İnternette var olmanın ilk adımı olan alan adları (domain), web sitenin barındığı sunucunun ip adresini harf karakterlerine dönüştüren sistem olarak tanımlanabilir. Alan adlarıyla ilgili püf noktaları, yanlış bilinen doğruları bu yazımızda sizler için derledik.
1. Alan Adı Kiralanan Bir Hizmettir!
Com, net, org gibi pek çok değişik uzantıya sahip olan adları en az 1, en fazla 10 yıl olmak üzere kiralanabiliyor. Kira ücreti ödenmeyen alan adları belirli periyotlar sonrasında silinerek diğer kullanıcıların tescil edebileceği konuma geliyor. Bu nedenle alan adı sahiplerinin yenileme tarihlerini iyi takip etmesi gerekiyor.
2. Alan Adını Tescil Ettirdiğiniz Firmaya Mahkum Değilsiniz!
X firmasından bir alan adı aldınız, fakat verilen hizmetlerden memnun değilseniz endişe etmeye gerek yok. Nasıl ki numaramız değişmeden başka bir GSM operatöründen hizmet alıyorsak alan adımızı da başka bir işletmetmeciye transfer edebilme imkanımız var. Bu işlem sırasında tek ihtiyacımız olan şey EPP transfer kodu. Bu kodu alan adımızı kontrol ettiğimiz panelden edinebilmek mümkün. Transferi gerçekleştirmek için alan adımızın en az 60 günlük olması ve "tedbiren" bitiş tarihine 7 günden az kalmamış olması önem arz ediyor.
3. İlk Gelen Alır!
Pek çok kişinin yanlış bildiği konu da tam burası. Bir gerçek veya tüzel kişinin XYZ markasının isim hakkına sahip olması o kişinin xyz.com'un mutlak sahibi olması gerektiğini ifade etmez. İçerik noktasında telif haklarına riayet ettiğiniz sürece tescilli markaların (kaydedilmişse) alan adları ile internet dünyasında var olabilirsiniz. "XX firması mahkemeye verir, o domaini senden alır" gibi bilgiler tamamen şehir efsanesidir.
4. Başkasına Ait Alan Adını Almam Mümkün Olur Mu?
İlgili alan adının halihazırdaki sahibi, yenileme (kira) süresini geçirir ve Redemption, Pending Delete gibi safhalarda da alan adına müdahele etmezse o adı alabilirsiniz. Rekabetin yoğun olduğu bir alan adı için mevzilendiyseniz dakikaları, hatta saniyeleri takip etmeli, kredi/banka kartınızı hep yanınızda bulundurmalısınız.
5. Alan Adı Alırken Firma Tercihi Önemli Mi?
Gayet tabi önemlidir. Nitekim her işletmeci farklı bir yönetim paneli sunar ve farklı kira tarifeleri uygular. A işletmecisi Zone record, DNS oluşturma gibi ekstra özellikler sunabilirken, B işletmecisi sadece NS girmeye olanak tanıyan bir panelle hizmet verebilir. "Güvenilirlik" kıstasını da göz önüne alarak iyi bir seçim yapmanız gerekmektedir. Editörünüzün tercihi bu noktada GoDaddy'dir.
6. Alan Adı Tüccarlığı Nedir?
Bu girişimcileri bir yerden arsa alıp, değerlendirdikten sonra yüksek fiyatlara satan girişimciler gibi düşünebilirsiniz. Gelecek vaat eden, kısa, jenerik alan adlarını minumum fiyatlara tescil ettirip, daha sonra kişi veya kurumlara satarak kar elde eden kişilere domain (alan adı) tüccarı denir.
7. Müsait Durumda Olan Her Alan Adını Tescil Ettirebilir Miyim?
Akreditasyon isteyen Gov, Mil, Pol, K12, Edu ve Türkiye'de ODTÜ kontrolünde Com.tr, Org.tr gibi uzantılar dışında Com, Net, Org (Top Level Doman 'TLD' - Üst Seviye Alanadı) alan adlarını müsait olması durumunda tescil ettirebilirsiniz. Alan Adı yıllık tescil fiyatları 5 ile 30 tl arasında değişmektedir. Fakat şöyle bir durum var ki, her alan adı aynı fiyat tarifesinde satışa sunulmamaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz "alan adı tüccarlarının" ellerinde bulunan ve "premium" olarak nitelendirilen alan adları fahiş fiyatlarla sunulabilirler.
8. Hangi Alan Adını Alırsam Çok Tıklanırım?
Üreteceğiniz içerikle alakalı bir alan adı tescil ettirmeniz mantıklı bir adım olacaktır. Abuziddinzuccaciye.com alan adı ile video blog alanında tutunmanız takdir edersiniz ki mümkün olmaz. Öte yandan 5-6 karakteri geçmeyen alan adları öncelikli tercihiniz olmalıdır.