Mobil platformlarda Apple'ın çıkardığı özelliklerin diğer firmalar tarafından kopyalanmasına fazlasıyla alıştık. Ancak sanılanın aksine durum her zaman bu şekilde gerçekleşmiyor. Apple da yıllar içerisinde mobil dünyanın diğer büyük devi Android'ten birçok özelliği kopyaladı. İşte Apple'ın Android'ten çaldığı özellikler...
Apple'ın Android'ten Kopyaladığı 10 Özellik
- Widgetlar
- Ana Ekranda Uygulama Gizleme
- Kaydırarak Yazma
- Geri Tuşu
- Pencere İçinde Pencere
- Haritalar
- Düşük Batarya Modu
- Dinamik Ada
- Her Zaman Açık Ekran
- Dinamik Yenileme Hızı
Widgetlar
Android, Apple'a kıyasla her zaman daha özelleştirilebilir bir işletim sistemi olarak karşımıza çıktı. Widgetlar, Android'in daha ilk versiyonlarında ana ekrana eklenerek kullanıcılara uygulamalar arasında gezinirken büyük kolaylık sağlıyordu. Apple, widgetlar konusunda uzun süre direndikten sonra iOS 14 ile birlikte iPhone'lar için özelliği kullanmıma kullanıma sundu.
Ana Ekranda Uygulama Gizleme
Daha önceden yüklediğiniz tüm uygulamalar otomatik olarak iPhone ana ekranına geliyordu. Yüklenen uygulamaları gizlemenin herhangi bir yolu bulunmuyordu. Android'te ise ekstra ana sayfalar ile uygulamaları gizlemek bir hayli kolaydı. Kullanıcıların geri dönüşlerini dikkate alan Apple, iOS 14 ile birlikte Uygulama Kütüphanesi adını verdiği özelliği devreye soktu ve artık uygulamaları gizlemek mümkün hale geldi.
Kaydırarak Yazma
Telefondan uzun metinler yazmak bir hayli zor. Bu noktada kaydırarak yazma gibi kullanabileceğiniz bazı özellikler, Android'te sunulmuştu. Apple, Android için kaydırarak yazma özelliğinin sunulmasından tam dört sene sonra iOS 13 ile birlikte iPhone kullanıcılarına da benzer bir özelliği sundu.
Geri Tuşu
Geri tuşu, Android'ten iPhone'a geçenlerin en çok aradığı özelliklerden biri oluyor. Apple, bugün bile geri tuşuna Android cihazlardaki gibi navigasyon tuşları şeklinde yer vermiyor. Ancak bir dönem Apple'da uygulama içinde bile geriye dönmek mümkün değildi. 2015 yılında iOS 9 güncellemesiyle birlikte uygulamaların sol üst köşesinde yer alan geri tuşu aktif hale geldi.
Pencere İçinde Pencere
iOS 14'ün büyük özelliklerinden biri olan pencere içinde pencere modunun ilk önce Android'te ortaya çıktığını biliyor muydunuz? İstediğiniz uygulamaları küçük pencerelere bölerek çoklu ekran kullanımı yapmanızı sağlayan özellik, 2017 yılında Android kullanıcıları için sunulmuştu.
Haritalar
Günümüzde çevrimiçi haritalar denildiğinde iki büyük uygulamanın söz sahibi olduğunu görüyoruz: Apple Haritalar ve Google Haritalar. Ancak durum her zaman bu şekilde değildi. Kulağa garip gelse de iPhone telefonlarda varsayılan harita uygulaması, konuya çok daha önceden adım atan Google Haritalar ile sunulmuştu. Apple, 2012 yılına kadar kendi harita uygulamasına sahip değildi.
Düşük Batarya Modu
Sürekli olarak tasarımı ve optimize çalışmasıyla övülen iPhone telefonlar, 2015 yılına kadar düşük bataraya moduna sahip değildi. Android için neredeeyse işletim sisteminin çıkışıyla birlikte kullanıma sunulan özellik, Apple kullanıcıları tarafından iOS 9 ile birlikte kullanılabilir hale geldi.
Dinamik Ada
iPhone 14'lerin alametifarikalarından biri olarak görülen dinamik ada, sanılanın aksine ilk defa Apple tarafından kullanılmadı. Ön kameranın gizlenerek işlevsel bir bölme haline getirildiği dinamik ada benzeri bir uygulama, ilk olarak 2018 yılında LG V10'da karşımıza çıkmıştı. İkinci ekran olarak tanıtılan bölmede birçok özellik kullanılabiliyordu. Ancak iPhone 14'ün bu özelliği çok daha başarılı bir şekilde uyguladığını söylemek mümkün.
Her Zaman Açık Ekran
iPhone 14'lerle birlikte tanıştığımız bir diğer özellik olan her zaman açık ekran, Apple'dan tam 6 sene önce Android telefonlarda yerini almıştı. Dönemin amiral gemisi telefonlarından olarak görülen Galaxy Note 7, her zaman açık ekran özelliği ile birlikte fazlasıyla kullanışlı bir alan yaratmıştı.
Dinamik Yenileme Hızı
Ekran yenileme hızı konusunda iPhone'lara kıyasla hala daha ileride olan Android telefonlar, her zaman açık ekran söz konusu olduğunda büyük kullanım kolaylığı sağlayan dinamik yenileme hızına uzun yıllardır sahipti. OnePlus 9 Pro ile tanıştığımız dinamik yenileme hızı, ekranın kapalı olduğu zamanlarda yenileme hızını 1 Hz'e düşürerek batarya tasarrufu sağlıyordu. Bu özellik, günümüzde Android amiral gemisi telefonlar için neredeyse standart olarak sunulsa da Apple tarafında yalnızca iPhone 14 Pro'da yer alıyor.