Akıllı Telefonda RAM Ne İşe Yarar?

Telefonda RAM ne işe yarar? Telefonlarda RAM ne kadar olmalı? Bu soruların yanıtını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. İşte RAM'e ilişkin merak edilenler!

Berk Demirci -

Telefonda RAM ne işe yarar sorusunu soran kullanıcıların oldukça fazla. Hazırladığımız rehberde çok fazla kişi tarafından merak edilen soruyu yanıtladık. Rehberde ayrıca telefonlarda RAM ne kadar olmalı sorusunu da yanıtladık.

Akıllı telefonların RAM kapasitesi, teknolojinin gelişmesi ile beraber oldukça önemli ölçüde gelişti. Eskiden çok düşük kapasiteye sahip olan donanım bileşeni, günümüzde 16 GB ve hatta 18 GB’a kadar çıktı. Örneğin, Asus ROG Phoen 5 Ultimate isimli oyun telefonunda 18 GB RAM yer alıyor.

teknoloji

RAM ve ROM Nedir? Aralarındaki Farklar Neler?

Çok sayıda kullanıcı, telefonlarda yüksek RAM kapasitelerinin ne işe yaradığını ve mobil cihazlardaki bellek miktarının ne kadar olması gerektiğini merak ediyor. Bu yazıda çoğu kullanıcının merak ettiği konu hakkında önemli bilgilere yer verdik.

Telefonda RAM Ne İşe Yarar?

RAM nedir sorusunu soran kullanıcılar için ilk olarak bu donanım bileşeninin ne olduğunu açıklayalım. RAM kelimesi Random Access Memory, yani Rastgele Erişimli Hafıza anlamına gelir. Söz konusu donanım bileşeni ile ilgili bilmeniz gereken şey, çok hızlı bir depolama türü olduğu.

Akıllı telefonlar, RAM’i genellikle aktif uygulamaların kullandığı verileri depolamak için kullanır çünkü okuma ve yazma söz konusu olduğunda RAM oldukça hızlıdır. Bu sayede cihazda açık olan uygulamaların verileri çok hızlı bir şekilde depolanır.

Söz konusu bileşenin ne işe yaradığını bir örnek ile açıklayalım. RAM’i cebiniz, telefonunuzun depolamasını ise sırt çantanız olarak düşünün. Cebinizden bir şey çıkarmak, sırt çantanızdan bir şey çıkarmaktan çok daha hızlıdır.

Telefonunuzu açtığınızda veya bir uygulamayı ilk kez çalıştırdığınızda, cihazınız işletim sistemini ve uygulama verilerini telefonunuzun depolama bölümünden alır ve bu işletim sistemi ve uygulama verilerinin büyük bir kısmını RAM’de depolar. Böylelikle işletim sistemi ve uygulamanın farklı işlevlerini ve özelliklerini hızlı bir şekilde kullanabilirsiniz.

Bir uygulamadan diğer uygulamaya geçseniz bile telefonunuz uygulamayı ve uygulama üzerinde yaptığınız her şeyi akıllı telefonunuzun RAM'inde saklar. Bir süre önce kullandığınız bir uygulamaya döndüğünüzde, telefonunuzun RAM'inde depolandığı için uygulamadan hiç çıkmamışsınız gibi hızlı bir şekilde yerden açılır.

Kullandığınız uygulamalar, siz diğer uygulamaları kullanırken arka planda çalışmaya devam eder. Böylece uygulamaların hızlı bir şekilde açılması mümkün hale getirilir.

Android Telefonlarda RAM Ne Kadar Olmalı?

Bu soruyu yanıtlamadan önce RAM'lerin Android cihazlarda nasıl çalıştığına daha yakından göz atacağız.

Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullanıyorsanız, ne kadar fazla bellek o kadar iyi sistem performansı anlamına gelir. Eğer bunun akıllı telefonunuz için de geçerli olduğunu düşünüyorsanız, bir miktar yanılıyorsunuz.

Tamamen değil, bir miktar.

Android, Windows tabanlı bilgisayarlardan tamamen farklı kurallar dizisi altında çalışan Linux çekirdeğini temel alır ve bu cihazlarda önemli bir kural geçerlidir: Boş RAM, boşa harcanan RAM'dir.

RAM, Linux tabanlı cihazların çoğunda üzerinde çok da düşünmeniz gereken bir şey değildir. Android'de diğer uygulamaların yüklenmesi için RAM'i temizlemeye gerek yok. Bu işlem zaten otomatik ve akıcı bir şekilde gerçekleşiyor.

Bu söylediklerimizden 'Düşük RAM Daha İyidir' gibi bir ifade çıkarmayın. Tabii ki çok az bellek miktarı her zaman sorun yaratacaktır. Ve yine tabii ki çok fazla bellek de kötü değildir ancak gereksiz.

Günümüzde pek çok bilgisayar halen 8 GB ve hatta bazı durumlarda 4 GB RAM ile gelirken kullandığınız akıllı telefonda 12 GB ya da 16 GB RAM olması pek de anlaşılabilir değil. Açıkçası bu, bir pazarlama stratejisinden başka bir şey de değil.

Günümüzde Android cihazlarda 4 GB RAM standart olarak kabul edilebilir. Öte taraftan her şey için hazır olmak istiyorsanız 6 GB RAM sizin için yeterli olacaktır.

Yani çok yüksek bellek miktarına ihtiyacınız yok. Çok fazla RAM gündelik kullanımınızda hiçbir şey değiştirmeyecek ve bir akıllı telefon için ödediğiniz fiyatı artırmaktan başka etki yaratmayacak. Yine de kötü şey şu ki üreticiler bu konuda yarışmaya devam edecekler ve aptalca seviyelerde bellek miktarları görmeye devam edeceğiz.

Peki sizin kullandığınız akıllı telefonda kaç GB RAM var? Bu size yetiyor mu ve gündelik kullanımda sorunlar yaşıyor musunuz? Sizce ideal bellek miktarı ne kadar olmalıdır? Bu konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.

Benzer İçerikler

YORUMLAR