Android İşletim Sistemi ve Android Telefonlar Hakkında En Çok Sorulan Sorular
Android işletim sistemi hakkında bilgiler, Android telefon sorunları ve çözümleri blog yazımızda.
Android işletim sistemiyle yeni tanışan Android telefon kullanıcılarının sıkça sorduğu sorulara bu blog yazımızda yer verdik. "Android nedir?", "Android neden yavaşlar?" "Android nasıl indirilir/yüklenir/güncellenir?" "Kayıp Android telefon bulma - takip nasıl yapılır?", "Android telefon yedekleme nasıl oluyor?", "Android telefon formatlama, sıfırlama (resetleme) nasıl yapılıyor?", "Android telefon güncellemesi nasıl yapılır?" ve daha pek çok yeni Android telefon kullanıcısının kafasını kurcalayan soruları kısa kısa yanıtladık.
Dünyanın en çok kullanılan mobil işletim sistemi Android hakkında iPhone’dan Android’e geçiş yapan veya ilk kez Android telefon kullanacak kişilerin sıkça sorduğu, yanıtını merak ettiği bazı sorular var. "Android nedir?" sorusundan "Android hangi dilde yazıldı?", "Android hangi şirketin?" sorusuna, "Android sürüm isimleri neden şeker?", "Android telefon neden yavaşlar?" sorusundan "Android telefon yedekleme, formatlama, root’lama nasıl yapılır?" sorusuna Android’e ilişkin sorulan pek çok soru var. Bu blog yazıda Android dünyasına yeni adım atan kullanıcıları ilgilendiren popüler sorulara ve cevaplarına yer verdik. İşte Android işletim sistemi ve Android telefonlar hakkında en çok sorulan sorular:
-
Android nedir? / Android işletim sistemi nedir?
Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından geliştirilmekte olan Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi. Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiş bir mobil işletim sistemi olarak da tanımlanan Android işletim sistemi, Çekirdek (Güvenlik, hafıza ve süreç yönetimi, ağ yığınları ve sürücü modellerini içine alan Linux kerneli), Android Runtime (sanal makine), Kütüphaneler (veri tabanı, web tarayıcı, grafik ve arayüz kütüphanelerini içeren veri kütüphaneleri), Uygulama Çatısı (uygulama geliştiricilere ayrılan kısım) ve Uygulama Katmanı (Java programlama dili ile geliştirilmiş uygulamaları içerir) olmak üzere 5 bölümden oluşuyor.
-
Android kurucusu kimdir?
Kaynaklara göre Google, 2005 yılında Android Inc.’i satın almış ve Palo Alto’da bir başlangıç şirketi (startup) kurmuş. Android’in kurucuları, Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears ve Chris White. Taşınabilir (mobil) cihazlar için geliştirilen, esnek, güncellenebilen işletim sistemi Android, Rubin’in önderliğindeki ekip tarafından yazılmış.
-
Android hangi şirketin ve ülkenindir?
Android işletim sistemi, ABD merkezli Google’a aittir.
-
Android işletim sistemi ne zaman çıktı?
Android 1.0 diğer adıyla Android Apple Pie, 2008 yılında HTC Dream’in işletim sistemi olarak telefonlara giriş yaptı. Bu sürümde kamera desteği, kablosuz ağ, Bluetooth, klasörler, internet tarayıcısı, uyarılar, sesli arama, YouTube, alarm işlevi olan saat, galeri gibi özellikler sunulmuş.
-
Android işletim sistemi hangi dilde yazıldı?
Android, Java, C ve C++ programlama dili kullanılarak yazılmış bir mobil işletim sistemi.
-
Android işletim sistemi sürümleri, isimleri nelerdir?
