Az Bilinen Faydalı WordPress İşlevleri

Dünya'nın en çok tercih edilen blog sistemlerinden biri olan WordPress'in çok fazla bilinmeyen 10 işlevinden bahsettiğimiz yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Volkan Yılmaz -

Dünya’da en çok kullanılan blog sistemlerinden biri de şüphesiz WordPress’tir. Açık kaynak kodlu olması ve ücretsiz olarak dağıtılması, bunların yanında kurulumu ve kullanımının gayet basit olması da tercih edilme sebeplerindendir diye düşünüyorum. Bu yazımızda sizlere WordPress’in çok fazla bilinmeyen faydalı işlevlerinden bahsedeceğiz.

Antispambot () İşlevi

WordPress tabanlı sitelerimizde genellikle aktif olarak kullandığımız e-posta adresimizi kullanıyoruz. Mail adresimizi açık olarak vermek aslında göründüğü kadar da masum değil. Spambot denilen e-posta adresi toplayıcı botları sitemize davet ederek, spam maillere davetiye çıkardığımız bir gerçek. Bundan kurtulmak için çeşitli eklentileri kullanabilirsiniz ancak, eklentiye gerek kalmadan da kurtulmak da mümkün.

$email = 'mail@adresiniz.com'; 
echo 'Bizimle İletişime Geçin' . antispambot( $email ) . ' any time'.

Yukarıdaki kodun ilgili bölümlerini kendinize göre değiştirerek sayfalarınızda kullanabilirsiniz. Bu şekilde spam maillerin önüne geçebilirsiniz.

Human_time_diff() İşlevi

WordPress’te yer alan tarihler “11 Aralık 2014” şeklinde gösteriliyor. Ancak bunu ufak bir değişiklikle, “x gün önce yazıldı” şeklinde değiştirmeniz mümkün. Bunun için yapmanız gerekenler şu şekilde:
Yazıların tarihlerini değiştirmek için, single.php dosyasında tarihi görüntüleyen kısmı şu şekilde değiştirin:

< ?php echo human_time_diff(get_the_time('U'), current_time('timestamp')) . ' önce yazıldı'; ? >

Yorum tarihlerini de aynı şekilde göstermek için comments.php dosyasındaki ilgili bölümü şu şekilde değiştirin:

< ?php echo human_time_diff(get_comment_time('U'), current_time('timestamp')) . ' önce yazıldı'; ? >

Get_post_meta() İşlevi

Bildiğiniz üzere WordPress’in içerik ekleme alanında özel alanlar kısmı yer alıyor. Yeni bir özel alan eklemek istediğinizde Get_post_meta() işlevini kullanabilirsiniz. Özel alanı sitenizin herhangi bir yerinde kullanmak için aşağıdaki özel alan çekme kodundan yararlanabilirsiniz.

< ?php get_post_meta(); ? >

Wp_upload_bits () İşlevi

Dosya yükleme komutu olarak kullanılan bu fonksiyon ile,

$upload = wp_upload_bits( $file['name'], null, file_get_contents( $file['tmp_name'] ) );

Get_post_field() İşlevi

Bu fonksiyon sayesinde de, yazılarınıza yapılmış olan yorum sayısını gösterebilirsiniz. Bu işlev için de çeşitli eklentiler bulunuyor ancak, fazla eklenti kurmak siteniz açısından zararlı olacağından şu kodu kullanmanız yerinde olacaktır:

Bu yazıda < ?php echo get_post_field( 'comment_count', 4124 ) ? > yorum bulunuyor.

Wpautop() İşlevi

WordPress’in bu fonksiyonunu kullanarak, içerik ve alıntı paragraf etiketleri ekleyebilirsiniz. Örnek olarak kullanabileceğiniz kod şu şekilde:

< h2>Diğer Kullanıcılar Ne Demiş?< /h2>
< ?php echo wpautop ( $user_comment ) ? >

Wp_is_mobile() İşlevi

Bu fonksiyon, sitenize mobil cihazından erişim sağlamaya çalışan kullanıcılara görüntülenecek olan sayfayı göstermenize yarıyor. Örneğin bu kod ile “Daha zengin bir kullanıcı deneyimi için web sitemizin masaüstü versiyonunu ziyaret edin” şeklinde bir uyarı gösterebilirsiniz.

< ?php if ( wp_is_mobile() ) : ? >

Ziyaretçilere gösterilecek yazıyı bu kısımdan düzenleyin.

< ?php endif ? >

Wp-redirect() İşlevi

Sitenizdeki yönlendirme işlemlerini bu yöntemle kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Oluşturduğunuz sayfalar açıldığında başka bir siteye yönlendirilsin istiyorsanız en uygun yöntem olan wp-redirect fonksiyonunu kullanabilirsiniz.

wp_redirect( 'http://yonlendirilecekadres.com', 301 );

Paginate_links() İşlevi

Sitenizde yer alan yazıların sonunda Önceki/Sonraki bağlantılarını görüntülemenize yarayan bu işlevi de kullanabilirsiniz. WP-Pagenavi adlı sayfalama eklentisinin mantığıyla çalışan bu kodun farkı, eklenti kurmanıza gerek kalmıyor olması. Aşağıdaki kodları kullanarak istediğiniz bölümde sayfalama yapabilirsiniz.

function wp_sayfalama() {
global $wp_query;
$big = 999999999; // Bu deger boyle kalsin
echo paginate_links( array(
'base' => str_replace( $big, '%#%', esc_url( get_pagenum_link( $big ) ) ),
'format' => '?paged=%#%',
'current' => max( 1, get_query_var('paged') ),
'total' => $wp_query->max_num_pages,
'mid_size' => 3,
) );
}

Eklentilerle de çözülebilecek bu işlevleri sizler için bir araya getirdik. Ancak, çok fazla eklenti kurmak sitenizi hem yavaşlatacak, hem de veritabanını şişirecektir. Ayrıca, çok fazla WordPress bilginiz yoksa bu kodlarla değişiklik yapmanızı önermiyoruz. Sizin de bildiğiniz ve yazıda yer almayan fonksiyonlar varsa, yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Not: Yukarıdaki bazı kodlar arasında boşluklar bulunmaktadır Kodları kullanırken bu boşlukları silerek kullanmalısınız.

Localhost'ta WordPress Kurulumu

Benzer İçerikler