Android'de Gizliliğinizi Korumanın 9 Yolu
Android işletim sistemli cihazlarda gizliliğinizi korumanız için dikkat etmeniz gereken 9 ayrıntıya dikkat çektik.
Android işletim sistemli cihazlarda gizliliğinizi korumanız için dikkat etmeniz gereken 9 ayrıntıya dikkat çektik. Mutlaka göz atmanızı öneririz.
Arkadaşlarla mesajlaşma, banka hesaplarını kontrol etme, alışveriş, önemli belge saklamak gibi durumlar için hepimiz akıllı telefonlarımıza güveniriz. Bu işlemleri gerçekleştirdiğimiz Android cihazlar, aslında hayati önem taşıyor desek ne düşünürdünüz?
Android işletim sistemi, son birkaç yıldır gizlilik dostu özellikler geliştirmiştir. Ancak, Google bu özellikleri nasıl kullanmamız gerektiğini açıkça belirtmiyor. Biz de akıllı telefonlarınızda verilerinizi korumak için yapabileceklerinizi anlatmaya çalıştık.
Ekran Kilidi Kullanın
Ekran kilidi, telefonunuzu korumanız için kullanabileceğiniz ilk savunma hattıdır diyebiliriz. Telefonlarımızda sakladığımız çeşitli verilerimizi yetkisiz kişi ve uygulamaların erişiminden korumak için ekran kilidi kullanmak büyük önem taşıyor. Cihazınıza yeni bir ekran kilidi koruması eklemek için Ayarlar > Güvenlik > Ekran Kilidi veya Ayarlar > Ekran > Ekran Kilidi adımlarını izleyebilirsiniz. Bu bölüm cihazdan cihaza değişiklik gösterebilmektedir.
Telefonunuzu Şifreleyin
Cihazınızı şifrelemek, verilerin kilit açılana kadar okunamaz hale getirilmesini sağlamaktadır. Bu sayede, telefonunuz kaybolduğunda veya çalındığında bilgileriniz güvende olacaktır. Şifrelemeyi etkinleştirmek için Ayarlar > Güvenlik > Aygıtı Şifrele adımlarını izleyebilir, cihazınızı şüpheli kişilere karşı daha savunmalı hale getirebilirsiniz.
Konum Bildirmeyi Devre Dışı Bırakın
Cihazınız tarafından toplanan verilerin en mahrem olanı da koum bildirme özelliğidir. Google Haritalar vb. uygulamalar sizin her hareketinizi takip etmek için bu özelliği kullanabilmektedir. Bunun önüne geçmek için Ayarlar > Konum adımlarını izleyin ve konum modunu Yüksek Doğruluk, Pil Tasarrufu veya Yalnızca GPS olarak değiştirin. Yüksek Doğruluk seçeneği en ayrıntılı konum bilgisi sunmaktadır.
Reklam Ayarlarını Değiştirin
Reklamlar, ücretsiz içerik hizmeti almak için kaçınılmaz bir gerçek. En sevdiğiniz uygulamaların ücretsiz olarak sunulması ve Play Store’da yer bulabilmesi de buna bağlı olarak gelişiyor. İlgi alanına dayalı reklamlar seçeneğini kapatmak için uygulamalar listesinde bulunan Google Ayarları’ndan Reklamlar menüsüne gidin ve İlgi alanına dayalı reklamları kapat seçeneğini aktifleştirin.
Play Store Dışında Uygulama Yüklemeyin
Android cihazlarda, standart olarak Play Store dışında uygulama yükleme seçeneği kapalı olarak geliyor. Bilinmeyen kaynaklardan yüklenen uygulamalar, cihazınıza çeşitli zararlar verebileceği için bunun önüne geçmeye çalışılmış. Bazı durumlarda Play Store’da yer almayan bir uygulamayı yüklemek gerekse de, siz yine de kaynağına güvenmediğiniz uygulamaları kesinlikle yüklemeyin. Bilinmeyen kaynaklardan uygulama yükleme seçeneğini kapatmak için Ayarlar > Güvenlik adımlarını izleyin ve Bilinmeyen Kaynaklar seçeneğini devre dışı bırakın.
