Akıllı telefonlarımızı elimizden düşürmememizin bir sebebi de onlarla anında fotoğraf çekerek hemen sosyal mecralarda paylaşabilmek. Gelişen teknolojilerin de yardımıyla akıllı telefonların fotoğraf kalitelerinin arttığını da biliyoruz. Bu sayede her birimiz neredeyse bir fotoğraf sanatçısı olduk. Ancak akıllı telefonlarla iyi fotoğraflar çekmek sadece teknoloji ile paralel gelişen bir durum değil. Biraz yaratıcı olarak bu cihazlardan daha verimli bir şekilde yararlanmak da mümkün.
Temel fotoğrafçılık bilgisi olan herkes akıllı telefonların fotoğraf çekme özelliklerini gayet verimli değerlendirebiliyor. Elbette bir DSLR makine kadar mükemmel görüntüler yakalamak akıllı telefonlarda henüz çok mümkün olmasa da, profesyonel fotoğraflara kafa tutacak kadar üstün enstantaneler yakalamak hiç de hayal değil. İşte size akıllı telefonlarınızla iyi fotoğraflar çekebilmeniz için 9 küçük tavsiye.
Acele etmeyin
Fotoğraf çekmek sabır işi. Görüntünün vizöre oturması, ışığın doğru gelmesi, hareketsiz ve en iyi anı yakalamak için biraz sabırlı olmak gerekiyor. Fotoğraf çekmenin zamanlamayla çok alakası var. Ancak bu zamanlamayı da doğru yapabilmek ayrı bir meziyet. Bunun için enstantanelerden önce hazır olabilmek ve sabretmek çok önemli.
Kompozisyon yaratmaya çalışın
Fotoğraflarınızda simetriyi kullanmaya çalışmak, kompozisyon kurgulamak için mükemmel bir yöntem. Dünya sadece bir 2 boyutlu bir yapıya sahip olsaydı fotoğrafçılar için son derece kısıtlı kompozisyonlar çıkardı. Ancak öyle değil. Fotoğrafı çekmek için her yönünden enstantaneyi ya da objeyi inceleyin. Unutmayın, eğer bir manzara çekiyorsanız alan derinliği fazla, portre çalışıyorsanız alan derinliği az olmalı. Alan derinlikleri fotoğrafların nefes alma alanladır. Fotoğraf sanatı iki boyutlu olduğu için derinlik hissini sizin vermeniz gerekiyor. Üstelik akıllı telefonların portatif yapısı bu konuda size hareket serbestliği de sağlayabiliyor.
Çekinmeyin yakınlaşın
Makro çalışmak değil buradaki kasıt. Ancak objelere yakınlaşarak, onları farklı derinliklerde kendi arka planlarında netleyerek farklı çalışmalar yapabilirsiniz. Bu noktada optik ve dijital zoom kullanmayın, objelere yaklaşabildiğiniz kadar yaklaşın. Böylelikle daha sonra fotoğraflarınızı kırpmak zorunda da kalmazsınız.
Flaş kullanmayın
Doğal ışıktan fazlasıyla faydalanmak en iyi tekniklerden biridir. Akıllı telefon kameralarımız bir DLSR makine kadar detaylı algoritmalarla ışık ayarı yapamaz. Elbette bu onların kötü olduğu anlamına gelmiyor ama bizim daha doğru ışık kaynakları ve açıları seçmemiz gerektiği anlamına gelebilir. Bazı akıllı telefon kameraları daha iyi ışık kaynağı kullanabilse de bizim yine de kameraya biraz yardımcı olmamız gerekebilir. Bunun için fotoğrafını çekeceğiniz obje ya da insanın iyi ışık alıyor olmasına dikkat etmek fotoğrafı daha görünür ve kaliteli kılacaktır. Ancak bunun için flaştan destek almamak oldukça önemli. Yeterli ışık kaynaklarını değerlendirmeye çalışın. Öte yandan Flaş kullanmak yapay bir ışık kaynağından aniden, çabucak yararlanmak anlamına geldiği için fotoğraflarda insanlar istedikleri gibi görünemeyebilirler. Öte yandan flaş kullanımı gözlerde kırmızılık ve yanlış gölgelenmelere de sebep olabilir.
Zoom Yapmayın
Elektronik yakınlaştırma seçeneği her akıllı telefonda bulunan, fabrika çıkışı bir hizmet. Ama kullanmalı mıyız? Hayır. Bunun çeşitli sebepleri var. Zoom yaparken küçük bir cihaz kullandığımız için el titremesi ya da benzeri etkiler fotoğrafın bulanık ve kalitesiz çıkmasına neden olabiliyor. Ayrıca piksel kalitesi düşüyor ve fotoğraf gren adı verilen bir etkiye maruz kalarak renklerini kaybediyor.
Depolama alanlarınızı dikkatli kullanın
İyi bir fotoğraf çekmek için pek çok deneme yapmak gerekebilir. Bundan dolayı aynı mekanda birbirine benzeyen onlarca fotoğraf, depolama alanımızda birikir. Bulut yedekleme kullansanız bile bu fotoğraflar belli bir kirlilik ve depolama alanı israfından öteye gitmezler. Bundan dolayı fotoğraflarınızı çektikten sonra en iyi olanını seçip geri kalanları silmelisiniz.
Temizlik akıllı telefon fotoğrafçılığında çok önemli
Cep telefonlarımızın lenslerini, fotoğraf makinelerinde olduğu gibi lens koruma kapakları kullanarak temiz tutmamız pek mümkün değil. Hatta akıllı telefon kameraları her an dış etkenlere açık kalabiliyorlar. Çekeceğimiz manzara, kişi ya da olaylarla aramıza giren parmak izleri, tozlar ve çeşitli diğer kirlilikler, fotoğrafları olumsuz etkiliyorlar. Telefonumuzu avucumuzda tuttuğumuz için genellikle lenslerinin ter, avuç içi ve parmak izi ile kaplı olması kaçınılmaz. İyi fotoğraf çekmek için temiz lens kullanmak oldukça önemli. Fotoğraf çekmeden önce lensleri iyice temizlemeyi ve deneme görüntüleri çekerek leke olup olmadığını kontrol etmek oldukça yararlı olabiliyor.
Akıllı telefonunuzun kamera ayarlarını öğrenin yeni uygulamalar indirin
Pek çok akıllı telefonla beraber gelen kamera uygulamaları farklı seçenekler ve özellikler sunabiliyor. Fotoğraf çekerken bunları tek tek deneyerek ne işe yaradıklarını tecrübe edebilirsiniz. Sonuç olarak fazla karmaşık olmayan bu uygulamalar mutlaka size bazı kolaylıklar sağlıyorlar. Bunları önceden biliyor olmanız fotoğrafları daha doğru ayarlarla zaman kaybetmeden çekebilmenize olanak tanıyacaktır.
Farklı kamera uygulamaları kullanın
iPhone'lar için Apple App Store, Android cihazlar için Google Play gibi uygulama mağazaları olduğunu unutmayın. Bu kaynaklara arada bir uğrayın. Çektiğiniz fotoğrafların üzerinde oynamak, kırmızı gözleri düzeltmek, kontrast ve aydınlık ayarlarını düzenlemek için bir fotoğraf editör uygulamalarına ihtiyacınız olabilir. Çekilen fotoğrafların genellikle bu tür düzenlemelere ihtiyacı olabiliyor. İhtiyacınız olan uygulamaları işletim sisteminize göre bu mağazalardan da edinebilirsiniz.