Android telefonların daha iyi fotoğraf çektiğine dair tartışmalar hiç bitmiyor. Ancak biliyoruz ki Android telefonların kameraları gerçekten çok iyi olabiliyorlar. Sadece fotoğraf çekmek için değil bu akıllı cihazlarla video çekmenin de bazı kriterleri var. En önemli 5 tanesini paylaşıyoruz. Fotoğraf çekmek ve sosyal medyada bunu anında paylaşmak çok moda. Çevrimiçi hayatımızın önemli bir bölümünü kapsadığını söylemek yanlış olmaz. Ancak sadece fotoğraf değil, sosyal medyada video paylaşmak da oldukça yaygın. Peki, Android telefonlarınızı kullanarak en iyi sonuçları nasıl alırsınız? İşte ipuçları:
Dikey videolar çekmekten uzak durun
Artık video standartları çok gelişti, tüm standartlar 16:9 ölçeklemesi ve daha yukarısını rahatlıkla destekliyor. Bu yüzden videolarınızı telefonu dikey tutarak çekmemelisiniz. Bu tutum videoda kalite ve görüntü kaybına neden oluyor. Telefonu yatay bir pozisyona getirip videolarınızı çekmenizi tavsiye ederiz. Kumanda ikonlarının sağda kalmasına da dikkat edin ki, videonuz ters olarak görüntülenmesin.
YouTube ya da sosyal medyada her hangi bir mecraya yükleyeceğiniz videoların dikey olması çok tatsız bir durum. Siyah bir şerit üzerinde çok az yer kaplayan ve detaydan yoksun bir izleme tecrübesi yaratıyor. Çekeceğiniz alandan maksimum faydalanmak ve kolaylıkla hareketleri takip etmeniz için telefonun yatay durması önemli.
Telefonun mikrofonunu parmaklarınızla kapatmayın
Fotoğraf çekerken dikkat etmenizin bir önemi olmasa da, video çekerken iş değişiyor. Civardaki seslere de ihtiyacınız var, bunu unutmayın. Onun için telefonun mikrofonunu parmaklarınızla engellememek çok önemli. Çok kaliteli bir videonun kaliteli bir de sesi olmalı. Bu yüzden mikrofonun telefon kasası yerini iyi bilmeniz ve buna göre parmaklarınızın pozisyonunu ayarlamanız gerekiyor.
Birçok Android telefon birden fazla mikrofona sahip olabiliyor. Bunlardan birin bile engelliyor olmanız videonuzun ses kalitesini çok düşürebilir. Bu yüzden video çekerken telefonunuzun kabını da çıkarmanız daha net ses kaydedebilmenize olanak tanıyacaktır.
Doğru görüntü ayarları kullanmaya gayret gösterin
Yeni model Android telefonlar çeşitli çözünürlüklerde video çekebiliyorlar. Videonuzu sosyal medyaya yükleyecekseniz, kalitenin çok da yüksek olmasına gerek olmayabilir. Yüksek kaliteli videoların dosya ağırlıkları ve ekran oranları da yüksektir. Yükleme yaparken zaman alabilir ya da bağlantı hızınızla doğru orantılı olarak hiç yüklenmez. Öte yandan video kalitesini ne kadar yüksek tutarsanız tutun sosyal mecralar bu kaliteyi kendi standartlarına göre işler ve daha düşük çözünürlüklere otomatik olarak indirgerler. BU durum siz istemeden gerçekleştiği için görüntü kalitesi kaybına da yol açabiliyor.
Bundan dolayı videoyu kullanacağınız medya ortamına gör görüntünüzü yüksek ya da düşük çözünürlüklerde kullanabilir, kaliteden de ödün vermemiş olursunuz.
Ses ayarlarına ve kendi gürültünüze dikkat edin
Sosyal medyada rastlayacağınız en çok video çekim hatalarından biri telefonu çekim için kullanan kişinin nefes ve vücut gürültüleridir. Hışırdayan elbise sesi, nefes nefese kalmak gibi gürültüler videonun odaklanması gereken seslerin önüne geçerler. Bu yüzden ses ayarlarınızı ve vücut gürültülerine dikkat edin. İzleyenlerin videoda olan bitine anlayabilmeleri için olayla aralarına başka gürültü sokmamak çok önemli.
Koşarak çekim yapmak zorunda kalabilir ya da çok soğuk havada titreyerek bir şeyler yakalama isteyebilirsiniz, telefonla aranıza biraz mesafe koyup ses ayarlarını düzgün yapabilirseniz, böylesi zor şartlar altında bile daha az vücut gürültüsü kaydedersiniz.
Ayarlar menüsünü tanıyın
Amatör olsa da kaliteli video çekmek için gereken her türlü destek ayarlar menünüzde mevcut. Bunları deneme yanılma yoluyla öğrenirseniz, ilerde çekeceğiniz videolar için doğru ayarlar kullanmayı da alışkanlık haline getirirsiniz. Telefonunuzu alıp sokağa çıkın, ışık değiştirin, hareket çekin, ses ayarlarını, çözünürlük ayarlarını izleyin, deneyerek en iyisini hangi şartlarda gerçekleştirebileceğiniz çözümleyin.
Bir video çekmek telefonu cebinizden çıkartıp hemen o anı yakalamakla ilgili olsa bile ayarlarınızı buna göre ayarlayıp bırakabilir, gerektiğinde faha ince ayarlara da dönebilirsiniz.
Android Fotoğrafçıları için 10 Önemli Tavsiye
2015 Model Android Telefon Nasıl Alınır?
Free YouTube Download Nedir, Nasıl Kullanılır?
YORUMLAR