Android akıllı telefon ve tabletlerimizin artık neredeyse hayatımızın her alanına dair bilgilere ev sahipliği yaptıkları ve bu nedenle onlara oldukça bağımlı olduğumuz bir gerçek. Ancak cihazlarımıza herhangi bir sebepten dolayı bir şey olduğunda, içerisindeki bu bilgilere yeniden erişmenin imkansız hale gelmesi, bu verilerin yedeklenmesinin ne kadar önemli olduğunu bizlere gösteriyor. Android telefonlarını yedeklemek isteyen takipçilerimiz için bir kaç farklı yönteme görselleriyle birlikte değinmeye karar verdik. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan hemen Android yedekleme yöntemlerimize devam edelim.
NOT: Bu rehberimizdeki adımlar ve telefon menüleri farklı cihazlarda değişiklikler gösterebilirler. Ancak temel olarak işlemlerin benzer olması nedeniyle ekran görüntülerinde yer alanlara benzer seçenekleri tespit etmeye çalışmayı unutmayın.
Fotoğraf ve Videoları Bilgisayarla Yedekleme
İlk yöntemimiz Android cihazlarımızın en temel yoldan yedeklenmesi, yani bilgisayarlarımızı kullanarak fotoğraf ve videoların sabit diske kopyalanması. Bu işlem için ilk olarak cihazımızı bilgisayarımıza USB kablosu üzerinden bağlıyoruz ve daha sonra “Bu bilgisayar” menüsüne girerek cihazımıza dair ikonun orada belirmesini bekliyoruz. Bağlama işlemi esnasında bilgisayarınız muhtemelen size cihazın dizinini açmak üzere bir istek de gönderecektir. Tıklayarak cihazımızın içerisindeki tüm klasörlerin listesini açıyoruz.
Android cihazımızın içerisinde yer alan DCIM ve Media klasörleri ana hedefimiz. Bazı Android telefonlar çekilen fotoğrafları DCIM içerisinde, bazıları ise Media içerisinde saklıyorlar. Dolayısıyla ikisine de göz atmanız faydanıza olacaktır.
Dizinimize giriş yaptıktan sonra “100MEDIA” ve “Camera” klasörlerini seçiyor, faremizin sağ butonunu kullanarak menüyü açıyor, ardından “Kopyala” seçeneğini kullanıyoruz. Bu adımdan sonra tek yapmanız gereken kopyaladığımız bu klasörleri bilgisayarınızdaki istediğiniz klasöre girdikten sonra o klasöre yine sağ tık menüsünü kullanarak yapıştırmak.
Android Sistem Yedeklemesini Kullanma
Android cihazların kendi dahili yedekleme mekanizması pek çok değerli bilginin kolayca yedeklenmesini de daha sonra yeniden kullanılabilmesini sağlıyor. Bu işlem için Google hesabınızı kullanan yedekleme aracı, her veriyi yedeklemediği için bu konuda dikkatli olmanızı öneriyorum.
Sistemin yedeklediği bilgileri listelemek gerekirse;
- Telefon ayarları
- WiFi şifreleri
- Uygulama bilgileri
- Takvim
- Kişi listeleri
Yedeklenmeyen ve bu nedenle dikkat edilmesi gereken bilgiler ise;
- Videolar
- SMS'ler
- Fotoğraflar
- Yedeklemeye uygun olmayan uygulama verileri
Bu işlemlerin gerçekleşmesi için Android telefonunuzun “Ayarlar” uygulamasını açtıktan sonra ortalara doğru göreceğiniz “Yedekleme ve sıfırlama” menüsünü kullanabilirsiniz. Bazı cihazlarda “Başka bir telefondan içerik alma” seçeneği de mevcut olabiliyor. Bu ikinci menünün temel amacı eski cihazınızdaki bilgilerin yeni cihazınıza aktarılması.
Yedekleme menüsüne girdikten soınra tek yapmanız gereken “Hesabı yedekle” butonuna basmak. Dilerseniz otomatik olarak belirli aralıklarla yedeklemenin yapılmasını istiyorsanız kullanabileceğiniz “Verilerimi yedekle” seçeneğinden de faydalanabiliyorsunuz.
Başka bir telefondan içerik alma menüsünün altındaki seçenekleri ise o anki ihtiyaçlarınıza göre kullanabilirsiniz.
