Android Telefona Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?
Android telefona virüs bulaştığı nasıl anlaşılır, nasıl bulaşır, bulaşırsa neler yapılmalı? Konu ile ilgili merak edilen tüm detaylara bu makalede yer verdik.
Telefona virüs bulaştığı nasıl anlaşılır, telefona virüs nasıl bulaşır, virüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu sorulardan yola çıkarak akıllı telefonlarınızda yer alan kişisel bilgilerinizin güvende olup olmadığını öğrenmeniz, bilgilerinizi korumanız için rehber hazırladık.
Android, dünya genelinde en çok kullanılan mobil işletim sistemi olmasıyla iOS’a nazaran güvenlik tehditlere daha açık bir sistem. Son dönemde Apple tarafında da hem mobil hem de masaüstü platformda güvenlik açıklarına ilişkin haberler duyuyoruz ancak Apple böyle durumlarda ya hızlıca bir güvenlik güncellemesi yayınlıyor ya da çözüme ilişkin bir makale paylaşıyor.
Daha da güzeli, yazılım da donanım da tek bir isim olduğundan güncelleme dünyanın dört bir yanında aynı gün sunuluyor. Android cephesinde durum böyle değil. Güvenlik açığının derecesi ne olursa olsun, üreticilerin çoğunluğu kullanıcı güvenliğini düşünmüyor. O üreticinin amiral gemisi telefonunu kullanmanız dahi güncellemeyi almanızı sağlamıyor.
Bu noktada güvenlik önlemini anlamak size düşüyor. Biz de size yardımcı olmak için bu rehberde akıllı telefonunuzda virüs olup olmadığını nasıl anlayabileceğinizi, eğer virüs varsa bunu nasıl temizleyebileceğinizi, hangi programları/uygulamaları kullanmanız gerektiğini ve sağlıklı bir akıllı telefon kullanımı için güvenlik ayarlarını nasıl yapmanız gerektiğini sizlerle paylaşacağız.
Telefona Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır? Anlamanın Yolları
- Pop-up reklamların çıkması
- Telefonun aşırı yavaşlaması
- Aşırı veri kullanılması
- Uygulamaların çökmeye başlaması
- İstenmeyen widget'lar
- Şarjın çok daha hızlı azalması
- Rehberdeki kişilere istenmeyen mesajlar gönderilmesi
- Telefonun çok fazla ısınması
Yukarıdaki maddeler, telefona virüs bulaştığı nasıl anlaşılır sorusunu soran bir kişinin kontrol etmesi gereken değişiklikler. Bu değişikliklerden en az iki tanesini yaşıyorsanız mutlaka virüsten koruma yazılımı kullanmalısınız.
Android için hangi antivirüs uygulamalarını kullanmanız gerektiğine geçmeden önce yukarıda sıralanan maddeleri tek tek ele alalım.
1. Pop-up Reklamlar
Virüs bulaştığının bir işareti olan pop-up reklamlar ile karşılaştıysanız kapatmak için onları kapatmakla uğraşmak yerine ana ekran tuşuna basın ve çalışan tüm uygulamaları kapatın.
Virüs koruması satın almaya veya zararlı bir şeye tıklamaya zorlayan pop-up reklamlar, Android telefonunuza virüs bulaştığının göstergelerinden biri ve kapatarak es geçebilirsiniz ancak arka planda haberiniz olmadan gerçekleşen işlemler de olabilir.
2. Telefonun Yavaşlaması
Etkili bir virüs cihazınızın performansını ciddi ölçüde düşürebilir, sizin yerinize özel numaralara kısa mesaj göndererek veya cihazınızdaki bilgileri transfer ederek veri kullanımını alt üst edebilir.
3. Aşırı Veri Kullanımı
- Ayarlar sayfasını açın.
- Uygulamalar kategorisini görüntüleyin.
- Uygulama seçin.
- "Veri kullanımı" menüsünü açın.
