Android İşletim Sistemi Hakkında Hiç Duymadığınız 28 İlginç Gerçek
Android işletim sisteminin birbirinden ilginç gelişme hikayesi var, onları bir araya topladık.
Android işletim sistemi ile ilgili pek çok şey yazdık. Ancak Artık Android 6.0 Marshmallow’da yoldayken her şeyi bir başlık altında toplamanın zamanı geldi. iOS’un kilitli kendine has, biraz da içine kapanık işletim sistemine karşılık, kendini kuşlar kadar özgür ilan eden Android aslında bilmediğimiz yanlarda da sahip.
Mesela Steve Jobs Apple ismini nereden bulmuştu? Jobs çok ağır bir sebze diyeti uyguladığı için aklına gelen ilk isim bu olmuş. Tamam, bunun “Android’le bir ilgisi yok” diyeceksiniz ama Android’inde böyle bir sürü ilginç hikayesi var. Dünyada milyarlarca elektronik cihazın işletim sistemi olan Android hakkında derlediğimiz bu bilgileri, siz de arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
Android ve ilginç sırları
- Android’in bugünkü logosu “erkeği” temsil eder. Bu logonun “Gynoid" adında bir de dişisi var. Ancak kullanılmıyor.
- İlk Nexus, yani Nexus One aslında hizmete uzayda başladı. Nexus One küçük bir uyduyu kontrol ediyordu.
- Android’i birebir taklit eden dünyadaki tek işletim sistemi Amazon FireOS. Aslında FireOS, içerisinde Google’a ait olan hiç bir yazılım bulundurmayan ilk Android sistemi taklidi.
- Android 4.4 yani KitKat sürümünün adı uygulama geliştiricilerinin aklına çok zor geldi. Android 4.4 aslında KLP (Key Lime Pie) olarak adlandırılacaktı.
- Android işletim sistemi Android SDK (yazılım geliştirme kiti) kullanılarak Java ve C/C+ kullanılarak yazılıyor.
- Tüm Android uygulamalar kullanıcılar gerekli izinleri vermeden önce bir “Sandbox” üzerinde çalışıyorlar, onları izin vererek özgürlüğüne biz kavuşturuyoruz.
- Android uygulamalar kaynaklar yetersiz olduğunda kendilerini kapatabiliyorlar, yani üçüncü parti “uygulama kapatan” yazılımlara ihtiyacımız yok.
- Android’in geliştirilmesinde örnek alınan en önemli kaynak açık kaynak kodlu Linux’un ta kendisi.
- Dünya üzerinde TV, otomobil, beyaz eşya, saat, elektrikli bisiklet, akıllı evler ve benzeri 1 milyarın üzerinde Android’le çalışan cihaz var.
- Android işletim sistemi aslında 2003 yılında Andy Rubin isimli bir programcının da aralarında bulunduğu bir oyun konsolu işletim sistemi olarak başlamış. Hollywood Andy Rubin'in hayatını konu alan bir film çekmeye hazırlanıyor.
- Bu konsolun başarısız olmasının ardından ve telefonlardan önce Android küçük dijital kameraların kontrolü için geliştirilmeye çalışılmış.
- Android’in şekerlemelerden ilham alınan sürüm isimleri Android 1.5 ile başlamış, bundan önce tüm sürümlerin robot isimi olması düşünülmüş.
- ChromeOS aslında her bilgisayarda tıpkı Chrome tarayıcı gibi kendi başına çalışabiliyor.
- Android 6.0 Marshmallow ilk başta microSD kart desteği vermeyecekti, ancak daha sonra bu desteği son anda işletim sistemine dahil etti.
- Bir Android telefonda Uygulama Geliştirici Moduna geçmek için telefonun Ayarlar Menüsünde, Hakkında sekmesinde bulunan Derleme Numarası seçeneğine 7 – 8 kere tıklamak yeterli oluyor.
- Her Android sürümünün, Telefon Hakkında menüsünde bulunan Android Sürümü satırına sürekli basıldığında ortaya çıkan bir sürprizi var.
- Cihazın çağrı yapma ekranına *#*#INFO#*#* yazarak Android cihazınız hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz yeni bir menü açabiliyorsunuz.
- Hiç bir Android sürümü aynı disk kullanım protokolünü kullanmıyor, bu yüzden Android telefonların sabit disklerinde disk bölünmesi çok hızlı olabiliyor.
- Android işletim sisteminde aslında Gmail ya da Google Play benzeri Google uygulamaları bulunmuyor, telefon üreticileri bu uygulamaları cihazlarının sertifika bedeli olarak Google’dan alıp telefonlara yerleştiriyorlar.
- Android için oyun geliştiricilerinin Google Play üzerinde oyunları deneyebileceği özel bir katman var.
- Microsoft 2009 yılında Android için “Asla bizim için tehdit oluşturmayacak bir işletim sistemi” demişti. Bunu söyleyen Microsoft’un Windows Phone işletim sistemi bugün dünya üzerinde yüzde 3.1'lik bir yayılıma sahip.
- Bu söyleminin ardından Microsoft Nokia’yı satın aldıktan sonra Nokia X ve Nokia XL adında iki Android telefon çıkardı.
- Android akıllı saatlerin hepsi Moto G gibi Snapdragon 400 işlemci kullanırlar.
- Klavyesi olan ilk Android telefon denemesi HTC’nin HT722G cihazıydı. HTC cihazı piyasaya çıkarmaya cesaret edemedi.
- İlk açıldığı 23 Ekim 2008 tarihinden bu yana Google Play üzerinden 60 milyarın üzerinde uygulama indirildi.
- Asus Zenfone 2 Android işletim sistemiyle bir PC’ye en yakın performansı verebilen tek akılı telefon olarak tescillendi. Asus Zenfone 2 Intel çekirdek kullanıyor ve 4GB RAM’e sahip.
- Android işletim sistemine tamamen hakim olabilmek için kullanıcılar tarafından uygulanan “rootlamak” yöntemi, tüm dünya üzerinde neredeyse Windows işletim sistemini kırmak kadar çok uygulanıyor.
- Google laboratuvarlarında çalışan uygulama geliştiriciler Android uygulamalarını test etme süreçlerini “köpeğe mama vermek” olarak adlandırıyorlar. Yani "köpeğe mama veren" bir programcı kesin Android üzerinde bir şeyler test ediyor. Çünkü Google laboratuvarlarında hayvan beslenmiyor.
Android’in Resimli Kısa Tarihi