Apple’ın mobil ürünlerinde kullandığı A serisi chipsetlerini teknoloji ile yakından ilgilenen çoğu kişi bilir. Biz de bu yazımızda Apple’ın 4 çekirdekli işlemcileri ile Qualcomm, Samsung ve MediaTek gibi diğer üreticilerin 6 veya 8 çekirdekli işlemcilerine nasıl meydan okuyabildiğini ve bunun ardında yatan sebepleri sizlere açıklamaya çalışacağız.
Linley Group adlı bir işlemci araştırma şirketinin elde ettiği sonuçları da bu yazımızda kaynak olarak kullanacağız. Bu şirket Apple’ın A10 işlemcisini ele almış ve tamamen parçalarına ayırarak detaylı testlerden geçirmiş. Bu işlemcinin iPhone 7 modelinde kullanılmakta olduğunu hatırlatalım. Linley Group firmasının sahibi Linley Gwennap’a göre Apple’ın işlemci sektörüne yaptığı yatırımlar iyi sonuçlar vermeye başladı. Çünkü bu işlemci sayesinde iPhone 7 rakibi olan akıllı telefonlara ve hatta düşük güçteki bilgisayarlara bile rahatlıkla meydan okuyabiliyor.
Apple A10 Mimarisinin Sırları
Gwennap’ın araştırma sonuçlarına göre iPhone 7 ‘de kullanılan bu Apple A10 işlemcisi Samsung Exynos 8890, Qualcomm Snapdragon 820 ve Huawei Kirin 955’ten daha yüksek performans sergileyebiliyor. Gwennap’ın çıkardığı diğer notlara göre Apple A10 işlemcisi Intel’in sıradan x86 işlemcilerinden daha iyi performans verirken bazı Intel Skylake işlemcileri ile bile çok yakın performans sergileyebiliyor. Bunu da “Hurricane” yani “Kasırga” olarak adlandırılan mimarisi sayesinde başarıyor. Hatta Gwennap Apple’ın mobil işlemcilerinin artık Apple markalı dizüstü bilgisayarlarda kullanılabilecek duruma çok yaklaştığını ve yakında Intel ile olan işbirliğinin azalabileceğini de tahminleri arasında belirtiyor.
Apple’ın A10 işlemcisinde yer alan Hurricane çekirdekleri, A9 işlemcisinde yer alan Twister çekirdeklerine göre %35 oranında daha fazla performans sağlıyor. Performans olarak Hurricane çekirdekleri görev yaparken, güç tasarrufu ve düşük güç gerektiren görevlerde ise Zephyr çekirdekleri devreye giriyor. Bu sayede A10 işlemcisi mobil platformlarda hem düşük güç tüketip hem de yüksek performans sağlayabiliyor. A10 işlemcisinde 2 adet Hurricane 2 adet de Zephyr çekirdeğinin bulunduğunu da belirtelim.
Apple A10 Performasının Ardında Yatan Gerçek
Linley Group, A10 işlemcisini parçalarına ayırdığı zaman Hurricane çekirdeklerinin boyutunun rakiplerine göre oldukça büyük olduğunu farketmiş. Kapladıkları alan 4.18 mm2 olarak ölçülmüş. Zephyr çekirdeklerinin de Cortex-A53’lere göre yaklaşık 2 kat daha geniş olduğu tespit edilmiş. Yani Apple’ın çekirdekleri diğer rakip mobil işlemcilere göre kapladığı alan başına daha düşük performans sergiliyor. Fakat kapladığı toplam alan daha büyük olduğu için bu sayede daha yüksek performans sergilemiş oluyor. Bunun sebebi ise Apple’ın aynı zamanda daha düşük güç tüketimini de hedefliyor olması.
Linley Gwennap’ın bu konudaki son sözleri ise şöyle oluyor: ”Apple’ın en büyük avantajı bütçelerinin diğer firmalara göre daha fazla olması. Çünkü 16nm FinFET teknolojisi ile üretilen bir işlemcide kapladığı alan ne kadar büyük olursa maliyet de o kadar artıyor. Birçok firma böyle bir üretimi göz önüne alamazken Apple geniş bütçesi sayesinde böyle bir üretimi rahatça yapabiliyor.”
Apple, Yeni Mac’leri Tanıtacağı Etkinliğin Tarihini Açıkladı
Çin, Amerika’yı Geride Bırakarak Apple’ın En Büyük Pazarı Oldu!