Söz konusu Facebook olduğunda şüphesiz tüm bilgisayar ve mobil kullanıcıların ilgisini çeken bir konu olduğu şüphesiz. Bu nedenle sizler için Tamindir olarak Facebook ile ilgili en iyi Android uygulamalarını araştırarak liste olarak sunuyoruz. Listemizde bulunan uygulamaları Android cihazlarınıza indirerek kimisini Facebook alternatifi olarak kullanabilirken, kimisini de Facebook ile ilgili işlemler yapabilmek için kullanabilirsiniz.
Eğer normal bir Facebook kullanıcıysanız telefon ve tabletleriniz üzerinde Facebook'u günde bir kaç defa kontrol ediyorsunuz demektir. Eğer bu sıklık azalıyorsa Facebook'a çok fazla ilgi göstermediğiniz ortaya çıkıyor. Kontrol sayısının daha fazla olması ise sizi bir Facebook bağımlısı haline getiriyor. Kişiden kişiye değişen kullanıcı alışkanlıkları farklılık göstermesine rağmen Facebook güncel olarka Dünya'nın en büyük sosyal medya platformu. Yıllar içerisinde gelişimini hiç durdurmayan ve sürekli arttıran Facebook'un aylık aktif kullanıcı sayısı 1 milyarın üzerinde ve 2015 yılındaki aylık aktif kullanıcı sayısı beklentileri 1.5 milyar civarında. Hal böyle olunca Facebook ile alakalı binlerce uygulamaya uygulama marketleri üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Bu uygulamalardan bazıları oldukça kullanışlı olabiliyorken bazıları da tamamen gereksiz uygulamalar olabiliyor.
Lafı daha da uzatmadan sizler için hazırlamadığımız uygulamaları tanıtmaya başlayacağım. Uygulamalar ile ilgili daha detaylı bilgilere kendi inceleme sayfalarından ulaşabilirsiniz. Ayrıca söz konusu Facebook olduğu için ilk olarak resmi Facebook uygulamasını listemize ekledim.
Not: Listede yer alan tüm uygulamaları açıklamalarının altında yer alan indirme bağlantılarına tıklayarak hemen indirebilirsiniz.
1) Resmi Facebook Uygulaması
Sanırım bilmeyen yoktur ama yine de Facebook'a yeni katılmayı düşünen ziyaretçilerimiz için açıklamakta fayda görüyorum. Facebook yukarıda da yazdığım gibi Dünya'nın bir numaralı sosyal medya platformu. Kendi adınıza oluşturduğunuz profil sayfanıza fotoğraflarınızdan tutunda, en sevdiğiniz renk, yemek, diziler ve filmler gibi bilgiler ile birlikte iş tecrübelerinizi, yaşadığıız şehri ve okuduğunuz okulu bile yazabiliyorsunuz. Sizi tanımayan kişiler Facebook sayfanıza girerek yeterince bilgi alabilir. Tabi profil bilgilerinizi herkese açık olarak paylaşırsanız.
Facebook android uygulama ile site üzerinde yapabildiğiniz herşeyi neredeyse yapabiliyorsunuz. Haber kaynağınızı ve zaman tünelinizi görüntüleyebilir, yer paylaşımı yapabilir yada fotoğraf albümleri oluşturabilirsiniz. İletişime geçmek istediğiniz kişilere mesaj göndermek için ilk olarak arkadaş olarak eklemeniz ve eklediğiniz kişini de bu talebi kabul etmesi gerekiyor. Eğer arkadaş olmadığınız kişilere mesaj atarsanız, bu mesaj kişinin diğer mesaj kutusuna düşer ve kullanıcıya mesja geldiği için herhangi bir bildirim gitmez. Yani diğer mesaj kutusunu kontrol etmedikçe mesajınızı göremez. Facebook, uygulama içerisinde mesajlaşma özelliğini farklı bir uygulama olarak geliştirdi ve Facebook kullanıcılarına Facebook Messenger olarak sundu. Arkadaşlarınız ile Facebook üzerinden iletişim kurmak istiyorsanız Facebook Messenger uygulamasını tıklayarak hemen indirebilirsiniz. Bu iki uygulama ayrı olmasına rağmen tek bir uygulama gibi çalışıyorlar. Bu nedenden dolayı listeme dahil etmedim.