Android 1.0 - Android Apple Pie ismiyle 2008 yılında,
Android 1.1 - Android Banana Bread isimiyle, 2009 Şubat ayında,
Android 1.5 - Android Cupcake ismiyle, 2009 Nisan ayında,
Android 1.6 - Android Donut ismiyle, 2009 Eylül ayında,
Android 2.0 ve 2.1 - Android Eclair ismiyle, 2009 Ekim ayında,
Android 2.2 - Android Froyo ismiyle, 2010 Mayıs ayında,
Android 2.3 - Android Gingerbread ismiyle, 2011 Şubat ayında,
Android 3.0 - Android Honeycomb ismiyle, 2011 Şubat ayında,
Android 4.0 - Android Ice Cream Sandwich ismiyle, 2011 Ekim ayında,
Android 4.1 - Android Jelly Bean ismiyle, 2012 Temmuz ayında,
Android 4.4 - Android KitKat ismiyle, 2013 Ekim ayında,
Android 5.0 - Android Lollipop ismiyle, 2014 Kasım ayında,
Android 6.0 - Android Marshmallow ismiyle, 2015 Ağustos ayında,
Android 7.0 - Android Nougat ismiyle, 2016 Ağustos ayında,
Android 8.0 - Android Oreo ismiyle, 2017 Mart ayında,
Android 9.0 - Android Pie ismiyle, 2018 Mart ayında yayınlandı. Tabii ki; Her Android sürümün final yani bitmiş halinin yayınlanma tarihi geliştiriciden geliştiriciye farklılık gösteriyor.
-
Android sürüm isimleri neden şeker?
Android sürüm isimlerine dikkat ederseniz, şeker, tatlı yiyeceklerden seçildiğini ve alfabetik sırayla gittiğini fark edersiniz. Android isimleri neden şeker? sorusuna Google’ın verdiği yanıt şöyle: Android, 1 milyardan fazla akıllı telefon ve tablete güç veren bir işletim sistemi. Bu cihazlar hayatımızı çok tatlı kıldığından her Android sürüm bir tatlıdan seçiliyor. Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream, Jelly Bean, KitKat… Android kurucularından Andy Rubin’in tatlı şeyleri sevdiği söylentisi de var.
-
Android işletim sistemi özellikleri nelerdir?
Android işletim sistemini iOS’tan üstün kılan birçok özelliği bulunuyor. NFC (iPhone’lardaki NFC Apple Pay dışında hiçbir yerde kullanılamamaktadır.), telefonu uzaktan kumanda olarak kullanmanızı sağlayan kızılötesi, mobil ağ üzerinden uygulama indirme, hafıza kartıyla dahili depolamayı genişletebilme, Launcher’lar ile ana ekranı özelleştirme ve kişiselleştirme, ayarlanabilen Widget’lar, Custom ROM’lar, APK ile uygulama ve oyunları ücretsiz indirme ve daha birçok özellik, Android’i farklı kılıyor. Her yeni Android sürümde de hayatımızı kolaylaştıran yeni özellikler sunuluyor.
-
Android işletim sistemi nerelerde kullanılır?
Akıllı telefonlar, tabletler, saat ve bileklikler, otomobiller, televizyonlar ve daha birçok cihaza güç veren Android, dünyanın en popüler mobil işletim sistemi.
-
Android nasıl indirilir ve yüklenir?
-
Android nasıl yükseltilir?
-
Android telefon güncelleme/yükseltme nasıl yapılır?
Her yeni Android sürümü yayınlandığında en çok sorulan sorulardan biri. Google, etkinliğinde tanıtır tanıtmaz, Android 9.0 Pie indir, Android Pie indir, Android Pie Beta indir, Android Pie download APK, Android Pie nasıl indirilir? vb. sorgulamalar yapılır. Yeni Android versiyonu tanıtıldığında Google ilk olarak kendi telefonlarına (Google Pixel gibi) beta olarak güncellemeyi OTA yoluyla verir. Ayarlar - Sistem - Sistem Güncelleme yolu izlenerek yeni Android sürümü indirilir. Ayrıca Google tarafından sistem imaj dosyaları da indirilmeye açılır. Dileyen kullanıcılar geliştiriciler sayfasındaki adımları takip ederek yeni Android işletim sistemini indirip herkesten önce deneme şansına sahip olur. Google dışındaki üreticilerin sunduğu yazılım güncellemeleri ise; OTA (kablosuz olarak güncelleme) veya bilgisayar üzerinden (üreticinin kendi yazılım güncelleme programıyla) yapılır. Ayrıca Odin gibi üçüncü parti programlar üzerinden de yeni Android sürümü indirilebilir, Android işletim sistemi yükseltmesi yapılabilir.
