Beyninizi Hacklemek İsteyen 5 Teknoloji

Şimdi bu makaleyi okurken, gözünüzün önüne düşüncelerinizi sosyal medya ve benzer platformlarda anında milyonlarca insana ulaşabilmenize olanak sağlayan, bir çip geliştirildiğini getirin. Benzer teknolojik gelişmelerle ilgili gecesini gündüzüne katarak ç

Kaan Ezgimen -

Şimdi bu makaleyi okurken, gözünüzün önüne düşüncelerinizi sosyal medya ve benzer platformlarda anında milyonlarca insana ulaşabilmenize olanak sağlayan, bir çip geliştirildiğini getirin. Benzer teknolojik gelişmelerle ilgili gecesini gündüzüne katarak çalışan kurum ve kişiler elbette var (DARPA ve Elon Musk). Bu durumda, geliştirilecek olan tüm teknolojiler, düşünce ve iletişim sistemlerimizi derinden etkileyecekler.

"Böyle bir teknoloji gerçek olabilir mi, ya da buna ne kadar yakınız?" diye düşündüğünüzü duyar gibi oluyorum. İnsan beyni gibi karmaşık bir yapı üzerinde, bu riske girmeye kim cesaret edecek? Oysa Silikon Vadisi'nde çalışan bazı teknik insanlar bu durumun insan evriminin son halkası olduğuna inanıyorlar. Doğal olarak konuyla da yakından ilgilenen 5 girişim var.

Neuralink

Oldukça atılımcı bir kişilik olan Elon Musk, insan beyni ve bilgisayarları bütünleştirmek adına faaliyetler gösterecek yeni şirketi tanıttığında, amacının bir bilim kurgu fantezisi olmadığını anladık. Günümüzün Iron Man'i Elon Musk, bir konuşması sırasında, "Zamanla, biyolojik zeka ile dijital zeka arasında muhtemelen daha yakın bir birleşme görmemiz mümkün…" dediğinde duruma uyanmalıydık. Çünkü Musk, insan beynine yerleştirilecek bir yapay zeka yazılımı kullanarak, insan ırkını yeni bir boyuta taşımayı hedefliyor. Bunun için de "5-6 yıl kaldı" diyerek mutlu mutlu gülümsüyor.

DARPA'nın RAM Sensörleri

The Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) (Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı) olarak tanınan bu kuruluş, aslında Amerikan ordusu tarafından kullanılmak üzere, yeni teknolojiler üretiyor olmasıyla bilinir. DARPA'nın da beyinlerimize bir şeyler yerleştirmekle ilgili planları var. DARPA RAM sensörleri hafıza kaybıyla mücadele etmek için geliştiriyorlar. İşin en etkileyici yanı DARPA bu konuyla ilgili olarak yaklaşık 2000'li yılların başından beri travmatik beyin hasarları üzerine çalışıyor. Geldiği nokta da RAM sensörleri olmuş.

MUSE kafa bandı

Giyilebilir bir teknoloji olana MUSE kafa bandı beyin dalgalarını görselleştiren bir cihaz. Yani bir EEG(beyin dalgası) çeviricisi. Daha basit tarifiyle, beyin dalgalarını okuyarak ve yararlı bilgileri bir araya getiren, beyninizi eğiten bir teknoloji. Bu teknoloji, iOS (iPhone, iPad, iTouch), Android ve bilgisayar işletim sistemleri ile uyum içinde çalışmak üzere tasarlandığından, her an her yerde kullanımı son derece mümkün. Fiyatı ise 300 dolar civarında. Kısaca, stresle başa çıkmak adına oldukça makul.

Emotive

Star Wars ve Matrix serisi, bize düşünce gücüyle neler yapabileceğimizi gösteren eserlerdi. İşte emotive düşünce gücüyle bu filmlerdeki gibi nesneleri hareket ettiren bir buluş. Elbette beyin potansiyelimizin hemen hepsini kullanamıyor. Düşünce gücüne bağlı olarak çalışan bu teknoloji harikası cihazın en önemli işlevi, çeşitli fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıkları olan kişilerin hayatını kolaylaştırıyor olması.

Beyin Dopingi İlaçlar

Aslında beyin "hacklemek" kavramında, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz hapların önemli rol oynayacağı bize gösterilir. Limitless ve Matrix filmleri, bu kavram için oldukça güzel örnek teşkil ediyorlar. Hali hazırda Silikon Vadisi'nde, bu konuya eğilen birçok "startup" şirket kuruldu. Kullanıcılarına "süper insan" zihni veren bu girişimler genellikle ABD ilaç kontrolü yapan FDA'dan pek onay alamadılar. Ancak Modafinil, 5-HTP gibi bazı ilaçlar, ABD'de hafıza bozukluklarını tedavi etmek için reçeteyle satılıyorlar.

'Yedek Parça Maksatlı' Yapay Beyin Hücreleri Üretildi

Ressam Bob Ross'un Yapay Zeka Görüntüsü Beyin Yakıyor

Düşünce Gücü ile Felci Yendi!

Benzer İçerikler

YORUMLAR