Cihazınızda yüklü olan uygulamaların ne kadar veri tükettiğini inceleyebilirsiniz. Yüksek veri tüketimi, cihaza kötü amaçlı yazılım bulaşıp bulaşmadığını anlamnıza yardımcı olur. Bu işlemi yukarıda yer alan adımları takip ederek gerçekleştirebilirsiniz. Normalden daha fazla veri tüketen bir uygulamayla karşılaşırsanız yolunda gitmeyen bir şeyler var demek.
4. Uygulamaların Çökmesi
Zararlı yazılımlar, altıncı madde ile bağlantılı olarak çok ciddi kaynak tüketimine neden olabiliyor. Bu da zararsız, her gün kullandığınız, telefonunuzu çok zorlamayan uygulamaların çökmesine neden olabilir.
5. İstenmeyen Widget'lara Maruz Kalmak
Android telefonunuza zararlı yazılım bulaştığında istenmeyen uygulama widget yüklemelerine maruz kalınabiliyor.
6. Şarjın Çok Hızlı Bitmesi
Zararlı yazılımlar veya keyloggerlar veri, kaynak ve pil tüketimini ciddi artırma yeteneğine sahip olduğundan batarya kullanımını gözden geçirmenizde fayda var. "Ayarlar - Pil - Pil Kullanımı" menüsü altından hangi uygulamanın pilden ne kadar harcadığını görebilirsiniz.
7. Rehberdeki Kişilere Mesaj Gönderilmesi
Kötü niyetli kişiler tarafından geliştirilen yazılımlar akıllı telefonunuza bulaştığında çok geç olmadan fark edebileceğiniz bir detay bulunuyor. Zararlı yazılım eğer para kazanmak amacı ile geliştirilmişse aldatıcı bağlantıları, dosyaları daha fazla kişinin indirmesini sağlamak için kurbanın rehberindeki kişiler kullanılıyor.
Eğer rehberinizde kayıtlı numaralardan size bu konu ile ilgili bir bildirim gelirse derhal telefona virüs bulaşırsa ne yapılmalı sorusu altında sıraladığımız virüsten koruma yazılımlarına başvurun.
8. Telefonun Aşırı Isınması
Android telefonun aşırı ısınması da telefonunuzda virüs olduğunun bir işareti. Zararlı yazılımlar doğrudan telefounuzu ısıtmaz ancak yoğun kaynak kullandığı için telefonunuz ısınabilir.
Telefona Virüs Bulaşırsa Ne Yapılmalı?
- Anormal şekilde kaynak kullanan uygulamaları tespit edip kaldırın.
- Olağan dışı durumların telefonda hangi uygulamayı indirdikten sonra ortaya çıktığını hatırlayın ve o uygulamadan kurtulun.
- Google Play Store üzerinden güvenilir, hızlı, iyi bir antivirüs uygulaması indirin.
- İndirdiğiniz virüsten koruma yazılımı ile cihazınızı tarayın.
- Virüsten koruma yazılımları işe yaramazsa son çare olarak telefonu fabrika ayarlarına sıfırlayın.
Akıllı telefonunuza kötü amaçlı yazılım bulaştığınızda neler yapmanız gerektiğini yukarıda sıraladık. Bu yöntemlerin nasıl yapılacağını aşağıda daha detaylı bir şekilde ele alalım.
1. Anormal Şekilde Kaynak Kullanan Uygulamaları Kaldırın
- Ayarlar sayfasını açın.
- Uygulamalar kategorisini görüntüleyin.
- Kaldırmak istediğiniz uygulamanın üzerine dokunun.
- "Kaldır" butonuna basın.
Mobil uygulamaların bazıları yüksek kaynak kullanırken bazıları ise düşük kaynak tüketir. Bu, uygulamadan uygulamaya değişiklik gösterir fakat çok basit bir uygulamanın çok yüksek kaynak tüketmesi normal değil.
Telefonunuzda hiç yüklemediğiniz, pili çabuk tüketen veya mobil internet paketinizi bitirmeye çalışan bir uygulama görürseniz yukarıda yer alan adımları takip ederek istenmeyen uygulama ya da uygulamaları kaldırabilirsiniz.