-
Android sürüm düşürme (downgrade) nasıl yapılır?
Yeni Android sürümünden memnun kalmamanız durumunda yapacağınız bu işlem, sürüm yükseltmeden/güncellemeden çok daha zordur. Android telefonlarda bir önceki sürüme iPhone’lar kadar rahat dönemezsiniz. Odin gibi üçüncü parti programlar aracılığıyla yapabilirsiniz ve her üreticinin her modelinde sürüm düşürme işlemi farklıdır. Xda Developers gibi Android telefon kurtlarının bulunduğu siteler ve YouTube en büyük yardımcılarınızdır. Dilerseniz teknik servisden de bu işlemi yapmalarını rica edebilirsiniz. Üreticinin güncellemeyi geri çekmesi durumuna da ara ara rastlanmaktadır.
-
Android telefon nasıl yedeklenir?
-
Android telefon yedekleme nasıl yapılır?
Android telefon yedeklemenin (rehber, uygulama, fotoğraf ve videolar, belgeler…) birkaç yolu var. Samsung telefon kullanıyorsanız Samsung Cloud veya Google seçeneğiyle buluta veya Samsung Smart Switch programıyla bilgisayarınıza yedekleme yapabilirsiniz. Diğer üreticiler de kendi yedekleme uygulamalarını/programlarını sunmaktadır. Android telefon yedekleme programlarının tümü ücretsizdir. Öte yandan Android rehber yedekleme, Android uygulama yedekleme, Android fotoğraf ve video yedekleme, Android SMS yedekleme uygulamaları Google Play’de mevcuttur.
-
Android telefon nasıl sıfırlanır (resetlenir) ve format atılır?
-
Android telefon format atma nasıl yapılır?
Android telefon sıfırlama (reset atma/resetleme) işlemi de oldukça basittir. Yazılımsal sorunları çözmek için yapılan öncelikli işlemlerden formatlama iki şekilde yapılıyor. Birincisi; telefonun ayarlarından yedekleme ve sıfırlama (bazı modellerde sıfırlama) menüsü altından Fabrika Ayarlarına Dön seçeneğiyle. İkincisi de; tuş kombinasyonlarını kullanarak. Genellikle güç tuşu ve ses açma tuşlarına aynı anda basılı tutularak (modelden modele ufak değişiklik gösteriyor) Wipe Cache Partition seçeneğiyle yapılan, Hard Format işleminde tüm veriler uçup gitmektedir.
-
Kayıp Android telefon nasıl bulunur?
-
Çalınan Android telefon nasıl takip edilir?
-
Android telefon takip etme nasıl yapılır?
-
Android telefon nasıl uzaktan kontrol edilir?
Kaybolan veya çalınan Android telefonun yerini iki şekilde öğrenebilirsiniz. android.com/find adresi veya Cihazımı Bul uygulaması üzerinden kayıp ve çalınan Android telefonunuza uzaktan müdahalede bulunabilirsiniz. Cihaza uzaktan bildirim yollayabilir, kilitleyebilir, silebilir, harita üzerinden yerini takip edebilirsiniz. Ancak cihazın açık olması, internete bağlı olması, konum özelliğinin açık olması gerekiyor. Bu yüzden Kaspersky Internet Security gibi hırsızlık koruma özelliği sunan gelişmiş güvenlik uygulamalarını yüklemenizde fayda var.
-
Android telefon nasıl hızlandırılır?
-
Android telefon hızlandırma nasıl yapılır?
