Batman vs Superman kapışması tarzı bir şey olacak diye beklemeyin. O kadar iddialı değil, ancak iki devin hangi noktalarda benzediğini, hangi noktalarda ayrıldığını incelemekte fayda var. Haydi hep birlikte bakalım.
Android O 8.0’ın isminin ne olacağı, dün New York’ta gerçekleştirilen etkinlikte nihayet belli oldu. Android Oreo’nun, tüm dünyanın takip ettiği eşsiz bir güneş tutulmasıyla birlikte tanıtılması da ayrı bir güzellik oldu tabi. Sizin de bildiğiniz üzere Google, Android sürümlerine tatlı ismi veriyor. Google bu sefer ana yemeğin yanında tatlı olarak Oreo’yu tercih etti. İsabetli seçim, kutluyoruz.
Android Oreo’nun bazı özelliklerine iPhone ve iPad kullanıcılarının aşina olduğunu söyleyelim. Genelde Apple, Android’i kopyalamakla suçlanıyor, ancak bu sefer Android’deki birçok özelliğin iOS’a daha önce geldiğini belirtmekte fayda var.
Bildirimler
Android kullanıcıların belki de en fazla şikayet ettiği şeylerden bir tanesi de uygulama simgesi üzerinde kaç tane bildirim olduğunu görememeleri. Google, iOS’a benzer bir şekilde, uygulamaya gelen bildirimleri göstermek adına uygulama simgesinin sağ üst köşesine bildirim sayısını yazacak.
Google, kullanıcıların bildirimlerle nasıl etkileşime gireceği konusunda da değişikliğe gidiyor. Uygulama simgesine uzun süre basılı tutuğunuzda, karşınıza çeşitli seçenekler sunan açılır bir menü çıkıyor. Tıpkı iOS’un 3D Touch özelliği gibi.
Google’ın 3D Touch özelliğini Android Oreo’ya birebir şekilde devşirdiğini söyleyemeyiz. Farklı özelliklerle iOS’tan ayrılmaya çalışıldığı net bir şekilde görülüyor.
Daha Akıllı Kopyalama ve Yapıştırma
Android Oreo, artık bir metni kopyalayıp yapıştırmayı daha da kolaylaştırıyor. ‘Akıllı Metin Seçimi’ olarak adlandırılan özellikte, eğer kopyalamanız ve daha sonra da aramanız gereken bir metin varsa bunu iki adımda yapmanıza gerek kalmayacak. Eğer bir telefon numarası seçerseniz metin seçme menüsünde "Ara", bir adres seçerseniz ise "Google Maps" seçeneği olacak.
Android Oreo ve iOS 11’in kesiştikleri bu özellik, Google’ın elinde çok daha etkin ve kapsamlı hale gelmiş. Google, Android Oreo ile veri analizini yapay zeka kullanarak daha güçlü bir şekilde destekleyecek.
Resim İçinde Resim
Apple, iOS 9 sürümüyle ‘Picture in Picture’ özelliğini iPad’e eklemişti. Google da Android Oreo sürümüyle bu özelliği kullanıcılarına kazandırıyor. Ancak Apple’dan farklı olarak, Android telefonlar ‘Picture in Picture’ özelliğini kullanabilecekler. Yani sadece tabletlerde desteklenmeyecek olan özellik, Apple’dan bir adım önde gözüküyor. PiP özelliği yukarıda da belirttiğimiz gibi yalnızca Apple’ın iPad modellerinde kullanılıyor.
PiP modu, kullanıcıların bir videoyu küçültmelerine ve birden fazla uygulamayı aynı anda çalıştırmalarını sağlıyor. Yani küçülttüğünüz video, siz başka bir eylemi gerçekleştirirken sizin istediğiniz bir yerde konumlanabilecek.
Otomatik Şifre Doldurma
Android kullanıcılarının bu kısmı okurken ‘nihayet!’ dediklerini duyar gibiyim. Google, kullanıcıların adlarını, şifrelerini veya adreslerini otomatik olarak doldurma seçeneğini nihayet aktif hale getiriyor. Uygulamalar bu özellikle, otomatik doldurma seçeneğini uygulayarak kullanıcıların her defasında bu bilgileri girerek zaman kaybetmesine engel olacak.
Bildiğiniz üzere iOS da benzer bir işleve sahip, ancak Apple’ın bu özelliğinin yalnızca Safari’de çalıştığını belirtelim.
Yeni Emojiler
Hem Android Oreo hem de iOS 11, yeni emojileri hayatımıza kazandırmaya gayret ediyorlar. Google, Android Oreo için emojilerini yeniden tasarlayarak, geleneksel yuvarlak emojilere döndü.
Google’ın yeni emojileri, yuvarlak hatlar ve ayrıntı düzeyleri gibi özellikleriyle Apple’ın emojilerine oldukça benziyor. Bununla birlikte Apple CEO’su Tim Cook’un yaptığı açıklamada, daha farklı emoji modelleri üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Android Oreo hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız, aşağıda bulunan bağlantılara tıklamanız yeterli olacaktır.