2. Olağan Dışı Duruma Neden Olan Uygulamayı Tespit Edin
Akıllı telefonunuzda olağan dışı durumun hangi uygulamayı indirdikten sonra meydana geldiğini hatırlamaya çalışın. Hatırladıktan sonra bu uygulamayı cihazınızdan silin.
3. Anti Virüs Uygulamasını İndirin
Telefona bulaşan kötü amaçlı yazılımı silmenin en iyi yollarından bir tanesi anti virüs uygulaması yüklemek fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken birkaç nokta yer alıyor. İndireceğiniz uygulamanın güvenilir, hızlı ve güçlü olmasına dikkat edin. Bu özellikleri taşıyan anti virüsler, kötü amaçlı yazılımları kısa süre içerisinde tespit edip ortadan kaldırır.
Görevini başarılı bir şekilde tamamlayan ücretsiz antivirüs uygulamaları konusunda bir fikriniz yoksa Kaspersky Internet Security, MalwareBytes, Avast Mobile Security, 360 Security gibi işini çok iyi yapan virüsten koruma yazılımlarına aşağıdaki bağlantılardan göz atabilirsiniz.
4. İndirdiğiniz Anti Virüs Uygulaması ile Tarama Yapın
Cihazınıza anti virüs uygulamasını yükledikten sonra tarama işlemini yapmanız gerekiyor. Bunun için yapmanız gereken sadece söz konusu uygulamayı açmak ve hemen ardından "Taramayı başlat" tarzında bir butona dokunmak.
5. Telefonu Fabrika Ayarlarına Sıfırlayın
- Ayarları açın.
- Sistem kategorisini açın.
- "Sıfırlama" menüsünü görüntüleyin.
- "Tüm ayarları sıfırla" seçeneğini seçin.
Yukarıda yer alan yöntemler, telefonunuzdaki kötü amaçlı yazılımın silinmesini sağlamadıysa son çare olarak cihazınızı fabrika ayarlarına sıfırlayabilirsiniz. Unutmayın, bu işlem cihazınızdaki her şeyi silip süpürür. Bu sebepten ötürü sıfırlama işleminden önce fotoğraf, video ve mesajlarınızı yedeklemelisiniz.
Telefona Virüs Neden ve Nasıl Bulaşır?
- E-posta adresine gelen zararlı bağlantıya tıklanması ile kötü amaçlı yazılım indirilebilir.
- Güvenilir olmayan APK indirme sitelerindeki uygulamalarda zararlı yazılım olabilir.
- Uygulamaların kullandığı hizmetlerden kullanıcının cihazına malware bulaşabilir.
- Zararlı kod çalıştıran sitelere girilmesi hâlinde virüs bulaşabilir.
Linke Tıklayınca Virüs Bulaşır mı?
Evet, düşük bir ihtimal de olsa güncel olmayan Android telefonlara virüs bulaşabiliyor. Web sitelerinde yer alması muhtemel kötü amaçlı JavaScript kodları sayesinde güvenlik güncellemesi almayan cihazda mevcut bir güvenlik açığından yararlanılabilir. Dolayısıyla zararlı yazılımlar da bilgisayarınıza bulaşabilir.
Zararlı JavaScript kodlarından korunmak için güvenmediğiniz sitelere girmeden önce JavaScirpt çalıştırma seçeneğini devre dışı bırakabilirsiniz. Bunu yapmadan önce JavaScript'i devre dışı bırakmanın sitedeki bazı özelliklerin çalışmamasına neden olabileceğini unutmayın.
Telefona virüs bulaştığı nasıl anlaşılır, Android telefonlara virüs nasıl bulaşılır ve virüs bulaşırsa ne yapılmalı gibi soruları böylece yanıtlamış olduk. Cevabını merak ettiğiniz soruları yorumlar kısmından belirtmeyi unutmayın.