2) UberSync Facebook Contact Sync
Basit bir uygulama olmasına rağmen yaptığı iş için çok büyük diyebilirim. Bu uygulama sayesinde rahberinizde ve Facebook arkadaş listenizde olan arkadaşlarınızın fotoğrafları Facebook profillerinden alınarak rehberinizle eşlenir. Bu sayede rehberinizde yer alan kişilerden kim ararsa arasın resmini görebilirsiniz. Teker teker uğraşarak tüm numarasına sahip olduğunuz kullanıcılara fotoğraf yüklemek oldukça zahmetli ve zaman alan bir iş olduğu için bu uygulamayı kullanabilirsiniz.
Rehberinizdeki kişi sayısına göre uygulamanın işlem süresi uzamaktadır. Örneğin 10 kişi var ise kısa bir sürede yapabiliyorken, rehberinde 400 - 500 kişi olan bir kullanıcı daha fazla beklemek zorunda kalabilir. Ayrıca rehberinizdeki kişilerin hepsinin fotoğraflı olmasını istiyorsanız bu kişilerin Facebook üzerinde de arkadaş olarak ekli olmaları gerekmektedir.
Uygulamaya Facebook hesabınız ile giriş yaparak eşleme işlemini kolayca başlatabilirsiniz. Ücretsiz olarak sunulan Android uygulamasına bir göz atmanızı öneririm.
3) MyPhotoDownloader for Facebook
Uygulamanın adından ne yaptığını kolayca tahmin edebiliyorsunuzdur. Facebook üzerindeki resimleri ister tekli ister albüm olarak indirmenizi sağlayan ücretsiz bir uygulamadır. Uygulamanın kullanımı son derece basit. Bu sayede herkes uygulamayı rahatlıkla kullanabilir.
Uygulamanın ücretsiz versiyonunu limitsiz süreli kullanabiliyorsunuz fakat indirmek istediğiniz fotoğrafların en yüksek kalitede olmasını istiyorsanız ücretli versiyonunu satın almanız gerekiyor. Uygulama ile indirilecek resimleri SD kartınıza yönlendirebilirsiniz. Bu işlem için gerekli ayarları yapmanız yeterli olacaktır.
Facebook üzerinde beğendiğiniz resimleri indirmek için kullanabileceğiniz bir uygulama arıyorsanız, MyPhotoDownloader for Facebook'ı tercih edebilirsiniz.
4) Alias Facebook Home Launcher
Alias Facebook bağımlıları ve Facebook'u çok fazla kullanan kullanıcılar için geliştirilen bir Facebook Launcher uygulaması. Anasayfanızı değiştirerek farklı kişiler, ikonlar ve Facebook yayın akışını takip etmenizi sağlayan uygulamanın tasarımı da oldukça şık.
Bildiğiniz üzere anasayfanızı değiştirerek kendi kullanım alışkanlıklarınıza göre düzenleme imkanı sunan bir çok Launcher uygulaması var. Bu uygulamalardan esinlenilerek geliştirilen uygulama sayesinde Facebook'a girmeden tüm haber akışını takip etme kolaylığı sağlıyor.
Uygulama sayesinde ana ekranınız üzerinden Facebook yayın akışına ulaşabildiğiniz gibi en çok konuştuğunuz arkadaşlarınıza ve istediğiniz tüm uygulamalara da ana sayfa üzerinde yer vererek kolayca erişebilirsiniz.
Farklı bir Launcher uygulaması denemek istiyorsanız ve yüksek derecede Facebook bağımlılığınız varsa, Aliasa Launcher'ı denemenizi tavsiye ederim. Uygulama Android kullanıcılarına ücretsiz olarak sunulmaktadır.
5) Stream For Android
Eğer eski Facebook tasarımını özlediyseniz ve biraz nostalji yapmak istiyorsanız, Stream For Android'i resmi Facebook uygulaması yerine kullanabilirsiniz. Ücretsiz olarak sunulan uygulamanın tek özelliği eski Facebook tasarımı değil elbette. Uygulamanın geliştirilme amacı esas olarak Facebook'un daha hızlı çalışmasını sağlamak. Bu konuda başarılı olan Stream For Android uygulaması, resmi Facebook uygulamasına göre daha hızlı çalışıyor diyebilirim.
