Pek çok Android telefon ve tablet sahibinin önem vermediği ama bence en akıllı cihaz kullanımında en önemli konulardan bir tanesi olan klavyeler hakkında genel olarak bilgi vermek ve daha efektik klavye kullanımı sağlayabileceğiniz en iyi Android klavye uygulamaları listesini hazırlamak istedim.
Kişiden kişiye göre değişebilecek olan klavye uygulamaları, kullanım alışkanlıklarından tutun, sunulan en ufak fonksiyon ile bile farklılık yaratarak tüm kullanıcılar üzerinde farklı izlenimler bırakabiliyor. Bir Android akıllı telefon kullanıcısı olarak gözlemim, karşılaştığım diğer Android kullanıcılarının çok büyük çoğunluğunun telefonları üzerinde bulunan klavyeyle ilgili herhangi bir değişikliğe gitmeyerek standart Android klavye uygulamasını kullanmasını. Fakat Android işletim sistemi klavye üzerinde düzenleme izni sunduğu için uygulama marketi üzerinde pek çok frklı özellik sahibi ve etkileyici klavye uygulaması bulunuyor. Eğer böyle bir şeyden haberiniz yoksa bile, şimdi var. Yazının geri kalanını takip ederek kullanabileceğiniz en iyi Android klavye uygulamalarını keşfedebilirsiniz. 1'den 5'e kadar sıra ile yazacağım klavye uygulamalarına karşı olan ilgim de aynı sıralama ile ilerliyor. Lafı daha da uzatmadan En İyi Android Klavye Uygulamaları listemizi oluşturalım.
1) SwiftKey
Android platformu üzerinde en popüler olan klavye uygulaması SwiftKey, hiç düşünmeden bir numaraya koyulması gerekiyor diye düşünüyorum. Fakat şöyle bir gerçek var ki, pek çok kullanıcı SwiftKey yerine standart olarak Android cihazlarda yüklü olan Google Klavye uygulamasını kullanmayı tercih ediyor. Yazının başında da dediğim gibi bu konu kişisel ihtiyaçlara ve zevklere göre farklılık gösterebilir. Fakat benim bir numaram SwiftKey.
Geçtiğimiz yıllarda ücretli olan SwiftKey, ücretsiz olmasıyla birlikte kullanıcı sayısını oldukça fazla arttırdı. Yazdığınız mesajları takip ederek otomatik düzeltme yapabilen ve sunduğu farklı temalar sayesine şık bir klavye kullanmanızı sağlayan SwiftKey oldukça başarılı bir kalvye uygulaması diye düşünüyorum.
Uzun süredir kullandığım için şu an Google Klavye'ye geçiş yapsam "Selam Canım Nbr?" yazarken bile zorlanabilirim. 5 yada 6'inçlik ekranlarda klavye kullanımının zaten varolan doğal kullanım zorluğunu en aza indirgediğimi düşündüğüm SwiftKey, oldukça efektif ve pratik yazı yazma ve ifade ekleme kolaylığı sunuyor. Ayrıca ücretsiz ve ücretli olarak sunduğu onlaca tema sayesinde mesaj, e-posta ya da herhangi bir şey yazarken özel hissetmenizi sağlıyor.
Fakat SwiftKey'in en önemli ve can alıcı özelliğini hala söylemedim. Sahip olduğu kelime tahmin motoru sayesinde Facebook, Twitter, Gmail, yazılı mesajlar ve kişi listeniz üzerinde yazdığınız kelimeleri algılayan SwiftKey, yazım alışkanlıklarınızı çıkartarak daha siz bir harf bile girmeden hangi kelimeleri yazabileceğinizi tahmin ederek size sunuyor. Kullanım sıklığına göre gittikçe daha da akılı hale gelen uygulama bir süre sonra neredeyse sizin yerinie yazılarınızı yazar hale gelebiliyor. Özellikle arkadaş gruplarınız ile oluşturduğunuz mesajlaşma grupları üzerinde sürekli benzer kelimeler kullanıyorsanız, SwfitKey'in yararını fazla fazla görebilirsiniz.
