Çok sayıda akıllı telefon ve tablet kullanıcısı, bazı uygulamaları bilgisayarında çalıştırmak istiyor. Peki, Android uygulamalarını Windows'a yükleme nasıl yapılır? Bir uygulamayı bilgisayarda açmak için çeşitli yöntemler yer alıyor. Hazırladığımız rehber sayesinde Google Play Store'daki uygulamaları PC'nizde çok kolay bir şekilde açabilirsiniz.
Windows işletim sistemi için geliştirilen çok sayıda program mevcut fakat bazen bazı uygulamaların PC sürümü yer almıyor. Bu uygulamalar Android’de çalışıyorsa, üçüncü taraf yazılımlarla Windows’ta da çalıştırabilmeniz mümkün.
Mobil uygulamaları bilgisayarınızda kullanarak akıllı telefonunuzun şarj süresinin daha uzun gitmesini de sağlayabilirsiniz çünkü uygulamalar, akıllı telefonun şarjını tüketen ögeler arasında yer alıyor. Böylelikle herhangi bir şarj endişesi yaşamazsınız ve ayrıca uygulamaları büyük ekranda kullanma imkânına sahip olursunuz.
Bilgisayarınızda Android işletim sistemine sahip olan cihazlar için yayımlanan uygulamaları çalıştırmak için bazı yöntemleri uygulayabilirsiniz. Bu yazıda Windows'ta mobil uygulamaları nasıl kullanabileceğinizi açıkladık.
Android Uygulamalarını Windows'a Yükleme Nasıl Yapılır?
- Android Emülatörleri
- Android Runtime for Chrome
- Android ve Windows’u Birlikte Kullanmak
Yukarıda Windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarınızda mobil uygulamaları çalıştırabilmenize olanak tanıyan yöntemleri sıraladık. Bu yöntemlerden bir tanesini seçerek söz konusu işlemi çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Söz konusu işlem için uygulayabileceğiniz ilk yöntem Android emülatörleridir. Emülatör programları, uygulamaların yanı sıra mobil oyunları da açar. Böylece büyük ekranda uygulama kullanabilir ve oyun oynayabilirsiniz. Peki, bu konuda en başarılı programlar neler?
1. Android Emülatörleri
- BlueStacks
- DuOS
BlueStacks
BlueStacks, ayarları ve uygulamaları başlatmayı kolaylaştıran özel tasarlanmış bir arabirime ve Windows’taki Android oyunlarının performansını artırmak için donanım hızlandırıcıları kullanan Layercake teknolojisine sahip. BlueStacks uygulamasını herhangi bir Windows programı gibi kolayca yükleyebiliyorsunuz. Ek olarak yapmanız gereken hiçbir işlem bulunmuyor.
BlueStacks ücretsiz olarak sunuluyor ancak, isteğe bağlı bir abonelik ile uygulama geliştiricilerinin Premium destek ve özel tekliflerini etkinleştirebilirsiniz.
Donanım Gereksinimleri
- 2 GB RAM,
- 4 GB disk alanı,
- Direct X 9.0 ve üzeri
Android uygulamalarını Windows’ta çalıştırmanın en iyi yolu, bir Android emülatörü kullanmak olacaktır. Emülatörler temel olarak, bilgisayarınızın başka bir cihaz gibi çalışmasını sağlıyor diyebiliriz. Yani, Windows cihazınızın bir Android cihaz gibi görünmesini sağlıyorlar.
Donanımınıza bağlı olarak, bilgisayarınız Android uygulamalarını telefon veya tabletten daha iyi çalıştırabiliyor. Android cihaz donanımını bilgisayarınızla eşleştiren bu yazılımlar sayesinde, uygulamaların seslerini bilgisayarınızdan duyabilmeniz buna en güzel örnek olarak verilebilir.