-
Android telefon performans artırma nasıl yapılır?
Android işletim sistemli telefonların ortak sorunlarından biri; belli bir kullanım süresinden sonra yavaştan eski performansını kaybetmesidir. Android telefon yavaşlama sorunu çözmenin en kolay yolu; telefonla birlikte yüklü gelen veya Google Play’den indirilebilen cihaz bakım uygulamasıyla düzenli olarak temizlik yapmak. Yüklenen ancak kullanılmayan uygulamaların kaldırılarak ve fotoğraf, video gibi yüksek yer kaplayan uygulamaların verilerini hafıza kartında tutarak veya buluta yedekleme yaparak dahili depolama alanını açmak da telefonu hızlandıracaktır. Android, yapısı gereği arka plan işlemlerini otomatik olarak durdurmadığından arkada çalışan işlemlere sınırlama getirmekte de fayda var.
-
Android telefon neden donar, yavaşlar?
-
Android telefon açılırken donuyor, ne yapmam lazım?
Bilgisayarlar kadar güçlü donanıma sahip Android telefonlarda zamanla donma, takılma, yavaşlama sorunu gözlenir. Güncellenmeyen uygulamalar, uygulamaların bıraktığı artıklar, telefonunuza girmiş bir virüs, arka plan işlemleri, depolama alanının dolu olması, yeni yazılım güncellemesi ve daha birçok sebeple Android telefonunuz yavaşlayabilir. Android telefonunuzda ciddi bir performans kaybı gözlemliyorsanız, öncelikle yeterli depolama alanı olup olmadığını kontrol edin. Kullanmadığınız uygulamaları kaldırın/ön yüklü gelen hiç kullanmadığınız servisleri de devre dışı bırakın. Uygulamaların güncel olduğundan emin olun. Haftada en az 1 kez telefonunuzu yeniden başlatın.
-
Android telefon açılmıyor, ne yapmam gerek?
Android telefonun açılmamasının nedenini sadece donanıma ya da sadece yazılıma bağlamak yanlıştır. Batarya ömrünü doldurmuş olabilir veya telefonunuzun şarj seviyesi yüzde 10’un altına düştükten sonra kullanmaya devam etmeniz, yüzde 0 bile şarja takmayıp tamamen kapanmasını sağlamanız diğer bir deyişle pili tamamen boşaltmak bu soruna sebep olabilir. Telefonu güç ve ses açma tuşlarına basılı tutarak (tuş kombinasyonları modelden modele farklılık göstermektedir.) kurtarma moduna almanız sorunu çözmüyorsa, pili değişimi için teknik servis yolunu gözlemeniz gerekiyor. Sorun sadece pilden değil, başka bir donanım arızasından da kaynaklı olabilir.
-
Android telefon nasıl root edilir?
-
Android telefon rootlama nasıl yapılır?
Rootlama, üst seviye kullanıcılara yönelik, herkesin yapamayacağı daha doğrusu önerilmeyen bir işlem. Süper kullanıcı hakları elde etmek olarak da tanımlayabileceğimiz Rootlama, kullanıcılara cihazlarında tam yetki sağlıyor. Cihaz garantisini ortadan kaldırdığı bilinen Rootlama, telefonun geliştirici seçeneklerinden USB hata ayıklama modu aktif edildikten sonra Kingo Root gibi çeşitli Android telefon root programlarıyla yapılıyor. Rootlama farklı sebeplerle yapılıyor. Bunların başında üreticinin sadece devre dışı bırakılmasına izin verdiği servis/uygulamaları kaldırmak, sistem dosyalarına sınırsız erişim sağlamak, işlemci hız aşırtma (overclock) yaparak telefonu maksimum hızda kullanmak, Android versiyonunu değiştirmek başlıca root yapma sebebi. Rootlamanın güvenlik riski oluşturduğunu da bilmek gerekir.
-
Android telefon IMEI değiştirme/ IMEI atma nasıl yapılır?