SwiftKey hakkında söyleyebileceğim tek olumsuz şey ise dokunuş ve tepki hissiyatının Google standart klavye uygulaması kadar net olmaması. Fkat aradaki farkı anlayabilmek bile çok güç olduğu için sizlere ilk olarak SwiftKey uygulamasını kullanmanızı tavsiye ediyorum. Eğer tavsiyemi dinleyerek SwiftKey klavye uygulamasını aşağıdaki indirme bağlantısını kullanarak kullanmaya başlarsanız, uygulama içerisindeki temalar bölümünden "Neon" temasını da öneririm. Ücretsiz olarak kullanacağınız temalar içerisinde yer alan tema, klavyenizin yanarlı dönerli görünmesini sağlıyor.
2) Google Klavye
Benim derdim hızlı ve sorunsuz yazı yazmak diyenlerin kullanması gereken ve zaten pek çok Android cihazda yüklü olarak gelen standart klavye uygulaması, Android mobil cihazlarınız üzerinde kullanabileceğiniz en sorunsuz şekilde yazı yazmanızı sağlayan bir uygulama. Google Klavye'nin en büyük avantajı cihazlarda yüklü olarak gelmesi. Bunun dışında klavye değiştirmekle ilgilenmeyen kullanıcılar da sabit olarak Google Klavye'yi kullanıyor.
Harf ve rakamlara dokunduğunuz anda kendini hissettiren anlık tepki süresi sayesine hem hızlı hem de kyifli bir şekilde yazı yazmanızı sağlayan Google Klavye'yi de uzun süre kullandım. Tabi SwiftKey ile tanıştıktan sonra kendisiyle vedalaştık. Fakat SwiftKey olmasa farklı bir alternatif arama yerine Google Klavye'yi kullanmaya devam ederdim.
Performansı ile ön plana çıkmayı başaran Google Klavye, akıllı ve otomatik kelime düzeltme ilebirlikte sunduğu kelime tahmin etme özellikleri sayesinde, her seviyeden Android kullanıcısının ihtiyacını karşılıyor. Kelime tahminleri ve düzeltme konusunda SwiftKey'in daha başarılı olduğunu düşünüyorum fakat Google Klavye'nin vermiş olduğu hızlı tepkiler de Google Klavye'yi bir adım öne çıkarıyor. Yine de ben ihtiyaçlarıma yönelik karar vererek SwiftKey'i ilk sırada tutuyorum ve Google Klavye'yi ikinci sıraya koyuyorum.
Bir çok Android telefon ve tablet Google Klavye yüklü olarak gelmesine rağmen, Samsung, HTC, LG ve bazı diğer markaların telefonlarında markaların kendi düzenlediği klavye uygulaması bulunuyor. Bu nedenle Google Klavye uygulamasına geçmek için uygulamayı aşağıdaki bağlantıya tıklayarak indirebilirsiniz.
3) Swype Keyboard
Google Klavye dışında pek çok cihazda yüklü olarak gelen bir diğer klavye uygulaması olan Swype'da hem Google Klavye hem de SwiftKey ile benzer özellikler sunuyor. Fakat bu özelliklerden bazılarında Google Klavye'nin bazılarında ise SwiftKey'in gerisinde kalması nedeniyle listemizde üçüncü sırayı alabiliyor.
Otomatik kelime düzeltme ve kelime tahmini özelliklerine sahip olan Swype Keyboard, sunmuş olduğu temalar ile birlikte renkli bir şekilde kullanılabiliyor.
Kelime tahmini özelliği olarak karşılaştırdığımız SwiftKey kadar başarılı olmayan Swype, dokunarak yazma konusunda da Google Klavye kadar rahat ve hızlı hissetirmiyor. Aralardaki farkların çok ufak olmasına rağmen bir adım geride kalab Swype'ın da avantajlarından bir tanesi belirli cihazlarda standart uygulama olarak yüklü halde gelmesi.
