Bundan 15 yıl önce biri size gelip “Bir cihaz icat edecekler kafamızı ona bakmaktan kaldıramayacağız” deseydi çok gülerdiniz değil mi? Ancak şu anda yaptığımız bundan farklı değil. Kafamızı mobil akıllı cihazlarımızdan kaldıramıyoruz ve bu bizim için hiç de iyi değil.
Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle son 10 yıl içinde bu kadar hızlı gelişip sanki bir organımız haline dönüşmeleri aslında yanında bazı sıkıntılarda getiriyor. Teknoloji geliştikçe yanında büyük sorumluluklar da getiriyor. Bu sorumlulukların en önemlileri ise kendimize karşı olan ruhsal, fiziksel ve sosyal sorumluluklarımız.
Gözlerimizi bozabiliyoruz
Cep telefonlarını günün her saati çıkarıp bakmak, gece yatarken ve sabah kalkarken elimizden düşürmemek göz sağlığımız için hiç de iyi değil. Uzmanlar uzun süre küçük ekranlara konsantre olmanın göz kaslarını tembelleştirdiğini ve odaklama bozukluklarını tetiklediğini savunuyorlar. Özellikle LCD ekranların yaydığı ışık retina da zararlara da yol açabiliyor. Gözümüzü ekrana ne kadar yaklaştırdığımızla doğru orantılı olarak bu sıkıntılar artabiliyor.
Etrafa sıkıntı verebiliyoruz
Cep telefonlarımızdan ayrılmamak ve onlarla her fırsat bulduğumuzda baş başa olmak etrafımızdakileri gerebiliyor. Toplu taşıma araçlarında, kaldırımlarda yürürken ya da toplu mekanlarda yüksek sesle konuşuyor olmak özellikle en nefret edilen durumlardan biri. Bunu genellikle bu davranışı sergileyen fark etmiyor. Ancak tahmin edersiniz ki son derece itici bir durum.
Cebimizde bakteri yuvası taşıyoruz
Bireysel sağlık araştırmaları yapan London Hygiene grubu cep telefonlarının hepsinde, evet hepsinde Koli Basili-E parazitine rastlamış. Bu parazit tuvaletlerden insanlara bulaşıyor. Ancak cep telefonlarında da gayet güzel yaşamaya devam edebiliyorlarmış. Ellerimizi yıkamak bu mikrobu cep telefonlarımıza taşıma olasılığını biraz düşürse de, çevresel etkenler yüzünden cep telefonu yüzeylerinde belli başlı bakterilerin yaşamasına engel olamıyoruz.
Boyun ağrıları çekiyoruz
Boyun kemiklerimiz akıllı telefon kullandığımızdan beridir büyük baskı altında. Telefonu kontrol etmek ve kullanmak için hiç de sağlıklı olmayan bir tutuş şekli kullanıyoruz. Bu da zaman içerisinde boyun da karıncalanma ve ardından şiddetli boyun ve baş ağrılarına varan sıkıntılara yol açıyor. Boynumuz eğik bir şekilde mesaj yazmak ya da sosyal medya takip etmek boynumuza 3 ile - 5 kg arası basınç uyguluyor olmamıza sebep oluyor.
Konuyla ilgili şöyle bir haber videosu da var.
Daha çok trafik kazası yapıyoruz
Ne kadar uyarı dinlersek dinleyelim, ne kadar video izlersek izleyelim hala akıllı telefon kullanırken araba sürmeye maalesef devam ediyoruz. Bunun sonucu olarak daha çok trafik kazası haberi okuyor ve duyuyoruz. Ancak cep telefonumuza araba kullanırken gelen her hangi bir mesaj her zaman arabada bulunan herkesin can güvenliğinden daha önemliymiş gibi davranmaya devam ediyoruz.
Mesaj Pençesi hastalığı
Böyle bir hastalık olduğunu biliyor muydunuz? Aynı yukarıda anlattığımız boyun duruşunun vücuda yaptığı deformasyonu ellerimizde yaşıyoruz. Mesaj atmak için ellerimizi öyle şekillere sokuyoruz ki, sonuç olarak kramplar ve kemik hastalıklarına davetiye çıkarıyoruz. Parmaklarımızın birbirine olması gereken doğal açılarını bozuyor ve ellerimizin zamanla deforme olmasına yol açıyoruz.
Uyku düzenimizi bozuyoruz
Bir insanın sağlıklı yaşaması için düzenli uyku uyuması şart. Ancak akıllı cihazlarla bu mümkün değil. Gece yatarken elimize aldığımız telefonlarımızın ışığı hem gözlerimizi yoruyor, hem de uyku sisteminin tamamen bozulmasına yol açıyor. Üstelik gece yatarken LCD ekranları gözümüze daha çok yaklaştırıyoruz bu yüzden gözlerimizle ilgili her türlü sağlık bozukluğuna davetiye çıkarıyoruz. Araştırmalar son 5 yıldır uyku düzeni bozuklukları ve sabahları aşırı yorgunluk şikayetlerinin arttığına dikkat çekiyor. LCD ekranlardan çıkan ışınların özellikle gece yetersiz ışıkta, beyinde melatonin seviyesini düşürdüğü, bu seviyenin uyku esnasında tekrar normal seviyeye gelmesinin mümkün olmadığı bu araştırmalarla kanıtlandı.
Son söz
Bu liste aslında daha uzayıp gidiyor. Bu noktada aşırı derecede cep telefonu bağımlısı olmanın ne kadar zararlı olabileceği konusunda tekrara düşmek istemiyorum. Ancak bence her şeyde olduğu gibi teknolojinin de abartılı kullanılmasının hiçbir faydası olmadığını kavrayabilmek, son derece sağlıklı ve mutlu yaşamak anlamına geliyor.
Uyumadan Önce Elektronik Cihaz Kullanmak Ölüm Riski Taşıyor
Gece Yatarken Cep Telefonunu Kullanmak İntihar Etmekten Farksız
Ergenlik ve Sosyal Medya Kullanımıyla İlgili Dikkat Çekici Detaylar