Android İşletim Sistemi Akıllı Telefon Pazarına Nasıl Hakim Oldu? İşte İnanılmaz Rakamlar
Bugün akıllı telefon pazarına çıkan her 10 telefondan 8’inin Android işletim sistemi taşıdığını biliyor muydunuz?
Bugün akıllı telefon pazarına çıkan her 10 telefondan 8’i Android işletim sistemi taşıyor. Android’in pazarı bu kadar ele geçirmiş olmasının sebepleri sadece açık kaynaklı olması, ya da üreticilere bedavaya geliyor olması sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu işin arkasında başka etkenler de var.
Mobil işletim sistemleri arasında kıyasıya bir rekabet var olsa da, pazarın hakimi Android daha yıllar boyunca bulunduğu tahtından inecek gibi görünmüyor. Android 2015 yılının Ağustos ayı sonu itibarıyla mobil işletim sistemi pazarının yüzde 82.2’sini ele geçirmiş durumda. Apple ise bu pazarda sadece yüzde 14’lük bir paydaya sahip. Android’in pek çok mobil cihaz üreticisiyle yapmış olduğu anlaşmalar dolayısıyla, pazara çıkan her 10 telefondan 8’i Android işletim sistemi taşıyor. Bugün sadece Türkiye’de satışı yapılan 20’den fazla Android telefon markası mevcut. Belli fiyat aralıklarında satışları gerçekleşebilen bu telefonlar çeşitliliklerinden dolayı mobil pazarda Android’e büyük avantaj sağlıyorlar.
Android’in mobil pazardaki yeri
Markaların rekabeti Android’i çok bağlamıyor. Dev üreticilerden bazılarının kendi işletim sistemlerini terk edip Android’e geçiş yapalı yıllar oldu. Yeni üreticiler popüler olanı tercih ettiklerinden yeni bir işletim sistemi geliştirmeye yatırım yapmak yerine elbette var olanı kullanmayı tercih ediyorlar. Android'in pazardaki gelişimini incelediğimizde 2011'den bu yana düzenli olarak büyüdüğünü ve pazardaki konumunu sürekli olarak daha yukarı taşıma eğiliminde olduğunu görüyoruz. 2011'in ikinci çeyreğindeki pazar payı yalnızca yüzde 39,1 olan Android, bu 2014'ün ilk çeyreğinde bu oranı yüzde 78'e çıkardı. 2015'in üçüncü çeyreğinde ise bu oran yüzde 82’ye kadar ulaştı.
Üreticiler ve Android
Android’in bu yükselişinde üreticilerin büyük bir rolü var. Örneğin Apple ile rekabet halinde olan Samsung, bu yıl Apple'a pazarda 3 puan kaptırdı. Diğer üreticilere ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 1 puan kaybetti. Ancak bu durum Samsung’un 2015'in birinci çeyreğinde yüzde 24,6 ile pazar liderliğini sürdürüyor olmasını engellemiyor. Bu liderlik Android’in yükselişini de devam ettirmesini sağlıyor. Öte yandan, Çinli iki dev üretici olan Huawei ve Lenovo, Güney Koreli LG Android mobil hükümdarlığına güç katmaya devam ediyorlar. Diğer taraftan pazarın yüzde 41'inden fazlası bu ilk 4 üreticiden farklı onlarca marka tarafından paylaşılıyor. Bu yoğunluk dikkate alındığında Android’in yenilmezliği ortaya çıkıyor.
İlk önce ABD’yi ele geçirdi
iPhone’un çıkışından hemen bir sene sonra mobil pazara 2008’de giren Android Sprint ve AT&T operatörlerinin HTC telefonlarına destek vermesiyle ABD’ye yerleşti. 2010 yılında Android işletim sistemi ABD’nin yüzde 7’sinde kullanılıyordu. Android Blackberry ve Nokia gibi yerleşmiş sistemleri alt etmeyi ise yanına güçlü ortaklar çekmeyi başarabilen Google’a borçlu elbette.
Google’ın ilk güçlü ittifakı
Samsung’un bu platforma dahil olması ve Galaxy serisiyle Android pazarına açılması, Android’in pazardaki kaderini belirleyen en önemli etkenlerden biri. 2010 yılından bu yana ABD’de Samsung akıllı telefon satışları yüzde 400 oranında artış gösterdi. Bu rakam Samsung’un o yıllarda küresel pazarda yüzde 7.6 oranında bir artış yakalamasına da sebep oldu. Kısaca Android’in yükselme dönemi 2010 yılına denk geliyor. 2014 yılında ise Samsung’un ABD’de pazar payı düşerken, yükselen marka yine Android işletim sistemi taşıyan HTC oldu. Yani Android işletim sistemi pazardaki diliminden bir şey kaybetmiş olmadı.
Android’in otoriteyle çatışma dönemi
2013 yılında artık doyma noktasını geçen Android hükümdarlığı başta Çin olmak üzer AB ülkelerinde Google ve Android olmak üzere birleştirilmiş tekel dosyaları halinde sorgulanmaya başladılar. Zamanla bu furyaya ABD ‘de katıldı. Google’ın yazılımı bedavaya üreticilere dağıtması karşılığında içine "stok uygulama" denen bazı program parçacıları eklemesi bugün pek çok ülkede soruşturma konusu.
Android’in pazardaki geleceği
Android 6.0 adı verilen Marshmallow sürümüyle 2016 yılını yine zirvede geçirecek. Bugün Android işletim sistemini tercih eden üreticiler de bu geleneklerinden vazgeçmeyecekler. Açılan davalar sonunda Google’ın Android’e yerleştirdiği uygulamaları kaldırması şirketi etkilese de, üreticiler ve kullanıcılar için aslında bir şey ifade etmiyor. Bu yüzden pazar payından bir yüzde kaybetmesi de mümkün değil. Biraz karimzası çizilir o kadar. Apple, dünyaya sunulan Android telefonlar kadar telefon üretebilseydi belki Android işletim sistemine dişli bir rakip olabilirdi. Ancak onun da pastası belli. 1 puan aşağı, 3 puan yukarı bu dengeyi sürdürecektir. Kısaca Android ile daha uzun yıllar beraber olacağımızdan bu sevgi-nefret ilişkisine kuzu kuzu devam edeceğiz gibi görünüyor.
BlackBerry, Apple Sayesinde Pazarı Nasıl Kaybetti? Başkan Yardımcısı İtiraf Etti
Dünyada Kaç Çeşit Android Cihaz Var?
Akıllı Telefon Markalarının Pazar Payı Açıklandı, Rekabet Ortaya Çıktı