DuOS
BIOS ekranında adına sıkça rastladığımız American Megatrends Incorporated tarafından geliştirilen bir Android emülatörü olan DuOS, BlueStacks kadar özelleştirilebilir bir deneyim sunmuyor. Çoğu seçeneğe Android Ayarları menüsünden ulaşabilir, Play Store’da olmayan uygulamaları yüklemek için APK dosyalarını indirdikten sonra çift tıklamanız yeterli oluyor.
Ekran döndürme, yakınlaştırma, kaydırma gibi işlemler için klavye kısayolları sunan, mikrofon ve web kamerası gibi çevre birimlerini destekleyen DuOS uygulamasının sistem kaynaklarını tüketmemesi için RAM miktarını da ayarlayabiliyorsunuz.
Donanım Gereksinimleri
- Intel x86 CPU
- BIOS’ta desteklenen ve etkinleştirilen Donanım Sanallaştırma Teknolojisi
- OpenGL 3.0
- 2 GB RAM
- 2 GB disk alanı
2. Android Runtime for Chrome
Google, 2014 yılında masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara Android uygulamalarını yüklemek için bir uyumluluk katmanı ve sanal alan oluşturma teknolojisi olan Android Runtime for Chrome’u sunmuştu. Ne yazık ki, her Android uygulaması ile uyumlu olmayan ARC ile yüklediğiniz bazı uygulamaların düzgün çalışmayacağı gerçeğini bilmenizde fayda var.
Android emülatörleri ile uğraşmak istemiyorsanız Google Chrome’a yükleyeceğiniz ARC oldukça basit bir şekilde kurulabiliyor.
3. Android ve Windows’u Birlikte Kullanmak
- Remix OS
- Android-x86
- Android on Intel Platforms
Remix OS
Android tabanlı masaüstü tarzı bir işletim sistemi olan Remix OS, görsel açıdan Windows veya Chrome OS ile benzerlik gösterebiliyor. Klavye ve fareleri destekleyen, arka planda çalışan uygulamalar arasında geçiş yapmayı kolaylaştıran yeniden tasarlanmış bir görev çubuğu sunan Remix OS’ta şık bir ekran yakalama aracı da sunuluyor.
Tek dezavantajı Android’in en son sürümü olan Nugat ile kullanılamıyor olması ve her PC yapılandırmasını desteklemiyor olması. Herhangi bir uyumluluk listesi sağlamayan geliştiriciler, belirli bilgisayar modelleri, işlemcileri ve donanım yapılandırmaları hakkında raporlar için topluluk tarafından sürdürülen Google Dokümanını kontrol etmek gerekiyor.
Donanım gereksinimleri
- FAT32 ve minimum 20 MB/s yazma hızını destekleyen 8 GB USB 3.0 flash sürücü
Android-x86
Android-x86, en yeni Android sürümünü Windows donanımına taşımayı amaçlayan bir açık kaynak projesi. Modern işletim sistemlerini taklit eden bir arayüzle gelen Remix OS’un aksine, Android’in kendine has görselliğine sadık kalan Android-x86 avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte geliyor.
Bildirimleri denetlemek için bildirim çubuğunu tıklayıp sürüklemeniz gereken Android-x86’da uygulamalar bilgisayarınızın tüm ekranını kaplıyor. Yani Remix OS’ta olduğu gibi boyutlandırılabilir pencerelerde görüntüleyemiyorsunuz.
Bunların dışında Android-x86, Android’i kendi zevkinize göre kişiselleştirmenize izin veriyor. Üçüncü taraf temaları, ana ekranları ve daha fazlasını kolaylıkla yükleyebilmeniz mümkün.
Android on Intel Platforms
Windows cihazlardaki çiplerin çoğunu tasarlayan donanım şirketi olan Intel, kendi Android dağıtımını kullanıcılara sunuyor. Android on Intel Platforms, Android-x86 gibi Android’in Windows cihazlarda çalışacak şekilde uyarlanmış versiyonu diyebiliriz. Ayrıntılı belgelerle birlikte gelen Android on Intel Platforms, Android dağıtımını kurmayı oldukça kolay hale getiriyor diyebilirim.