Akıllı telefonların fotoğraf çekmek için barındırdığı donanım birbirinden farklı olsa da, ayarlar kısmı çok fazla fark barındırmıyor. Standart bir ayar algoritmasını takip eden fotoğraf yazılımları dışarıdan uygulamalarla da desteklenebiliyor. Ancak bunu yapmadan da mükemmel fotoğraf çekmek elinizde.
Otomatik çekim ayarınızı tanıyın
İyi fotoğraf çekmek için akıllı cihazınızın “auto” ayarlarını iyi bilmeniz son derece yeterli olabilir. Çoğu cihazın otomatik ayarları kendini ışık şiddetine göre mükemmel ayarlayabiliyor. Otomatik ayarlarınızı denemek için farklı ışık kaynakları altında denemeler yapın. Otomatik ayarınızın yeteneklerini tanımanız anında enstantaneler yakalamanız için yardımcı olacak ve size hız kazandıracak.
Fabrika ayalarını zorlayın
Ayar yapmak konusunda akıllı cihazlar pek çok seçenek sunabiliyorlar. Yakın çekimlerde bazen fotoğraf çekmek zor olabiliyor. Uzaklık ve yakınlık ayarları sıkıntı yaratabiliyor. Bu yüzden bazı ayarları değiştirip sabitlemeniz gerekebilir. Çok fazla beyaz patlaması ya da odaklama sıkıntısı yaşadığınız noktalarda ISO ayarlarıyla oynayabilirsiniz. Kameradan gördüğünüz görüntünün istediğiniz parlaklığa ulaşmasını ISO ve beyaz dengesi ayarlarını değiştirerek istediğiniz sonuca ulaşabilmeniz mümkün. Bazı kamera ayarları size nokta metre ayarları seçeneği sunabiliyor. Özellikle kapalı mekanlarda bu ayarı kullanmak dar alanda güzel fotoğraflar çekmenize yardımcı olacaktır.
Duruşunuzu iyi ayarlayın
Bir fotoğrafın bulanık çıkmaması için kameranın titrememesi gerekiyor. Bu durum sakin ve sabit olmanızı gerektiren bir durum. Hareket eden zeminlerde duruyorsanız bu zor olabilir. Kollarınızı iki yana göğüs hizasında açarak fotoğraf çekmek bazen aşırı titremeye neden olabiliyor. Vücudunuzun en rahat ettiği pozisyonu bulmalısınız. Bu pozisyonu kullanmak net fotoğraflar çekmenize olanak verir.
Gerçek bir durağanlık sağlamak için tripot kullanmanızı salık veririz. Eğer fotoğraf çekmek vaz geçemediğiniz bir hobi ise bu araç size gerçek sabit duruş kazandırabilir. Telefonla beraber bir tripot taşımak dışarıdan çok garip görünse de, küçük portatif tripotlar herkesi kıskandıracak fotoğraflar çekmenize yardımcı olurlar.
HDR modunu iyi öğrenin
HDR, "yüksek dinamik aralığı" anlamına gelir. High Dynamic Range olarak da bilinen bu seçenek; yeri ve göğü aynı anda kadraja almak istediğinizde yaşanan, genellikle göğe odaklandığınızda yerin kararması, pozlamayı artırarak yeri aydınlattığınızda gök renginin patlaması ve detayların kaybolması noktasında yardımınıza koşar. Profesyonel fotoğraf makinalarının algılayabileceği ışık şiddeti belirli sınırlar içerisinde kalırlar. Bu değerlerdeki fotoğraflar LDR ( Low Dynamic Range ) olarak adlandırılırlar. HDR fotoğraflar üzerindeki en yüksek, orta ve düşük aralıklarda ki ışık farkının ortalamasını alarak bunları en uygun olacak biçimde yüzeyde dağılımını sağlayan bir seçenek olarak güzel fotoğraflar çekmenizi sağlar.
iPhone HDR farklı mı?
iPhone HDR yazılımı 3 farklı ışık modunda fotoğraf çekimi yapmanıza olanak sağlıyor. Daha sonra bu 3 farklı fotoğrafı birleştirerek ortaya kaliteli bir fotoğraf çıkartabiliyorsunuz. Amatör kullanıcılar için oldukça ideal bir yöntem olarak tercih ediliyor. İlk olarak iPhone iOS 4.1 güncellemesiyle gelen bu özellik sayesinde daha iyi fotoğraf kareleri elde etmenize olanak tanıyor.
Bütün sensörleri açın
16:9 oranlı fotoğraflar çekmek kameranın tüm özelliklerini kullanmanıza olanak tanır. Galaxy S5 ya da HTC M8 gibi cihazlar bu mod ile beraber pek çok sensörü kullanımınıza sunarlar. 4:3 oranlı fotoğraf çekmek ve daha sonra bunu 16:9’a dönüştürmek fotoğraflarda detay kaybına yol açabilir. 16:9 oranlayan bir cihazınız yoksa 4:3 modu kaçınılmaz tercih olacaktır, ama üzülmeyin 4:3 oranlamada da bu tip makineler tüm olanakları kullanmanıza izin veriyor.
Fotoğraf düzenlemek ve işlemek
Resim çektikten sonra resmi işlemek de fotoğrafçılığın olmazsa olmazı. Çekim sonrası yapacağınız ayarlamalar resimlerinizi daha mükemmel gösterecektir. Keskinlik, çerçeve, renk dengeleri pek çok cihazla beraber artık kullanılabilir yazılımlar olarak geliyor. Bu yazılımlardan memnun kalmazsanız, bu işi layığıyla yapan pek çok fotoğraf işleme uygulamasının arasından size en uygununu seçip telefonunuza kurabilirsiniz.
Asla zoom yapmayın
Bugün tüm akıllı cihazlar fotoğraf çekerken zoom yapmanıza olanak tanıyor. Ancak bu durum fotoğrafın kalitesinden ödün vermekten başka bir işe yaramıyor. Birincisi küçük cihazlar zoom yapıldıkça titreşimler de artarak netliği zorluyorlar. Resimlerde “gren” yani bulanıklık ve pikselasyon oluşmasına neden oluyorlar. Dijital zoomlama, optik zoomlama kadar net ve güzel sonuçlar hiçbir zaman veremeyecek. Onun için bu opsiyon hiç yokmuş gibi davransanız daha iyi fotoğraflar çekersiniz.
Her zaman doğru ışık
Fotoğraf çekmek ve ışık kaynağını doğru kullanmak birbirinden ayrılmaz bir bütün. Bu durum her zaman açınızın ve ışık kaynağına göre olan konumunuzun doğru olması gerektiriyor. Asla ışık kaynağına doğru deklanşöre basmamalısınız. Bu durum ışık kaynağının fotoğrafın çoğunu kaplamasına ve görüntünün tam olarak yakalanamamasına yol açar. Eğer böyle bir durumda fotoğraf çekmek durumundaysanız, mutlaka karşı ışık kullanarak ana kaynağı biraz boğmaya çalışmalısınız. Bu durumda makinenizin flaşı bir miktar yardımcı olabilir. Ama yine de kaynağa doğru açıda durmak son derece mantıklı.
Vücut Yapınıza Göre Fotoğraf ve Selfie Çekme İpuçları
Instagram Alternatifi Fotoğraf Uygulamaları
En İyi 5 Fotoğraf Düzenleme Programı
İnternetten Programsız Fotoğraf ve Resimleri Efektlendirme