-
Android telefon IMEI öğrenme nasıl olur?
-
IMEI kayıt nasıl yapılır?
Ülkemizde akıllı telefon fiyatlarının yüksek olması, yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonlar için de IMEI kayıt ücretlerinin pahalı olmasından dolayı IMEI değiştirme işlemi yapılıyor. Android telefona IMEI atma, IMEI değiştirme işlemi bazı telefoncular tarafından yapılmaktadır ancak yasal değildir. Bazı telefonlarda zaten mümkün değildir. E-Devlet üzerinden IMEI kaydı yapmanızı tavsiye ederiz.
-
Android telefon nasıl şarj edilmeli?
Android telefonumu nasıl şarj etmeliyim? de sıklıkla sorulan sorulardan. Patlayan akıllı telefon haberlerinin zaman zaman gündeme gelmesi kullanıcıları endişeye sokuyor. Telefonunuz hızlı şarj desteği sunsun sunmasın, batarya sağlığını korumak için telefonun pilini ayda 1-2 kez tamamen boşaltın, pil uyarısı geldiğinde şarja takın, şarjdayken kullanmayın, yaz aylarında direkt güneş ışığından koruyun. Pil tasarruf uygulamaları, pil tüketimini artıracağından kullanmamanızı öneririz.
-
Android telefon hızlı şarj batarya sağlığını etkiler mi?
Günümüz Android telefonlarının hepsi hızlı şarj desteğiyle geliyor. Acil durumlarda hayat kurtaran hızlı şarjın avantajı kadar dezavantajları da var. Telefonunuzu ister kablosuz hızlı şarj edin, ister kutusundan çıkan hızlı şarj adaptörüyle şarj edin, hızlı şarjda batarya sağlığı yavaş yavaş ölecektir. Isınma, pil hücrelerine zarar verip batarya ömrünü kısaltma, orijinal olmayan adaptörlerle kullanımda güvenlik riski oluşturma, bataryanın hızlı dolması ancak normal şarja göre daha hızlı boşalması, hızlı şarjın dezavantajlarından bazıları.
-
Android virüs nasıl temizlenir?
-
Android telefona virüs nasıl bulaşır?
-
Android telefon casus yazılım nasıl anlaşılır?
Android telefonunuzda çat diye karşısına çıkan açılır pencere ve reklamlar, aşırı yavaşlama, uygulamaların çökmesi, istenmeyen uygulama widget yüklemeleri, aşırı batarya (pil) tüketimi, yüksek veri kullanımı, virüs yediğinizin habercisi. Android telefonunuza bulaşan virüsü Kaspersky Internet Security, MalwareBytes gibi çeşitli antivirüs uygulamalarıyla temizleyebileceğiniz gibi, hard format atarak sorunu kökten çözebilirsiniz.
-
Android VPN nedir, nasıl kurulur?
-
Android VPN ayarları nasıl yapılır?
Sadece engelli/yasaklı sitelere giriş yapmak için değil, yurt dışı servisleri kullanmak, yeni çıkış yapan mobil oyunları indirip oynamak, YouTube yavaş çalışıyor sorununu çözmek, herkese açık WiFi ağlarında güvenliği sağlamak için de kullanılıyor VPN uygulamaları. Android telefonunuzda VPN kullanmak için hiçbir ayar yapmanız gerekmiyor. VPN uygulamasına giriş yaptığınızda hesabınızla oturum açıyor, VPN sunucu (ülke) seçimini yapıyor ve bağlan butonuna dokunarak VPN bağlantısını sağlamış oluyorsunuz. Bazı VPN uygulamaları, Kill Switch, DNS Sızıntı Koruması gibi ekstra güvenlik seçenekleri sunuyor.
-
Android telefona nasıl müzik indirilir?