Uygulamanın eksik yönü ise Facebook'un resmi uygulamasına eklenen yeni özelliklerin neredeyse hiç birine sahip olmaması. Bu nedenle uzun süredir resmi Facebook uygulaması kullanıyorsanız Stream For Android'i biraz yadırgayabilirsiniz. Fakat hız sizin için daha fazla önem taşıyorsa tasarıma ve özellik eksikliklerine bir süre sonra alışarak Facebook'u çok daha hızlı kullanabilirsiniz.
6) Fast For Facebook
Bu uygulama genel olarak bir Facebook hesap yöneticisi olarak tanımlanıyor fakat Facebook dışında hber ve farklı içerikleri de takip edebilmenizi sağlıyor. Uygulamanın geliştirilme amacı ise, düşük donanım özelliklerine sahip olan Android telefon ve tabletler üzerinde Facebook paylaşımlarını rahatlıkla ve sorun yaşamadan kontro edebilmek.
Aynı anda birden fazla hesap kontrlü yapabildiğiniz uygulamanın şüphesiz en güzel yanı ise en sevdiğiniz blog, internet site ve sayfaları ile birlikte istediğiniz haberleri rahatlıkla taip etme imkanı sunmasıdır.
Farklı bir Facebook deneyimi yaşamak için yada düşük donanım özelliklerine sahip cihazınızda Facebook paylaşımlarını sorunsuz takip edebilmek için Fast For Facebook'u ücretsiz olarak indirerek kullanabilirsiniz.
7) Flipster For Facebook
Resmi Facebook uygulamasının alternatifi olarak kullanabileceğiniz uygulamalardan bir tanesidir. Uygulama genel olarka tüm Facebook özelliklerine sahip değil. Fakat işinize en çok yarayacak mesajlaşma özelliği içerisine entegre edilmiş.
Uygulamanın en güzel özelliği farklı renk seçeneklerinde temalar ve yazı türleri sunmasıdır. Bu sayede mavi renkte kullanmaya alışık olduğumuz Facebook'u farklı renklere dönüştürerek kullanabilirsiniz. Facebook'u daha eğlenceli bir platforma dönüştürebilecek olan uygulama standart Facebook kullanıcıları için daha uygun diyebilirim. Bunun nedeni ise aşırı derecede Facebook kullanan kullanıcılar Facebook'un sahip olduğu bir çok özelliği kullanmak isteyeceklerdir. Bu uygulama ihtiyaçlarını tam olarak karşılamayabilir.
Eğer Facebook'a günde bir kaç kere kontrol etmek için ve ara sıra sevdiğim haberleir yada şarkıları paylaşmak için giriyorum zaten diyorsanız, Flipster For Facebook'u ücretsiz olarak indirerek deneyebilirsiniz. Facebook'u farklı renklerde denedikten sonra uygulamayı çok seveceğinizi düşünüyorum.
8) Friendcaster
Resmi Facebook uygulamasının alternatifi olabilecek bir diğer Android uygulamasıdır. Eğer resmi Facebook uygulamasının kullanışlılığında şikayetçiyeseniz FriendCaster'ı deneyebilirsiniz.
Uygulama ile Facebook profilinizi yönetmek oldukça kolay. Üstelik uygulamanın arayüzü ve kullanım özellikleri oldukça işlevsel. Bu nedenle pek çok kullanıcının tercih ettiği bir uygulama haline gelmiş.
Uygulamanın özellikleri arasında, yorum, güncelleme, beğenme, tüm Facebook özelliklerine erişim, çoklu hesap desteği, hızlı performans, bildirimleri alma vb. bulunuyor. Facebook'un resmi uygulamasına göre daha ufak boyutlu olan uygulama bu nedenden dolayı daha hızlı çalışmaktadır. Eğer ufak molalarınızda Facebook üzerinde gezinti yapmak ve arkadaşlarınızın neler paylaştıklarını kontrol etmek isterseniz oldukça ideal bir uygulamadır.
Farklı bir Facebook kullanım deneyimi yaşamak için tercih edebileceğiniz alternatif uygulamalar listesine FriiendCaster'ı da dahil ediyorum. Uygulamayı ücretsiz olarak indirerek Android mobil cihazlarınız üzerinde kullanabilirsiniz.