Akıllı Telefonun Kaçak mı Kayıtlı mı Olduğu Nasıl Anlaşılır? (IMEI Sorgulama)

Akıllı telefonun kaçak mı kayıtlı mı olduğunu nasıl anlarsınız? Bu yazımızda IMEI sorgulama işleminin nasıl yapıldığını tüm detayları açıkladık.

Akıllı telefonun kaçak mı kayıtlı mı olduğunu anlamak için IMEI sorgulama yapmak gerekiyor. Peki, akıllı telefonlarda IMEI nasıl sorgulanır? Bu sorunun yanıtını merak eden kişiler için bir rehber hazırladık. Hazırladığımız rehbere göz atabilir ve söz konusu işlemin nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.

Bildiğiniz gibi bir akıllı telefonun ülkemizde sorunsuz bir şekilde operatör hizmeti alabilmesi için kayıtlı olması gerekiyor. Eğer kullandığınız akıllı telefon sisteme kayıtlı değilse kısa bir süre mobil hizmetlere erişimi kapatılıyor. Bu noktada akıllı telefonunuzun kaçak mı yoksa kayıtlı mı olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.

IMEI Sorgulama Neden Yapılmalı?

Özellikle ikinci el olarak satın alacağınız bir telefonu satın almadan önce kontrol etmenizde fayda var. Bu noktada kontrollerinizden birisi de cihaza ait IMEI'nin kayıtlı olup olmadığıdır. Tabii bazı durumlarda aynı sorun sıfır cihazlarda da yaşanabiliyor.

Özellikle bilinmeyen yerlerden aldığınız sıfır telefonları da satın almadan önce kontrol etmenizde fayda var. Baştan belirtmemiz gerekirse IMEI yalnızca akıllı telefonlara özgü bir sistem değildir. Hücresel veri özelliğine sahip olan tüm cihazlarda, ki bunların arasında tabletler ve hatta akıllı saatler de yer alıyor, yasal olarak bir IMEI numarasına sahip olmalıdır. 

Eğer satın aldığınız cihazın IMEI'si kayıtlı değilse operatörünüzün sunduğu çağrı ya da veri hizmetlerinden faydalanamıyorsunuz. Bu da yapılacak onlarca işlemden dolayı başınızı ağrıtabilecek bir süreç olduğu için önlemlerinizi başta almak en doğrusu olacaktır.

IMEI Numarası Öğrenme: IMEI Nasıl Öğrenilir?

  • Telefonunuzda arama ekranını açarak *#06# tuşlarını tuşlayın.
  • Diğer cihazlarda Ayarlar > Hakkında sekmelerini takip edin.
  • Cihazın kutusunda yer alan bilgileri kontrol edin.
  • Cihazın faturasında yer alan bilgileri kontrol edin.

IMEI numaranızı öğrenmek için kullanabileceğiniz dört farklı yöntem bulunuyor. Bu yöntemlerden birini uygulayarak cihazınızın IMEI numarasını öğrenebilirsiniz. Bu işlem, e-Devlet üzerinden de yapılabiliyor.

IMEI Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yapılan yeni düzenlemelerle birlikte IMEI Sorgulama Hizmeti, e-Devlet bünyesine dahil edildi. Yine de bu hizmetten faydalanabilmek için herhangi bir giriş yapmanıza gerek yok. e-Devlet'teki IMEI sorgulama sayfasını ziyaret edin ve ilgili alana IMEI'nizi girip sorgulayabilirsiniz. İşlem oldukça basit ve kolay.

Sisteme giriş yaptıktan sonra gerekli adımları ve bilgileri sisteme girmeniz ve uygulamanız gerekiyor. Her geçen gün gelişen e-Devlet hizmetleri ile artık  IMEI sorgusu yapmak çok kolay.

IMEI Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Eğer 'Durum' sekmesinde IMEI Numarası Kayıtlı yazısını görüyorsanız öncelikle derin bir oh çekebilirsiniz. Bunun ardından hemen altında yer alan 'Kaynak' sekmesinde İthalat Yoluyla Kaydedilen IMEI yazısını görmeniz gerekiyor. Bu durum cihazınızın normal bir şekilde kaydedildiği anlamına geliyor.

Eğer 'Durum' sekmesinde IMEI Numarası Kayıtlı yazıyorsa ancak 'Kaynak' sekmesinde Yolcu Beraberi Kaydedilen Cihaz yazısını görüyorsanız bu, cihazın pasaport kayıtlı olduğu anlamına geliyor. Bunun için gerekli resmi adımları atmalı ve Türkiye sınırları içerisinde yaşıyorsanız cihazınızı kaydettirmeniz gerekir.

Son düzenlemelerle birlikte pasaport kayıtlı cihazları, kayıt ettiren kişilerden başkası kullanamıyor. Bu nedenle bu cihazları satın almamanızı tavsiye ederim.

Eğer 'Durum' sekmesinde Kayıt Dışı Olduğu Tespit Edilen IMEI yazıyorsa, bu cihazın ne ithalat ne de pasaport yolu ile kaydedilmediğini gösterir. Bu durumda cihaz ya kapanmıştır ya da yakın bir zamanda kullanıma kapatılacaktır anlamı taşır. Bu cihazları satın almamanız gerekiyor.

Satın almanız durumunda ileride başınıza iş bile açabilecek sorunlar oluşturabilir. Eğer 'Durum' sekmesinde Haberleşme Bağlantısı Kesilen IMEI yazısını görüyorsanız, bu cihazın üzerinde çeşitli soruşturmalar olduğunu gösteriyor. Cihaz büyük ihtimalle çalıntı olmakla birlikte çeşitli suçlara da karışmış olabilir. Dikkatli olmanızda yarar var.

Bu cihazları asla ama asla satın almamalısınız. Eğer 'Durum' sekmesinde Çalıntı / Klonlanmış IMEI yazısını görüyorsanız cihazın IMEI numarası büyük ihtimalle başka bir cihazdan kopyalanmıştır.

Bu durumda bir hata olduğunu düşünüyorsanız BTK ile iletişime geçmeniz gerekiyor ancak hata olma olasılığı genelle düşük. Kolanlanmış IMEI numaraları keza aynı şekilde suç teşkil ettiğinden bunu bildirmenizde yarar var.

Akıllı Telefonlardaki Vergi Oranı: Ne Kadar Vergi Alınıyor?
MOBİL

Akıllı Telefonlardaki Vergi Oranı: Ne Kadar Vergi Alınıyor?

Akıllı telefon satın aldığınızda ne kadar vergi ödüyorsunuz? İşte akıllı telefonlardan alınan vergiler ve akıllı telefonlardaki vergi oranları!

Bu yazıda IMEI sorgulama işleminin nasıl yapıldığını açıkladık. Rehberimizde yer alan adımları uygulayarak IMEI öğrenme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Peki, siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar sekmesi üzerinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.