar ise şu şekilde görünüyor:

Ekran kartı bağlantı kablolarını ekran kartınız üzerindeki yuvalara takarken yuva üzerindeki tırnakların konumundan yararlanarak kablo ucunu bu yuvalara hizalayabilirsiniz. Mandallı kilit mekanizmasını tırnaklara denk gelecek şekilde ayarladıktan sonra mandalların üzerine bastırın ve kabloları yuvalarına takın. Bu kabloları sökmek için ise yine mandalların üzerine bastırarak kilit mekanizmasını gevşetin ve sonrasında kabloları geriye doğru çekin:

Son  olarak bilgisayarınıza güç kaynağınızı takma veya bilgisayarınızdan güç kaynağınızı çıkarma işlemine geçebilirsiniz.

Bilgisayarınıza Güç Kaynağını Monte Etme ve Kasanızdan Güç Kaynağını Çıkarma:

Bu iş için bir tornavidaya ihtiyacınız olacak. Güç kaynağınızın kasanızdaki konumu şu şekilde:

Güç kaynağınız kasa yapınıza bağlı olarak kasanızın altında da yer alabiliyor. Fakat her iki durumda da güç kaynağınız resimdeki işaretli alanların içerisinde yer alan vida yuvalarına takılan vidalarla kasanıza sabitleniyor. Güç kaynağınızı sökerken bu vidaları gevşetmeden önce güç kaynağınızı buraya sabitleyen şeyin sadece bu vidalar olduğunu göz önündde tutun ve güç kaynağınızı kasanın içerisinden destekleyin:

Güç kaynağınızı kasanıza takarken yukarıda anlattığımız bütün güç bağlantılarını yaptığınızdan emin olun ve sonrasında güç kaynağınızı kasanıza içeriden yerleştirin. Son olarak vidalarla güç kaynağını sabitleyin.

Güç kaynağınızı bilgisayarınızdan sökerken de öncelikle yukarıda anlattığımız bütün güç bağlantılarını sökün, sonrasında güç kaynağınızı içeriden destekleyerek vidalarını gevşetin.

Umarız anlatımımız işinize yaramıştır. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, hoşçakalın.

Laptop Ram Değiştirme ve Takma İşlemi Nasıl Yapılır?

Gerçekten Ne Kadar RAM'e İhtiyacınız Var?


Benzer İçerikler

YORUMLAR