Bakım Yapacağım Derken PC’nizi Çöpe Atmayın
Bakım yaparken gözden kaçıracağınız bazı detaylar PC’nizin çöpe gitmesine neden olabilir.
Bütün bilgisayarların ömrü aslında son vidası sıkıldıktan sonra fabrika standartlarınca bellidir. Bunu artırmak, ya da azaltmak tamamen bizim cihazımızı nasıl kullandığımızla doğru orantılı. Bakımı periyodik olarak yapılan, çalışma standartları ve ortamı cihazı zorlamayan şarlar altında olan her PC, daha dayanıklı ve performans sahibi olarak ömrünü tüketiyor. Yani mutlu yaşlanıyorlar.
Bilgisayarların periyodik bakımları öyle çok abartılacak teknolojik bilgi istemiyor diye düşünmeyin. Biraz bilgi sahibi olmak her zaman PC ve cüzdanınız açısından çok önemli bir faktör. Aksi taktirde bakım yaparken gözden kaçıracağınız bazı detaylar PC'nizin çöpe gitmesine neden olabilir.
Havalandırmaya dikkat
Eğer likit soğutma sistemleri kullanmıyorsanız fanlarınızı arada bir temizlemek zorundasınız. İşlemcinin üzerindeki fanların temizlenmesi için mutlaka sökülmeleri ve ızgaralarına kadar ince bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. Öyle uzaktan üflemekle pek istikrarlı bir temizlik yapılmıyor. Özellikle fan ızgaraların oluklarının içi kolay temizlenmiyor.
Bu ızgaraların ve fan hava giriş çıkış yollarının iyice temizlendiğinden emin olun. Fanları bilgisayar içinde hava dolaşımını da etkilediğini unutmadan hava akımı yönünü de dikkate alarak temizliğimizi yapmalıyız. Unutmayalım tozlu fan ızgaraları ve yanlış tarafa hava akımı veren fanlar yüzünden çok sistem heba olabiliyor.
Toza karşı önlem almalısınız
Havalandırma ve toz birbiriyle çok ilgili iki dış etken aslında. Elektrik devreleri tozu birer vakum gibi üzerlerine çekip orada statik elektrik sayesinde muhafaza ettiklerinden dolayı bu toz parçalarının zamanla kütleler halinde cihazları kaplaması kaçınılmaz oluyor.
Neredeyse her sokete ve boşluğa yerleşen bu toz öbekleri elbette cihazların ömrünü kısaltıyorlar. Bundan kurtulmanın çaresi PC’yi tamamen sökerek bir hava püskürtücüyle temizlemek. Bunu yaparken de parça parça değil tüm düşünmek ve gereken her noktayı titizlikle tozdan arındırmak gerekiyor.
Açıkta kablo bırakmanın bedeli ağır olabilir
Bilgisayarı çok açıp kapatıyor ve devamlı kabloların yerini değiştiriyorsanız dikkatli olun. Bu hassas kablo grupları çok hızlı fire verebiliyorlar. İşin kötüsü dikkat etmiyorsanız çok can sıkıcı sonuçlarla karşılaşıyorsunuz.
Açıkta kalan kablolar şase yaparak yangın dahi çıkartabiliyorlar. Bunun için temizlik esnasında kullanacağınız gereçlerin kablo gruplarına azami temasını sağlamanız gerekiyor. Öte yandan soket ve kablo grup bağlantılarını defalarca kontrol etmenizde de fayda var.
Ani elektrik kesintileri
Bütün elektrikli cihazların en büyük düşmanı ani elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmaları. Bunun için elinizden çok şey gelmiyor ve sadece seyirci kalıyorsunuz. Oysa bir UPS kesintisiz güç kaynağı kullanarak bu sıkıntıdan da kurtulmak mümkün. UPS'ler sabit voltaj değerlerini muhafaza ederek cihazların ani enerji dalgalanmalarından etkilenmesini engelleyebiliyor. Ayrıca elektrik kesintilerinde cihazları normal devreden çıkaracak kadar zamanı da size tanıyabiliyor.
Batarya ölümüne çanak tutmayın
Özellikle dizüstü PC'ler için son derece önemli olan bataryaların ömrü belli koşullar altında hızla tükenen kırılgan bir yapıya sahip. Bu yüzden dizüstü cihazları elektriğe bağlı kullanırken bataryaların çıkarılması tavisye edilse de bunun gerçekten işe yarayıp yaramadığı bilimsel olarak doğrulanmadı.
Ancak kullanılmadığı zaman bataryaların cihazlardan uzak tutulması son derece akılcı bir durum. Arada bir sadece bataryayı kullanmanız da önemli. Dizüstünüzü sadece masaüstünde kullansanız bile arada bir bataryasıyla çalışmasına izin vermelisiniz.
Fiziksel hasarlara dikkat edin
PC anakartlarında ya da benzer baskılı devre taşıyan kartlarda zamanla çatlaklar oluşabiliyor. Bu çatlaklar ısınan cihazın içinde genleşip daralarak daha da büyüyebiliyorlar. Bu yüzden temassızlıklara ve buna bağlı çeşitli aksaklıklara yol açabiliyorlar. Bu tür devrelerin üzerine çok baskı uygulamamaya dikkat etmelisiniz. Monitörlerde oluşan bazı kırık ve çatlaklar da zamanla ekran görüntüsünün kaybolmasına varacak kadar kötü sonuçlar doğurabiliyor. Monitörleri temizlerken ya da montajını yaparken aşırı hassas olmakta fayda var.
Basit Kasa Temizliği - Nasıl Yapılır?
Sakın Burada Sayacaklarımızı Kullandığınız PC'lere Yapmayın
Yüksek Performans İçin Bilgisayar Donanımı Temizliği Nasıl Yapılır