Sinir Bozucu Uygulama İzinlerini Kontrol Edin
Android işletim sistemi, uygulama izinlerini yönetme konusunda iOS’un bir süredir gerisinde seyrediyordu. iOS’ta her uygulama için bireysel izinler arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Neyse ki, Android 6.0 Marshmallow ile aynı özellik de kullanılabiliyor.
Cihazınıza yüklediğiniz uygulamaların hangi izinlere sahip olduğunu öğrenmek için; Ayarlar > Uygulamalar adımlarını izledikten sonra uygulamaya tıklayın ve sayfayı aşağıya kaydırın. İzinler sekmesinde seçtiğiniz uygulamanın hangi izinlere sahip olduğunu görebilirsiniz. Ancak ne yazık ki, Android 6.0 Marshmallow öncesi sürümlerde bu izinleri değiştirmeniz mümkün değil. Sadece rootlu cihazlarda bu işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz.
Uygulama Reklamlarını Kaldırın
Geliştiriciler, ücretsiz olarak sundukları uygulama veya oyunlardan gelir elde edebilmek için reklam destekli olarak sunuyorlar. Bunun yanında ek özellikler için de Premium üyelik teklifi sunulabiliyor. Hayatınızdan bu reklamları çıkarmak istiyorsanız, uygulamaların Premium versiyonlarını satın alabilirsiniz. Bunun dışında, bazı geliştiriciler uygulama içi satın alma seçeneğiyle birlikte reklamları kaldır özelliğini de ek olarak satabiliyorlar. Bu özelliği de satın almayı düşünebilirsiniz.
Yedekleme Özelliğini Kaldırın
Yedekleme özelliği sayesinde tüm ayarlarınız, uygulama tercihleriniz, şifreleriniz ve özelleştirmeleriniz bulutla senkronize ediliyor. Eğer, gizliliğinizi korumaya istekliyseniz, bu yöntem pek de güvenilir olmayabilir. Her ne kadar güçlü şifre, iki adımlı doğrulama gibi seçeneklerle hesabınızı korumaya çalışsanız da, hesabınız hackerlar tarafından ele geçirilebilir ve özel verileriniz başkalarının eline geçebilir.
Cihazınızdaki yedekleme özelliğini kapatmak için Ayarlar > Yedekle ve sıfırla > Verilerimi yedekle adımlarını izleyerek devre dışı bırakabilirsiniz.
Araştırma Yapın
Play Store’daki uygulamaları yüklemeden önce de dikkat etmeniz gereken hususlar bulunuyor. Bir uygulamayı yüklemeden önce dikkat etmeniz gerekenler şu şekilde;
İndirilme sayısı: İndirme sayısının az olması, bu uygulamanın vadettiği şeylerin sahte olduğunun göstergesi olabilir.
İzinler: Uygulamanın talep ettiği izinler, aklınızda soru işareti bırakıyorsa tekrar düşünmenizde fayda var. Android 6.0 Marshmallow ile izinler arasında geçişlere izin verilmesi bu konuda yardımcı olsa da, önceki sürümlerde bu mümkün değil.
PrivacyGrade kullanın: Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki bir araştırmacı ekip tarafından sunulan bu hizmet ile uygulamalar analiz ediliyor ve gizlilik konusunda bir derece veriliyor. Web siteleri üzerinden takip edebilirsiniz.
BitDefender Clueful Kullanın: Güvenlik yazılımı sağlayıcısı BitDefender tarafından yayınlanan Clueful uygulaması, cihazınızda yüklü uygulamaları analiz ediyor ve size kullandıkları izinler hakkında bilgi veriyor.