Günümüzde Spotify, Apple Music, Deezer, Tidal, fizy gibi pek çok müzik dinleme platformu var ve hepsi geniş bir arşiv sunuyor. Bu platformların ortak sıkıntısı; ücretsiz ve reklamsız kullanılamaması. Bu yüzden mp3 formatı bitmesine rağmen günümüzde hala bu formattan vazgeçmeyenler var, sayıları da oldukça fazla. Müziğe para vermek istemeyenlerin radarında olan ücretsiz müzik indirme uygulamalarına Google Play’de rastlamak mümkün. Sayıları günden güne artan mp3 indirme uygulamalarından hangisini tercih edeceğiniz size kalmış. Tabii ki; bir de indirdiğiniz mp3 müzik dosyalarını çalmak için bir müzik oynatıcıya ihtiyacınız var.
-
Android telefona nasıl video indirilir?
TubeMate, VidMate, Videoder, Snaptube ve daha birçok Android video indirme uygulamasıyla başta YouTube olmak üzere video barındıran tüm popüler sitelerden ücretsiz indirme yapılabiliyor.
-
Android program/uygulama/aplikasyon nasıl yapılır?
Android uygulama geliştirme konusunda Google’ın detaylı bir yardım sayfası bulunuyor ancak sadece İngilizce dilde yazılmış. Android uygulama geliştirmeyi Udemy gibi kurslara katılarak öğrenebileceğiniz gibi, mobil uygulama geliştirmeyi oldukça kolaylaştıran uygulamaları da tercih edebilirsiniz.
-
Android telefonlarda 3G/4.5G nasıl açılır?
-
Android telefon mobil ağ ayarları nasıl yapılır?
Ayarlar - Bağlantılar - Mobil Ağlar - Şebeke Modu yolunu izleyerek 2G, 3G, LTE, 4.5G bağlantısını etkinleştirebilirsiniz. Bağlantının etkin olması için SIM kart ayarının yapılmış olması, operatörün güncellemeyi vermiş olması ve telefonun o bağlantı türünü desteklemesi gerekir.
-
Android uygulama gizleme nasıl yapılır?
Android telefonda uygulama gizleme oldukça basittir. Nova Launcher uygulamasıyla veya Samsung telefonlarda Ana Ekran Ayarları altından Uygulamaları Gizle seçeneğiyle bunu yapabilirsiniz. Hatta uygulama açılışlarına şifre koyarak özel fotoğraf ve videolarınız dahil kişisel verilerinizi meraklı gözlerden koruyabilirsiniz.
-
Android Auto nasıl yüklenir?
Google tarafından geliştirilen, sürüş esnasında navigasyon, iletişim, müzik gibi ihtiyaç duyulan şeylerin daha güvenli bir şekilde kullanımına izin veren, kazaları azaltmak amacıyla tasarlanmış bir sistem olan Android Auto, uygulama olarak Google Play’de bulunuyor ancak Türkiye’de kullanımda değil. VPN uygulamasıyla veyahut APK dosyası indirilerek Android Auto yüklemesi gerçekleştirilebiliyor.
-
Android Javascript nasıl etkinleştirilir?
Google Chrome tarayıcıda javascript etkinleştirmek için Ayarlar’a gidip - Gelişmiş altında Site ayarlarına ve ardından JavaScript’e dokunuyorsunuz. JavaScript’i tüm siteler için etkinleştirebildiğiniz gibi belirttiğiniz siteler dışında çalışmasını da engelleyebilirsiniz.
-
Android Beam nedir, nasıl kullanılır?
Android Bean, telefonunuzu başka bir telefonla sırt sırta vererek içerik (video, fotoğraf, web sitesi, yol tarifi vs.) paylaşmanızı sağlayan bir özellik. İçerikleri bu şekilde paylaşmak için her iki cihazın da NFC özelliğine sahip olması, her iki cihazda da hem NFC hem de Android Beam özelliğinin etkin olması ve cihazların ekran ve kilitlelerinin açık olması gerekiyor. Telefonunuzda Bağlantılar altından NFC’yi ve Android Beam’i açtıktan sonra içerik paylaşmak için tek yapmanız gereken; paylaşacağınız içeriği uygulaması üzerinden seçip telefonunuzun arka tarafını diğer telefonun arkasına doğru çevirmek. Cihazlar bağlandığında uyarı sesi çıkıyor ve tek dokunuşla içeriği gönderiyorsunuz.
