Android Fotoğrafçıları için 10 Önemli Tavsiye

Android akıllı telefonlarla daha yi fotoğraf çekmek için 10 ipucu

Android Fotoğrafçıları için 10 Önemli Tavsiye

Akıllı telefonlarımızla her fırsatta fotoğraf çekmeyi seviyoruz. Bunu sosyal medyada paylaşmanın tadı da bir başka tabi. Ancak fotoğraf çekmek için bilinmesi gereken püf noktaları var. Bunları uygulamazsak fotoğraf kalitelerimizden ve böylelikle yaratıcılığımızdan da ödün vermiş oluyoruz.

Fotoğraf çekmek için uygun anı kollamak ve cep telefonumuzu hemen kamera moduna alıp enstantane yakalamak oldukça keyifli. Bununla beraber bazı anları ve anıları ölümsüzleştirmek ve sevdiklerimizle paylaşmak, belki de aktüel bir haber yapmak için artık sıklıkla akıllı telefonlarımızı kullanıyoruz.

Ancak bilmeniz gereken bazı ufak püf noktaları da var;

1- O lens pislenmiş

Evet, en önemli kural. Çekeceğiniz manzara, kişi ya da olayla aranıza giren parmak izleri, tozlar ve çeşitli diğer kirlilikler, fotoğrafınızı etkiler. Telefonumuzu avucumuzda tuttuğumuz için genellikle lenslerinin ter, avuç içi ve parmak izi ile kaplı olması kaçınılmaz. İyi fotoğraf çekmek için temiz lens kullanmak son derece faydalı.

2- O ışık size yetmeyebilir

Akıllı telefon kameraları bir DLSR makine kadar detaylı algoritmalarla ışık ayarı yapamaz. Elbette bu onların kötü olduğu anlamına gelmiyor ama, bizim daha doğru ışık kaynakları ve açıları seçmemiz anlamına geliyor. Bazı akıllı telefon kameraları daha iyi ışık kaynağı kullanabilse de bizim kameraya biraz yardımcı olmamız gerekebilir. Bunun için fotoğrafını çekeceğiniz obje ya da insanın iyi ışık alıyor olmasına dikkat etmek fotoğrafı daha görünür ve kaliteli kılar.

Işığı arkadan ve biraz üstten almanızı tavsiye ederiz. Bunu ışık kaynağını belirleyerek etrafında hareket ederek sağlayabilirsiniz. 

3- O enstantaneyi kurgulama işi biraz ince iş

Çekeceğiniz durum, kişi veya obje kadrajınıza çok iyi oturmalı. Bazen kadraja iyi oturtulmuş tek bir çekimle bir kompozisyon bile fotoğraflamak mümkün. Objeleri arka planı çok kalabalık ve dikkat dağıtıcı olan yerlere yerleştirmeyin. Ancak bu arka planda tamamen boşluk bırakın anlamına da gelmesin. Çekeceğiniz resimler bir derginin kapağına gitmiyor sonuçta. Objenin, çekeceğiniz resmi ortasında olmasına dikkat edin. Kalabalık bir kompozisyonu kadraja almak için bir kaç adım geri gitmek faydalı olabilir. 

4- O Depolama alanını çok kalabalık

İyi bir fotoğraf çekmek için pek çok deneme yapmanız gerekebiliyor. Bundan dolayı aynı mekanda birbirine benzeyen onlarca fotoğraf depolama alanınızda birikiyor. Bulut yedekleme kullansanız bile bu fotoğraflar belli bir kirlilik ve depolama alanı israfından öteye gitmiyor. Bundan dolayı fotoğraflarınızı çektikten sonra en iyi olanını seçip geri kalanları silebilirsiniz. 

5- O Mod tam size göre

Kameraların kaliteli ve farklı modlarda çekim yapabilmesi için uygulamalar kullanabilirsiniz. Bu uygulamaların çoğu size otomatik ayarlanmış manzara, gece, dış mekan, karanlık ve panaromik çekim gibi olanaklar sağlayacaklar. Bunları deneme yanılma yöntemiyle denerseniz bir daha ki sefere hangi modda fotoğraf çekeceğinizi de kolaylıkla seçebilirsiniz.

6- O zoom işine girmeseniz iyi olur

Elektronik yakınlaştırma seçeneği her akıllı telefonda fabrika çıkışı bir hizmet. Ama kullanmalı mıyız? Hayır. Bunun çeşitli sebepleri var. Zoom yaparken küçük bir cihaz kullandığımız için el titremesi ya da benzeri etkiler fotoğrafın bulanık ve kalitesiz çıkmasına neden oluyor. Ayrıca pixel kalitesi düşüyor ve fotoğraf gren adı verilen bir etkiye maruz kalarak renklerini kaybediyor.

7- O flaşı kullanmamaya özen gösterelim

Akıllı telefonlarda kameralar flaş kullanımıyla beraber daha faydalı oluyor elbette. Ancak bu sizi daima flaş kullanmak gerekiyormuş hissine kaptırmasın. Yeterli ışık olan hiçbir yerde flaş kullanmanız gerekmez. Flaş kullanmak isteyip istemediğiniz bir flaşsız örnek çekerek test edebilir eğer karanlık bir sonuç elde ediyorsanız kullanabilirsiniz. Flaş kullanmak yapay bir ışık kaynağından aniden, çabucak yararlanmak olduğu için fotoğraflarda insanlar istedikleri gibi görünemeyebilirler. Flaş kullanımı gözlerde kırmızılık ve yanlış gölgelenmeler sebep olabiliyor.

8- O fotoğraf işleyicisini telefonunuza yükleyin

Çektiğiniz fotoğrafların üzerinde oynamak, kırmızı gözleri düzeltmek, kontrasy ve aydınlık ayarlarını düzenlemek için bir fotoğraf editör uygulamasına ihtiyacınız var. Çekilen fotoğrafların genellikle böyle bir rötuşa ihtiyacı olabiliyor. Bu uygulamalar kullanımı kolay ve eğlenceli programlar. Kullanmak da fayda var.

9- O kamera uygulaması işinize yarayabilir

Akıllı telefonunuzun zaten bir kamera uygulamasını bünyesinde bulundursa da, inanın uygulama mağazalarında çok dahi iyileri var. Tamindir.com da Android Fotoğraf ve Video sayfalarımızı dolaşırsanız bu tür uygulamaları bulmanız çok kolay olur. Ayrıca Google Play gibi dev bir uygulama mağazası olduğunu da unutmayı tabi.

10- Sabır en büyük erdem

İyi bir fotoğraf çekmenin özünde sabır yatıyor. Alelacele çekilmiş resimler kalitesiz ve etkileyici olmaktan uzak olabiliyorlar. En iyi anı yakalamak için biraz sabretmeniz gerektiğini hiç unutmayın. 

Facebook Fotoğraf Boyutları Nelerdir?

Tumblr Fotoğraf Boyutları Nelerdir?

Twitter Fotoğraf Boyutları Nelerdir?

Instagram Fotoğraf Boyutları Nelerdir?