Android İşletim Sistemi iOS Gibi Olsun İster miydiniz? Çünkü Google’ın Amacı Bu
Google kendi belirlediği standartlarda bir yonga üretirse akıllı telefon pazarına yeni bir Android işletim sistemi de kazandırabilir.
Google’ın kendi CPU’sunu üreteceği dedikoduları gittikçe yayılıyor. Bu gerçekleşirse Android işletim sistemini köklü değişiklikler bekliyor demektir. Birincisi Google artık kendi telefonlarını üreterek OEM firmalarla çalışmak zorunda kalmayacak. İkincisi de akıllı telefon pazarında 2 farklı Android işletim sistemi olacak.
Google kendi belirlediği standartlarda bir yonga üretirse akıllı telefon pazarına girmemesi için hiçbir sebep yok. Öte yandan OEM üreticilerin akılı telefonlarda yorumladığı, bambaşka hale getirdiği Android işletim sistemini de yeni baştan bu teknolojiye uygulaması da çok mantıklı. Android işletim sistemi bildiğiniz gibi her üretici için farklı kabuklara bürünebiliyor. Google aslında bunun da önüne geçmek istiyor. Bunun için de geçerli sebepleri var.
Android sistem güvenliği
Özellikle 2015 yılında Android işletim sistemi pek çok tehdit altında kaldı. Özellikle StageFright en çok ses getiren tehlike oldu. LG, Samsung ve Google Stagefright için bir ittifak ortaya koydular. Bu ittifak her ay cihazlardaki Android yazılımların güncellenmesini kapsıyordu. Google bu noktada sorumluluk alanını kendi telefonları için daraltabilir. Yaratacağı yeni Android sistemi, küresel olarak kullanılandan daha güvenli ve düzenli olarak güncellenebilecek bir sistem olabilir. Çünkü bildiğiniz gibi Android güncellemelerinin planlı yapıldığını iddia edemiyoruz.
iOSlaştıramadıklarımızdan mısınız?
Google Android sisteminin iOS’laşması hali aslında bir kıskanma ya da öykünme davranışı değil, aksine bir düzen sahibi olmaya çalışma girişimi olarak görülebilir. Onlarca Android OEM üreticiye güncelleme yetiştirmek yerine, Google’ın bu noktada kendi ürettiği telefon ve buna uygulayacağı yeni işletim sistemine odaklanmasını sağlayabilir. Bu da daha kararlı, ne zaman güncelleneceğini bilen, güvenlik konusunda kendi Ar-Ge’sini oluşturmuş daha sürdürülebilir bir işletim sistemi anlamına geliyor. Böylece OEM üreticiler de bir standartlaşma sürecine girmiş olacak ve Android ayakları yere basabilen bir sisteme dönüşecek. Aslında korkulacağı gibi bu durum Android’in renkli ekosistemini terk etmesi anlamına gelmiyor. Ancak paramparça olmuş bu ekosistemin bir zeminde toparlanıp standart bir işletim sistemi olabilmesinin de kapılarını aralıyor.
2018 yılında Android'in daha da fazla yayılacağı konuşuluyor.
Binlerce dansöz var
iOS işletim sistemi iPhone ve iPad gibi modellerde en fazla 5 ya da 6 cihazda çalışıyor ve bunu küresel olarak düzenli olarak kontrol ederek güncelleyebiliyor. Öte yandan 2015 yılında 24 binin üzerinde Android işletim sistemi kullanan cihaz tespit edilmiş. Doğal olarak bunların güvenlik, standardizasyon ya da güncellemelerini kontrol edebilmek mümkün değil. Bu OEM yayılım doğal olarak binlerce “bug”, güvenlik açığı ve işletim sistemi uyumsuzluğu doğurabiliyor. Burada biraz iyimser olmaya çalıştım ama doğurduğunu biliyoruz. Oysa standart bir Android tabanı tüm bu sorunların giderilmesi anlamına gelebiliyor.
Android bir iOS olsaydı ne kazanır, ne kaybederdik?
Birincisi daha hızlı güncelleme alırdık burası kesin. Çünkü sizde şahitsiniz iOS güncellemeleri küresel olarak yapılırlar ve bir hafta gibi bir sürede tamamlanırlar. Oysa bakın hala Android 6.0 Marshmallow çıkmasına rağmen hala Lollipop bekleyen Android cihazlar var. Güvenlik kontrolleri daha kolay yapılabilir ve güncellemeler için daha hızlı davranılabilir. Android çok farklı cihazlarda modifiye edildiğinden bir güvenlik sorunu için farklı çözümler üretilmek durumu doğuyor. Oysa standart bir işletim sistemi olsa, tek bir güvenlik yaması bir anda tüm cihazlara dağıtılabilirdi.
Google bunu sağlayabilir mi?
Google gerçekten de kendi CPU’sunu üretirse yukarıda saydığım her olasılık gerçeğe dönüşebilir. Üstelik bu durum uygulama geliştiricilerinin de işine gelir. Elbette Google Android’in renkli dünyasını çöpe atmayacaktır ama daha kararlı bir hale getireceğine kesin gözüyle bakabiliriz. İşletim sisteminin kalbini kontrol edebilen Google hem donanım, hem de yazılım olarak belli standartların oluşmasını sağlayabilir.
Gelin bir de nabzımızı ölçelim. Bakalım bu olasılık bizi ne kadar memnun edebilirmiş öğrenelim.
2015 Yılında Google Neden Android’in Kontrolünü Kaybetti?
Korkutan Virüs Stagefright, Android Cihazınızı Etkiledi mi? Anında Öğrenin!