Android telefona antivirüs uygulaması yüklemeye gerek var mı sorusunun yanıtı, çoğu akıllı telefon ve tabelt kullanıcısı tarafından en fazla merak edilen konuların başında geliyor. Bu yazıda Android kullanıcıları tarafından merak edilen soruyu yanıtlayacağız.
Günümüzde artık akıllı telefonları bilgisayarlardan daha fazla kullanır hâle geldik. Mobil cihazlar üzerinden uygulama kullanıyor, oyun oynuyor ve sosyal medya hesaplarımızı kontrol ediyor, internette geziniyor ve daha birçok işlemi gerçekleştiriyoruz.
Belirli periyotlarda Android cihazların çeşitli güvenlik endişelerine yönelik bazı haberler ile karşılaşıyoruz. Peki, tüm bunlar için endişelenmek gerekiyor mu ve buna karşı herhangi bir adım atılmalı mı? Hazırladığımız rehberde mobil cihazlara güvenlik yazılımının yüklenmesine gerek olup olmadığını açıkladık.
Android Telefona Antivirüs Uygulaması Yüklenmeli mi?
Açık bir şekilde konuşmak gerekirse Android, doğası gereği oldukça güvenli bir işletim sistemidir. Son yıllarda satışa sunulan hemen her Android cihaz, sistem bölümüne erişmeyi önlemek adına kilitli bir önyükleyici ile gelir.
Bu noktada onaylanmayan uygulamaların isteğe bağlı olarak yüklenmesi de varsayılan olarak devre dışı bırakılmıştır. Burada 'Bilinmeyen Kaynaklar'dan bahsediyorum. Bu iki önlem, aslında Android'in en büyük risklerinin önüne geçiyor.
İşin aslı şu ki Android kullanıcılarının virüslerden ciddi bir şekilde etkilenmesi için bu güvenlik ayarlarının, kullanıcı tarafından devre dışı bırakılmış olması gerekiyor.
Kısaca söylemek gerekirse bilinmeyen kaynaklardan uygulama yüklemeyen veya bootloader kilidini kaldırmayan hiçbir kullanıcının herhangi bir antivirüs uygulamasına ihtiyacı yoktur. En önemli şey, çeşitli güvenlik ayarlarını kurcalamamaktan ve bilinçli bir kullanım sürdürmekten geçer.
Zaman zaman Google Play Store'da kötü amaçlı yazılım içeren uygulamalar da tespit edilebiliyor. Google, tespit edilen zararlı uygulamaları genellikle kısa süre içerisinde mağazadan kaldırıyor fakat o zamana kadar pek çok kullanıcı söz konusu uygulamaları indirmiş oluyor.
Söz konusu durumun yanı sıra internette gezinirken güvenmediğiniz bağlantılara tıklamamak da büyük bir öneme sahip. Bazı bağlantılar, cihazınızı kimlik avı için oluşturulan bir web sitesine yönlendirebilir ve bu da veri güvenliğinizi riske atar.
Google Play Protect Hizmeti, Güvenlik İçin Yeterli mi?
Google, Play Store'da yer alan tüm uygulamaları tarayan Play Protect isimli bir servise sahiptir. Ayrıca kullandığınız marka, buna yönelik ikincil bir koruma da sunabilir. Örneğin Xiaomi, bunu yapan şirketlerden birisi ve indirme sonrası ikincil bir tarama gerçekleştiriyor. Yine de bu taramalar her zaman mükemmel şekilde çalışmayacaktır.
Zaman zaman Play Store'da yer alan ve binlerce kez indirilen zararlı uygulamaların olduğuna yönelik haberler görürüz. Bu, Android'in güvensiz olduğuna yönelik imajı oluşturan en büyük sorunlardan birisi gibi gözüküyor. Öte taraftan tüm bunlar gerçekleşirken ve olmaya devam edecekken yapmanız gereken tek bir şey var. O da dikkat etmektir.
Gerçekten, hepsi bu kadar. Google Play Store üzerinden indireceğiniz uygulamanın geliştiricisine bakın, açıklamayı okuyun, ekran görüntülerine bakın ve yorumları kontrol edin.
Sonuç: Android için Antivirüse İhtiyacınız Yok
Pek çok antivirüs şirketi uygulama mağazasını sık sık tarar ve çeşitli zararlı yazılımları bularak Android'in virüs dolu bir işletim sistemi olduğu imajını tazeler. Öte taraftan bunlara ihtiyacınız yok çünkü bahsettiğimiz gibi her şey dikkatli olmaktan geçer.
Açıkça söylemek gerekirse kendinizi daha iyi hissedecekseniz, en iyi ücretsiz antivirüs uygulamaları listesine göz atabilir ve listeden birisini seçip cihazınıza kurabilirsiniz. Ancak yaptığınız şey akıllı telefonunuzun zaten yaptığı şeyleri üçüncü taraf bir uygulama ile tekrar yapmasını sağlamak olacaktır.
Peki siz bu rehberde yer alan bilgiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Android cihazlara antivirüs uygulaması kurulmalı mı yoksa kurulmamalı mı? Bu konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.
Ayrıca Android işletim sistemine sahip olan mobil cihazlarda değiştirilmesi gereken ayarları neler olduğunu merak ediyorsanız hemen değiştirmeniz gereken Android ayarları rehberine göz atabilirsiniz.