Eğer daha önce SwfitKey ve Google Klavye uygulamalarını deneyerek beğenmediyseniz ya da farklı lavye uygulamaları denemek istiyorsanız Swype'a da bir şans vermeniz gerektiğini düşünüyorum. Diğer 2 uygulamanın ücretsiz olmasına rağmen, Swype düşük bir ücret karşılığında satılıyor. Aşağıdaki indirme bağlantısına tıklayarak uygulamayı alabilirsiniz.
4) Fleksy
Klavye uygulamaları arasında en iyi otomatik kelime düzeltme özelliği olduğunu öne sürerek piyasaya yayılan ve bu konuda haklılık payı olan başarılı bir klavye uygulaması. Sahip olduğu otomatik kelime düzeltme motoru sayesinde yanlış yazdığınız kelimeleri çok başarılı bir şekilde düzeltebilen uygulamanın da SwiftKey ve Swype uygulamaları gibi sunmuş olduğu temalar bulunuyor. Yeri gelmişken değinmekte fayfa var. Temalar klavyenize sadee görünüm farklılığı kazandırıyor. Herhangi bir işlev değişikliği meydana gelmiyor.
Otomatik kelime düzeltme dışında hızlı kelime silme konusunda da başarılı olan Fleksy'nin tek kötü yanı yazım takibini istenildiği oranda başarılı gerçekleştiremiyor olması. Bu nedenle tek elle yazan kullanıcılar için çok ufak da olsa problem olabilir.
Listenin ilk 2 sırasındaki SwiftKey ve Google Klavye dışındaki 3 uygulamanın benim gönlümdeki yerleri aynı. Bu nedenle Swype ya da Fleksy arasında seçim tamamen size bağlı. Dilerseniz son 3 sıradaki uygulamaların hepsini deneyerek sizin içi en uygun olanı seçebilirsiniz.
Fleksy uygulaması normal şartlar altında ücretli olarak kullanıcılara sunuluyor. Fakat sık sık düzenlenen kampanyalar sayesinde ücretsiz olarak indirip üst versiyona da ücretsiz yükseltebiliyorsunuz. Fakat takip edemem diyorsanız ufak bir miktar karşılığında satın da alabilirsiniz.
Android ve iOS versiyonları olan uygulamanın Android versiyonunu aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.
5) TouchPal Keyboard
Eğer SwiftKey ve Google Klavye dışında bir klavye kullanmak zorunda kalsam ve seçenklerim arasında sadece Swype, Fleksy ve TouchPal olsa, sanırım TouchPal'ı seçerdim. Bir önceki Fleksy uygulamasında bu 3 uygulamanın gözümdeki ve gönlümdeki yerinin aynı olduğunu söylememe rağmen, TouchPal'ın çok ufak da olsa bir farkla önde olduğunu farkttim.
Yazılanları takip etme, renkli temalar, emoji, otomatik kelime düzeltme ve hatta stickerlar sunan uygulama genel anlamda bir klavye uygulamasından beklediğiniz her şeye sahip. Fakat tüm özellikler olmasına rağmen TouchPal'ın da artı ve eksileri bulunuyor elbette.
Seri yazma konusunda Google Klavye'ye göre geride kalan TouchPal, otomatik kelime düzeltme konusunda da Swiftkey ve Fleksy'e göre geride kalıyor.
Uygulama üzerinde bulunan stickerlar eğlenceli ve yararlı olmasına rağmen, yazı yazma açısından bakıldığında stickerların bu konuda bir yarıdmı olmuyor. Fakat günümüzde herkesin mesajlaşmalara emojiler ve stickerlar eklediğini düşünürsek, TouchPal'ın biraz avantajlı olduğunu söyleyebilirim. Bu avantaj dışında ücretsiz olarak indirilebiliyor olması da Fleksy ve Swype karşısında bir artı daha kazanmasını sağlıyor.
TouchPal'ı da aşağıdaki indirme bağlantısına tıklayarak hemen indirebilirsiniz.
YORUMLAR