Android cihazlarımıza Mobil uygulamaları yüklerken bizden farklı izinler istendiğini biliyoruz. Mobil cihaz kullanıcılarının yaklaşık yüzde 80’i istenen izinlerin ne olduğuna bile bakmadan izin talep sayfasını geçiştiriyor. Fakat bu dikkatsizlik bazı güvenlik açıkları yarattığı gibi özel hayata dair bilgilerin de mobil ortama sızmasına sebep olabiliyor. Peki, siz uygulama izinlerinin ne işe yaradığını biliyor musunuz? İşte bu konuda bilmeniz gerekenler…
1- Telefon çağrı izinleri
Android cihazlardan arama yapılmasına olanak veren ‘telefon çağrıları’ izni; Google Talk ya da Skype gibi sohbet uygulamalarının vaz geçemediği izinlerden biri. Eğer indirdiğiniz uygulama bu tür bir altyapıya sahipse ve siz de bu uygulamayı kullanmak istiyorsanız bu talebi kabul etmek zorunda kalıyorsunuz.
2- Depolama araçları izinleri
Bu izin ile Android uygulamalar cihaza bağlı bulunan tüm bellek tiplerini yönetebiliyorlar. Aslında genellikle uygulamalar sadece kendileriyle ilgili olan işlemleri yerine getirmek için bu izine ihtiyaç duyuyorlar. Bu izni verdiğiniz zaman uygulamalar telefon belleğine ya da SD kartlara ekstra bilgileri yükleyip silebiliyor. Fakat şöyle bir güvenlik riski var, bu izin bazı bilgileri otomatik olarak belli noktalarda paylaşıma açabiliyor. Yakın zamanda iPhone kullanıcılarının yaşadığı iCloud’dan sızan özel fotoğraflar skandalı işte bu izinin dikkatsizce kullanılmasından kaynaklanmıştı.
3- Web geçmişini kontrol etmek
Alternatif web tarayıcıları veya yedekleme uygulamaları web sayfaları geçmişine ait bilgilere ihtiyaç duyabiliyor. Bu yüzden web geçmişinize ulaşmak isteyebiliyorlar. Bu izin ile uygulamalar kullanıcının internet alışkanlıklarını depolayabiliyor. Ancak bu izin de güvenlik açığı yaratabilecek kadar riskli görünüyor. Çünkü web geçmişinizde bulunan özel sayfa veya izinlere direk olarak ulaşılabilmeyi mümkün kılıyor.
4- Tam ağ erişimi izini
Bu izini gördüğünüzde mutlaka iki kere düşünmeniz gerekiyor. Bu noktada indirdiğiniz uygulama internete tam erişim hakkı istediği gibi; ağ bağlantılarını görüntüleme, internetten veri alma ve kablosuz ağları görüntüleme gibi yan taleplerde de bulunuyor. Bu durum siz farkında olmadan uygulamanın arka planda çalışarak kotanızı tüketmesine olanak verebiliyor. Bu yüzden bu tür uygulamaları kullanmadığınız zaman “uygulamalar” sekmesinden bularak el ile kapatmanız gerekebilir.
5- Uykuya geçmeyi engelle
Android uygulamalarda birçok oyun, video oynatıcıları, sohbet veya SMS uygulamaları akıllı telefon ekranlarının uygulama esnasında kapanmaması için bu izini kullanıcıdan istiyor. Ekranla etkileşim olmasa da ekranın görüntülenmesi için bu izin gerekli.
6- Hesap ekle – hesap kaldır
Bu izin talebi daha çok Facebook, Twitter, LinkedIn gibi sosyal ağların kullandığı bir izin türü, ancak bazı oyunların da bu izini istediğini biliyoruz. Adres defterine ulaşabilen bu izini onaylamadan önce gerçekten bu tür bilgileri paylaşıp paylaşmamanız gerektiğini iyice düşünmelisiniz.
7- Konum bildirme talepleri
Eğer indireceğiniz uygulama Foursquare, Instagram ya da Tinder benzeri bir uygulamaysa bu tip uygulamaların kesin koordinatlara ihtiyacı olduğunu unutmayın. Kesin koordinatlarınızın herkes tarafından biliniyor olmasının getireceği güvenlik risklerini düşünmenizde fayda var.
YORUMLAR