Amerika İnternetin Tek Sahibi Değil, İnternet Artık Herkesin

Amerika Birleşik Devletleri artık internetin adres defterini elinde bulundurmuyor. Geçtiğimiz cumartesi yani 1 Ekim 2016 itibarıyla ABD Hükümeti hükümeti elindeki internet tahsis ve adres atama yetkisini tamamen ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimle

Kaan Ezgimen -

Amerika Birleşik Devletleri artık internetin adres defterini elinde bulundurmuyor. Geçtiğimiz cumartesi yani 1 Ekim 2016 itibarıyla ABD Hükümeti hükümeti elindeki internet tahsis ve adres atama yetkisini tamamen ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) kurumuna devretti.

 ICAAN bundan böyle uluslararası düzeyde organize olmuş, İnternet Protokolü (IP) adresi alanı tahsisi, protokol tanıtıcı ataması, genel (gTLD) ve ülke kodu (ccTLD) Üst Düzey Alan ismi sistemi yönetimi ve kök sunucu sistemi yönetimi işlevlerinden sorumlu tek kurum olacak. Bu cümlenin ana fikri; artık ABD’nin interneti herkese iade ettiği anlamına geliyor.

1 Ekim 2016 tarihinden başlayarak IANA da bulunan tüm yetkiler artın ICANN bünyesinde olacak.

ICANN Nedir?

ICANN yeni bir oluşum değil. Neredeyse 20 yıldır hizmet veren kurum. Varlığıyla internet oluşumuna oldukça fayda sağlamış birçok hükümetin desteğiyle meydana gelmiş bir yapıya sahip. ICAAN alan ismi maliyetlerini yüzde 80 oranında düşürerek, tüketicilerin ve şirketlerin alan kayıt ücretleri konusunda tasarruf etmelerini sağlamış.

IANA Nedir?

İngilizcesi “Internet Assigned Numbers Authority” olan bu kuruluş aslında bir veri tabanı. Bütün internet domain adresleri bu başlık altında depolanıyor. Yani siz tamindir.com yazdığınızda sizi bize yönlendiren alt yapı IANA. IANA’dan bu yetkinin alınmasına ABD’de en çok bozulan isim Donald Trump oldu. Adam her şeye muhalefet, yapacak bir şey yok.

Tam Bağımsızlık

1988 yılından 1998 yılına kadar IANA’nın arkasında sadece iki isim duruyordu. Jon Postel ve Joyce Reynolds. Ancak durum Postel’in ölümünden sonra değişti. ABD Ticaret Bakanlığı ICANN oluşumuna destek vererek zaman içinde IANA yetkilerini tamamen bu yeni oluşma devretmeye karar verdi. Bu karar zaman içinde Google ve Facebook gibi ücretsiz servisler veren yeni oluşumlar tarafından desteklendi. Bilgi özgürlüğü ve bilgiye hemen ulaşım kavramlarının serpilmesi ve kabul görmesi de bu destekle beraber artmaya başladı. ABD başkanı Trump’un tüm itirazlarına ve karşıt lobisine rağmen inteneti Birleşmiş Milletlere devretmeye kararlıydı. Bunun için ICANN (ki dikkat ederseniz Obama’nın seçim sloganı da –yes we can- yani “Evet, yapabiliriz” olarak hafızalar kazındığından, isim manidar bir seçim olarak da değerlendirilebilir.

30 Eylül tarihinde mahkeme 4 avukata bu tasarının geçmesi için yeşil ışık yakınca artık IANA tamamen devreden çıkarılmış oldu.

Özgür İnternetin Gücü

Bu karar bireylere kendi ait oldukları topraklarda verilerini barındırma özgürlüğünü resmen tanıyor. ICANN hakkında olumsuz eleştiriler olsa da uluslararası unsurlardan oluşan bir Yönetim Kurulu tarafından yönetiliyor. Bu da ICANN’e internet topluluğuna karşı çalışma sorumluluğunu yerine getirmesi için üç farklı kıtada çalışan uluslararası bir çalışanlar topluluğunun daha da sürdürülebilir ve sağlam bir yapıya oturmasının yolunu açıyor.

ICANN, zaman içinde alan isimleri konusunda 5.000’in üzerinde çatışmanın çözülmesini sağlayan bir “Tek biçimli” alt yapı aslında.  Alan İsmi Çatışmaları Çözümü Politikası (UDRP) tamamen ICANN tarafından geliştirilmişti. Tamamen verimli ve düşük maliyetli olmak üzere tasarlanmıştı. Bu olanaklar artık herkesin faydalanabileceği bir hak olacak. Böylece dünyadaki yüzlerce dilde alanların kaydedilmesi artık herkesin faydalandığı bir özellik olarak sabit kalacak.

İnternet Hakkındaki 5 Hurafe

İnternet Nerede Olduğumuzu Nasıl Anlıyor?

Benzer İçerikler