-
Android OS nasıl kapatılır?
-
Android OS arka plan verisi / mobil veri kullanımı nasıl azaltılır?
Android OS aşırı veri kullanımı (tüketimi) engellemek için Facebook uygulamasını devre dışı bırakmanız yeterli. Facebook uygulaması yerine Facebook Lite sürümü kullanmanız veya tarayıcı üzerinden Facebook’a girmeniz mobil veri tüketimini ciddi oranda düşürecektir. Ekstra önlem olarak; Mobil Veri Kullanımı altından kullanmadığınız uygulama ve servislerin arka plan veri kullanımını engelleyebilirsiniz. Datally, Samsung Max gibi uygulama ve servislerin internete erişimini ayarlayabildiğiniz ücretsiz uygulamaları da kullanabilirsiniz.
-
Android uygulamadan nasıl para kazanılır?
-
Android uygulamadan para kazanmak nasıl oluyor?
Geliştirici, uygulamayı ücretli yapmışsa kazancının yüzde 30’u (bu değişebiliyor) Google’a gidiyor. Uygulama ücretsiz yayınlamışsa uygulama içi satın alımlar koyarak gelir elde edebilir ki bu durumda da Google, kazancın yüzde 30’unu alıyor. Geliştirici uygulamayı ücretsiz deneme sürümü olarak yayınlayabilir. Belli bir kullanımdan sonra kullanıcılardan ücret talep edebilir. Geliştirici, uygulamasını ücretsiz ancak reklamlı yayınlamış olabilir. Bu modelde geliştiriciye ödenen ücret, reklamın ne kadar görüntülendiğine bağlı değişiyor. Mobil uygulama geliştirenler için farklı kazanma modelleri bunlar.
-
Android kod nasıl yazılır?
Android telefon üzerinden kod yazma öğrenilebilir, en azından temel atılabilir. Udemy, Khan Academy, Mimo, Scode, Encode, Lightbot, Udacity ve daha birçok kod yazmayı öğreten, kod yazmanın temelini öğreten Android uygulamaları mevcut.
-
Android McAfee nasıl kaldırılır?
Android telefondan McAfee kaldırmanın yolu; Ayarlar - Konum ve Güvenlik - Cihaz Yöneticileri - McAfee Mobil Security seçimini kaldırmak ardından da uygulamalar arasından McAfee Mobile Security’i bulup Kaldır’a dokunmak. McAfee’nin önerdiği bu kaldırma yöntemi ne yazık ki LG G3 gibi McAfee’nin ön yüklü geldiği telefonlarda işe yaramıyor. LG cihazlar için root’suz Bloatware kaldırma yöntemlerinden biri mutlaka işinize yarayacaktır. Üst seviye kullanıcı değilseniz, devre dışı bırakmak tek çözüm.
-
Android klavye nasıl değiştirilir?
-
En iyi Android klavye uygulamaları hangileri?
Android telefonunuzun klavyesinden memnun değilseniz, Gboard, Swiftkey gibi popüler klavye uygulamalarından birini kullanabilirsiniz. Klavye uygulamasını indirdikten sonra dil ve giriş ayarlarından yeni klavyeyi açmanız, ardından giriş metodlarından yeni klavyeyi seçmeniz yeterli.
-
Android telefon veri aktarma nasıl yapılır?
-
Eski telefondan yeni telefona veri aktarma nasıl yapılır?
