Apple Music Android Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Şey

Apple Music Android hakkında bilmeniz gereken 8 şeyi listeledik.

Apple Music Android Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Şey

Apple’ın abonelik modelli müzik servisini Android platformuna sonbahar aylarında çıkaracağını biliyorduk. Uzun kapalı beta sürecinin ardından beta aşamasında yayınlandı. Peki iPhone’larda önyüklü gelen Apple Music ile Android platformuna getirilen Apple Music arasında ne gibi farkılıklar var? Apple Music Android müzik severlere neler sunuyor?

30 milyondan fazla şarkı kataloğu, 7/24 yayın yapan radyo kanalı Beats One, şarkıcıların hayranlarıyla doğrudan etkileşimde olabildikleri Connect, üstadlar tarafından hazırlanmış çalma listeleri ile dopdolu içerik sunan Apple Music, Apple’ın Android platformuna çıkardığı üçüncü uygulaması olarak karşımıza çıkıyor. Bildiğiniz üzere ilk uygulama Android’den iPhone’a geçiş yapan kulllanıcıların fotoğraf, kişi ve mesajlarını aktarmalarını sağlayan Move to iOS, ikinci uygulama da Apple markası altında ilk Beats kablosuz hoparlörün konrolüne izin veren Beats Pill+. Şimdi de Apple, müzik uygulamasıyla karşımızda.

Apple Music’in Android sürümü görünüm olarak iOS’tan farksız. Apple Android için özel arayüz geliştirmemiş de diyebiliriz. Ancak genel kullanım deneyiminde bazı farklılıklar bulunmakta. Şimdi dilerseniz Apple Music’in Android sürümü hakkında bilmeniz gerekenlere geçelim:

Apple kimliğe (Apple ID) ihtiyacınız var

Apple Music’i kullanmaya başlayabilmeniz için öncelikle Apple kimliğinizle giriş yapmanız gerekiyor. Aynı zamanda iPhone / iPad kullanıcısı iseniz Apple kimliğiniz vardır ve o olmadan iTunes üzerinden hiçbir şey satın alamayacağınızı biliyorsunuzdur. Ancak Apple ürünleriyle hiç tanışmadıysanız Apple kimliği oluşturmanız gerekiyor. Bunu da doğrudan uygulama içerisinde, iTunes yazılımından veyahut iCloud.com üzerinden yapabiliyorsunuz. Apple kimliğinizle giriş yapmazsanız hiçbir içeriğe erişemiyorsunuz.

Tasarımda ufak değişiklikler var gibi

Apple Music Android sürümünün tasarım anlamında tek farkı soldan açılan menü. Sol menüden size özel hazırlanmış çalma listelerine, yeni şarkılara, radyo kanalına, şarkılarınıza, kendi hazırladığınız listelere, favori şarkıcılarınızla etkileşime geçebileceğiniz Connect’e ulaşabiliyorsunuz. Menü düzenine baktığımızda iOS sürümüyle farklılıklar gözümüze çarpmıyor. Albümler, çalma listeleri, öneriler dahil tüm içerikler aynı düzende karşımızda.

Apple Music'in tüm özellikleri burada...

Tıpkı iOS uygulamasındaki gibi Apple Music Android sürümünde de müzik önerileri, insan eli değmiş çalma listeleri, çalma listeleri ve radyo ile dopdolu bir içerik karşımızda. Kendi çalma listelerinizi hazırlayabiliyor ve iTunes’dan satın aldığınız müziklere Müziklerim sayfasından erişebiliyorsunuz. Şarkı, çalma listesi, full abüm indirmesi yaparak internet bağlantınızın olmadığı vakitlerde çevrimdışı dinlemenin keyfini sürebiliyorsunuz. Connect sekmesinden hayranı olduğunuz şarkıcıları yakın takibe alabiliyor, fotoğraflarına bakabiliyor, şarkı ve paylaştıkları içerikleri görebiliyorsunuz. Apple’ın özel radyo istasyonu Beats One da tek dokunuş ötenizde. En güzeli de Apple Music’e kayıt olduğunuzda Apple dinlemekten keyif aldığınız müzik türlerini ve şarkıcıları soruyor ve aldığı bilgiler karşılığında müzik zevkinize tam uygun önerilerde bulunuyor. Şu an için tek eksik video klipler diyebiliriz. Özetle içerik olarak Apple Music iOS’ta da Android’de de aynı.

Sesle kontrol seçeneği hariç

Müziği kontrol etme yeni şarkıları sıraya koya işini iOS uygulamasında akıllı asistan Siri’ye bırakabiliyorsunuz ve Siri, o anda dinlemek istediğiniz müziği rahatlıkla bulabiliyor. Siri, iOS’un ayrılmaz bir parçası olduğundan Android sürümünde sesle kontrol özelliğinden faydalanmak mümkün değil. Apple’ın Siri’si varsa Android’in Google Now’ı var diyebilirsiniz ancak Google Now bu konuda pek başarılı değil. Örneğin; Adele’nin Hello parçasını çal komutu verdiğinizde telefonunuzda yüklü müzik uygulamaları listeleniyor.

Aile içi üyelik için kayıt seçeneği yok

Üç ay süreyle sınırlı Apple Music’in tüm içeriğinden ücretsiz olarak yararlanma şansına sahipsiniz. Üç aylık deneme süresinden sonra memnun kalırsanız aylık 9.99 dolar (Apple fiyatlandırmayı henüz açıklamadı lakin Spotify gibi dolar bazında olmayacaktır diye tahmin ediyoruz) ödeyerek devam ediyorsunuz. Ailenizde sizin gibi müzik dinlemeyi seven birileri varsa onlar için tek tek üyelik almak yerine 14.99 dolar ödeyerek aile içi üyelik alabiliyorsunuz. Bu abonelik modeli altı kişiyle sınırlı. Aile içi üyeliğin sadece Mac ve iOS cihazlar üzerinden alınabilmesi ise saçmalık.

Türkiye'de kullanım dışı

Apple Music Android, ülkemizde henüz kullanıma sunulmuş değil. Sadece arayüzü görebiliyorsunuz ve Apple kimliğinizle giriş yapmanız (VPN uygulaması kullansanız dahi) mümkün değil. Başka firma olsaydı ihtimal bile veremezdik ancak Apple Türkiye’deki kullanıcılarını fazla bekletmeyecektir. Unutmadan, Amerika’da iseniz de sorunlarla karşılaşacaksınız çünkü hala beta aşamasında.

Sadece iTunes müziklerini dinleyebilirsiniz

Apple Music’i Android telefonunuzda depoladığınız şarkıları çalmak için kullanabileceğiniz bir medya oynatıcı olarak düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Apple Music, sadece iTunes’dan satın aldığınız şarkıları oynatmanız izin veriyor.

Apple'ın işi zor

Apple Music, Android cihazlarınızda kullanabileceğiniz tek müzik dinleme uygulaması değil. Google Play Müzik, Spotify, YouTube Music ve daha nice zengin içerikli çevrimiçi müzik servisi mevcut. Apple güçlü rakiplerinin karşısında öne çıkmak için başka bir deyişle kullanıcı sayısını artırmak için ne güzellikler (Taylor Swift’in diskografisini sunmak dışında) yapacak, ilerleyen haftalarda göreceğiz.