Bilgisayarlarla çalışıyorsanız üretken olmak, yaptığınız işe yoğunlaşmak istiyorsanız tek yapmanız gereken çalışma alanınızı bir düzene sokmak. Bazen dağınık çalışıyor olmanın bir düzen olduğunu savunsak da, durum aslında hiç de öyle değil. Akademik araştırmalar bilgisayarla çalışılan alanların dağınık olmasının, bizi çok da olumlu etkilemediğini saptamış. Yani "kardeşim ben dağınık çalışmaya alışığım, düzenim bu" mazeretinden uzaklaşıp, biraz toparlanmamızın vakti geldi de geçiyor.
Her gün aynı çalışma alanlarını kullanıyoruz. Bu alanlar bir kafede, bir ofiste ya da evimizde masamızın başında olabiliyorlar. Şimdi sizlerle bu alanları daha verimli kullanabilmemiz için bazı ipuçları paylaşacağım.
Çalışma Alanının Önemi Nedir?
Bilgisayarlarla çalıştığınız ortamlarda ne yaparsanız yapın verimli olabilmeniz için oturduğunuz koltuktan, masanın yerden yüksekliğine ve etrafında bulunan diğer eşya ve objelerin durumuna kadar her detay çok önemli. Genel olarak çok da dikkate alınmayan bu detaylar aslında yaptığınız işleri ve bu işlere olan konsantrasyonunuzu çok etkiliyor.
Etrafta çer - çöp bırakmayın
Birincisi gerek masaüstü ya da dizüstü bilgisayarınız masanızın üzerinde dağınıklıktan aşırı etkileniyor. Elbette dağınık ve temizlenmeyen çalışma alanları toz üretiyor. Bu toz doğrudan cihazların içine dolabiliyor. Bu da kasaların hızla kirlenmesine yol açıyor.
Öte yandan dağınık bir çalışma alanı sizin çok da programlı ve titiz birisi olmadığınız anlamına da geliyor. Yapılan bir araştırmaya göre şahsi eşyaları çalışma alanlarına taşımak yaptığınız işe tam anlamıyla odaklanamadığınız anlamına geliyormuş.
Beyni Zorlamaya Gerek Yok
Çalışma istasyonunuzun etrafında dikkatinizi dağıtacak şahsi eşyalarınız, fotoğraflarınız, oyuncaklar ve aksesuarlar varsa kesinlikle yaptığınız işleri yüzde yüz yoğunlaşarak yapamadığınız akademik olarak saptanmış. Beynimiz çalışırken aslında odaklaşmak adına etrafta dikkat dağıtıcı nesnelerin olmasını istemiyor. Ancak çalışılan ortamın biraz sıcak ve kişiliğimizi yansıtıyor olmasını da biz tercih ediyoruz. Bu noktada küçük bir çatışma yaşayan beynimiz farkında olmadan bir rahatsızlık yaşıyor. Ancak biz bunu algılamakta güçlük çekiyor olsak da iş potansiyelimize yansıyor.
Özellikle ofiste çalışma alannızı karışık tutarsanız işinizle ilgili çalışmaya yoğunlaşmanız zorlaşacaktır.
Çalışma Alanınızı Yönetin
Çalışma masanızın önünde bir pencere olması ve buradan gördüğünüz manzara da önemli. Eğer başka apartmanların pencerelerine bakan bir manzaranız varsa çalışma masanızı duvara çevirip pastel renklerde bir posterin önüne yerleşmenizin daha verimli olacağı belirlenmiş. Bunun yanı sıra çalışma alanınızın üzerinde eşya depolamamanız önemle tavsiye ediliyor. Kitaplar ve benzeri referans malzemelerinin çalışma alanına yakın ama üzerinde olmaması işe yoğunlaşmak için daha iyi.
Uzmanlar ve terapistler dağınık çalışma alanlarının stres yaptığını savunuyorlar. Bu yüzden haftalık olarak çalıştığınız esnada dağılması muhtemel alanları gözden geçirip bu dağınıklığın giderilmesini salık veriyorlar.
Verimli Çalışma Alanı Yaratmak İçin İpuçları
- Evinizde ya da iş yerinizde huzurlu noktaları seçin,
- Bireysel eşyalarla ve aile resimleriyle masanızı donatmayın
- Etrafınızda minimum obje barındırın
- Masanızın üzerini bir depolama alanı gbi kullanmayın
- Mutlaka her gün tozunu alın, çalıştığınız alanı temiz tutun
- Masanızın ve koltuğunuzun yüksekliğini sizi kambur etmeyecek şekilde ayarlayın
- Tam karşıdan ışı kaynağı kullanmayın
- Beyaz ve parlak ışık kaynaklarından uzak durun
PC Çalışma Masanızın Altındaki Kablo Cehenneminden Nasıl Kurtulabilirsiniz?
Bilgisayar kullanımına bağlı sırt ağrısını önleyen egzersizler