Üreticilerin kendi sundukları veri aktarma uygulamalarıyla (LG Backup, Smart Switch Mobile, Xperia Transfer, OnePlus Switch gibi), üretici bağımsız veri aktarma uygulamalarıyla (CLONEit, Wondershare MobileTrans, ApowerTrans gibi) çok rahat bir şekilde eski telefonunuzdan yeni telefonunuza rehber, sms, fotoğraf ve videolar, belge aktarması yapabilirsiniz. Android telefondan iPhone'a geçtiyseniz, Move to iOS uygulamasıyla veri aktarımını hızlıca yapabilirsiniz. WhatsApp gibi özel uygulamaların kendi yedekleme seçeneklerini kullanmalısınız.
-
Android telefon kodları, gizli kodlar nelerdir?
Android telefonunuzun arama uygulamasında belli tuşlara basarak telefonunuzu testlerden geçirebilir, bilinmeyen ayarlara ve bilgilere erişim sağlayabilirsiniz. İleri düzey kullanıcı değilseniz, gizli kodları kullanmamanızı tavsiye ederiz.
-
Android telefon veri kurtarma nasıl yapılır?
-
Android telefondan silinen verileri geri getirmenin yolu nedir?
Genellikle yedek almayan kullanıcıların yönelttiği sorulardan biridir. 7-Data, iSkysoft Android Data Recovery, Dr.Fone gibi Android için veri kurtarma programlarından birisiyle yedek almamış olsanız dahi silinen resim, rehber, mesaj, numara ve diğer önemli verilerinizi kurtarabilirsiniz.
-
Android telefon mesaj, arama (çağrı) engelleme nasıl yapılır?
-
İstenmeyen mesajlar (SMS’ler) ve aramalar nasıl engellenir?
Hiç tanımadığımız, numaramızı nereden aldığını/bulduğunu sorguladığımız kişi ya da kurumlardan aldığımız kısa mesajları (SMS’leri) engellemek için izleyeceğimiz birkaç basit yol var. Kısa mesajların sonunda "SMS almak istemiyorsanız Red veya İptal yazıp şu numaraya sms gönderin" gibi bir ifade yer alır. Geri cevap vermenize hiç gerek yok. Mesajlar - Ayarlar - Mesajları Engelle bölümünden SMS gönderenin numara veya numaralarını girerek, SMS gönderenin numarası yoksa Mesajları Engelle altındaki İfadeleri Engelleme bölümünden B koduyla başlayan kodu girerek (Her kısa mesajın sonunda yazar) engelleme yapabilirsiniz. Diğer bir seçenek de E-Devlet. T.C. Ticaret Bakanlığı Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi sayfasından https://tiss.gtb.gov.tr/ istenilen bilgileri girerek şikayetinizi belirtebilirsiniz.
-
Android telefon fiyatları ne kadar?
-
Android telefon tavsiyesi/önerisi alabilir miyim?
-
Android telefon karşılaştırma nasıl yapılır?
-
Android telefon ikinci el fiyatları ne kadar?
-
Android telefon almak istiyorum, önerileriniz nedir?
Sıfır veya ikinci el ve Android telefon satın almak isteyenlerin tercih ettiği e-ticaret siteleri arasında Hepsiburada, n11, Amazon geliyor. Android telefon karşılaştırması yapılabilen sitelerin başında da Epey, Akakçe geliyor. Android telefon fiyat karşılaştırması yapılabilen en iyi site / uygulama da Cimri diyebilirim.
-
Android telefon için gerekli uygulamalar hangileri?
Bizce her Android telefonda bulunması gereken uygulamalar; Google Photos, Snapseed, Evernote, LastPass, Spotify, Google News, Zedge, Twitter ve Netflix. Düşük donanımlı Android telefon kullanıcılarına da uygulamaların Lite versiyonlarını kullanmalarını öneririz.
Android işletim sistemi hakkında en çok sorulan soruların, Android telefon kullanıcılarının en sık sorduğu soruların cevaplarını kısaca sizlerle paylaştık. Android hakkında merak ettiğiniz veya Android telefonunuzda yaşadığınız bir soruna ilişkin sorununuz varsa yorum bölümünden sorunuzu bizlere yöneltebilirsiniz.