Otomatik Fotoğraf ve Video Yedekleme
Çektiğiniz fotoğrafların ve videoların hiç bir zahmete girmeden otomatik olarak yedeklenmelerini istiyorsanız tek yapmanız gereken bir Dropbox kullanıcısı olmak. Aşağıdaki bağlantıyı kullanarak Dropbox Android uygulamasını mobil cihazınıza indirebilirsiniz.
Dropbox'a giriş yaptıktan sonra hemen sol menünün sağ kısmında bir çark işareti göreceksiniz. Bu çark işaretine basarak ayarlar bölümünü açabilirsiniz.
Ayarlar menüsünün altında yer alan “Turn on Camera Upload” seçeneğine tıkladığınız anda özellik aktif hale gelecektir. Burada yer alan alt seçenekleri kullanarak fotoğraf ve videoların hangilerinin yedekleneceğini ve ne tür bağlantılar kullanarak yüklemelerin yapılacağını seçebiliyorsunuz.
SMS Yedekleme ve Geri Yükleme
Mobil cihazınızda yer alan SMS'leri yedeklemek ve bir kenara kaydetmek, daha sonra geri yüklemek isterseniz tek yapmanız gereken SMS Backup & Restore uygulamasını yüklemek ve kullanmaya başlamak. Uygulamayı indirmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Uygulamayı yükledikten sonra açtığınızda ana menü karşınıza çıkacaktır. Ana menünün hemen en üstünde yer alan “Yedekle” seçeneğini tıklayarak devam ediyoruz.
Yedekle seçeneğinden sonra karşınıza bir uyarı ekranı çıkacak. Bu ekrandaki ilk seçenek cihazınızın varsayılan klasörlerine yedeği koymanızı sağlıyor, alttaki seçenek ise yedeğin başka bir konuma yapılmasını istiyorsanız kullanabileceğiniz bir opsiyon. “Tamam” diyerek burada devam edebilirsiniz.
Bir sonraki ekranda yine bir seçim olanağı çıkacak. Burada yer alan seçenekleri kullanarak MMS ve Emojilerin yedeklenmesi, hangi konuşmaların yedekleneceği ve yerel yahut bulut depolama servislerinin kullanılıp kullanılmayacağını seçenebiliyorsunuz. Bir şey değiştirmek istemezseniz “Tamam” seçeneğini kullanarak devam edebilirsiniz.
En son onay ekranında da “Evet” seçeneğine tıklayarak devam ediyoruz.
Elbette bir süre boyunca SMS'lerin yedeklenmesini bekliyoruz.
Yedekleme işlemi de tamamlandıktan sonra çıkan uyarı penceresinde “Tamam” seçeneğini kullanarak devam ediyoruz.
Yedekleme işlemi tamamlandıktan sonra “Geri yükle” yahut “Görüntüle” seçeneklerini kullanarak mesajlarınızı görebilir, dilerseniz geri yükleme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Görüntüleme seçeneğini kullanırsanız mesajlarınızın yedeklendiği XML dosyasını görüntüleyebilirsiniz.
Tabii ki bu dosyayı başka bir yere yedeklemek de çok önemli. Zira telefonunuzun hafızası silinirse depolama alanındaki bu mesajlar ortadan kaybolacaklardır. Bu iş için mobil cihazınızın uygulamalar çekmecesindeki dosya yöneticisi, file manager gibi isimlere sahip olabilen uygulamayı açmanız ve “SMSBackupRestore” klasörüne girmeniz gerekiyor.
Dizinin içerisinde yer alan dosyanın bendeki örneğini aşağıdaki ekran görüntüsünde görebilirsiniz. Bu dosyaya benzer bir dosya sizin telefonunuzda da yer alacaktır. Dosyayı dosya yöneticisi aracını kullanarak e-posta ile kendinize gönderebilir ya da diğer depolama uygulamaları ile paylaşarak başka bir konumda yedekleyebilirsiniz.
Elbette SMSBackupRestore klasörüne bilgisayarınızı kullanarak erişmek de ilk yedekleme yöntemimizdeki adımlara benzer bir şekilde mümkün.
Android cihazlarınızda yer alan neredeyse her şeyi sizlere aktardığımız bu yöntemlerle yedekleme şansınız var. Eğer bu konular hakkında bir sorunuz olursa yorumlardan bize aktarmayı elbette unutmayın.