Cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların insanlar verdiği zararlar hep tartışıldı. Firmalar buna karşı önlemler almaya çalıştı, çalışmaya devam ediyor. Ancak bu önlemler bir işe yarıyor mu? Sağlığımız ne kadar tehlikede?
Cep telefonları beynimizi daha fazla enerji harcaması için kandırıyor
Cep telefonları kesinlikle iyi uyumamızı engelliyor. Gecenin geç saatlerine kadar elimizden bırakmadığımız cihazlarımızdan, uyurken bile ayrılamıyoruz. Zihinsel olarak aklımızın devamlı akıllı telefonlarda olması zaman içinde beynin dinlenmesi gereken birçok bölgesinin hem alarmda kalmasına yol açıyor. Gün boyunca iş yerinde ve gün sonunda yanımızdan ayırmadığımız bu akıllı cihazlar beynimize bu tür oyunlar oynayarak her gün daha yorgun olmamızın tek sebepleri.
Devamlı telefonu kontrol etmek stres ve mutsuzluk veriyor
Garip bir paranoya halindeyiz. Her hangi bir uyarı gelse de gelmese de cep telefonlarımızı mutlaka kontrol eder durumda buluyoruz kendimizi. Bu durum paranoya, stres ve mutsuzluk getiriyor. Bu durumdan kurtulmamız zor görünse de aslında tek yapmamız gereken cep telefonlarımızdan bir süre uzak kalmaya alışabilmek. Günlük yaşantımızda cep telefonlarına ayırdığımız vakti kendimize bile ayırmamaya başladık. Evde, yatağımızda, otobüste, sinemada, misafirlikte bile elimizden düşürmüyoruz. Bu bağımlılık zihinsel olduğu kadar vücudumuz ve çevremizi de etkiliyor.
Çocuklar tehlikede
İngiltere Radyolojik Koruma Kurulu, cep telefonunun bilhassa küçük çocuklarda tümör riski oluşturduğunu açıklayan bir rapor yayınladı. ABD’li ve Danimarkalı bilim adamları 2000'li yıllarda doğmuş olan 13 bin çocuğu inceledi ve şu sonuçları ortaya çıkardı; hamileyken günde 2-3 defa cep telefonu kullanan annelerde, davranış bozukluğu yaşayan çocuk sahibi olma olasılığı yüzde 54.
Bu risk, çocuklar mobil telefonlarla 7 yaşından evvel tanışırsa yüzde 80’lere kadar çıkabiliyor. Akıllı telefonların çocuklara verdiği zarar bununla da bitmiyor. Bu yaş grubuna dahil olan çocukların çevresiyle uyum bozukluğu yaşama oranı yüzde 49, hiperaktif olanlar yüzde 35, arkadaşlarıyla sorunlu iletişim kuranlar yüzde 34 ve duygusal, psikolojik problem yaşayanlar ise yüzde 25 olarak belirlenmiş.
Bu çocukların karşılaştığı risklerin özeti. Öte yandan, yetişkinlerde baş gösteren sorunlar da oldukça iç karartıcı görünüyor.
Kulağımızı dayayarak beynimize oldukça yakın tuttuğumuz, elektromanyetik radyasyon yayan başka bir cihaz kullanmıyoruz. Evlerde ve ofislerde kullandığımız diğer aletlerin verdiği zararı, vücut bir şekilde kendini yenileme mekanizmasını kullanarak bertaraf edebiliyor. Ancak oldukça yoğun kullandığımız cep telefonları için vücudun kendini yenileme şansı ve vakti yok. Telefonun beyine yakınlığı da oldukça önemli hayati risk taşıyor.
Cep Telefonunun Kısa ve Uzun Vadedeki Zararları
Özel Emme Oranı olarak ifade edilen 'SAR' değeri, biz cep telefonlarını kullanılırken vücudumuzun emdiği radyasyon miktarının watt cinsinden karşılığına verilen isim. Bu değerin tavsiye edilen maksimum oranı 10 gramlık dokuda 2 watt olarak açıklanıyor. Uluslararası Radyasyon Koruma Komisyonu, 0.12 watt\1.5 watt arasında değişen radyasyon emme değerlerinin güvenli olduğunu açıkladı. Yine de bu oranların da insan sağlığına zarar verip vermediği kesin olarak kanıtlanmış değil.
Ancak bilim adamları araştıra dursun son 12 yılda cep telefonu kullananlarda görülen sağlık sorunları artıl gösteriyor. Bunlar kısa ve uzun vadeli etkiler olarak şöyle sıralanıyor.
Kısa vadeli etkiler (24 saat)
- Görüş alanında daralma.
- Yoğun stres ve yorgunluk hissi.
- Kalp pilinin bozulma riski.
- Kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma.
- Konsantrasyon ve dikkat bozulması.
- İşitmede geçici aksaklıklar oluşması. Baş ağrıları ve sersemleme.
Uzun vadeli etkiler (10 yıl)
- Genetik yapının bozulması.
- Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri.
- Kalp rahatsızlıkları.
- Kan beyin bariyerinin zedelenmesi.
- Kalıcı işitme bozuklukları.
- Hafıza zayıflaması ve beyin tümörü riski.
- Embriyo gelişiminin zarar görmesi.
- Kadınlarda düşük riskinin artması.
- Kan hücrelerinin bozulması.
- Yüksek tansiyon.
- Bağışıklık sisteminin zarar görmesi.
- Sperm sayısının azalması.
Uzun Süre Bilgisayar Kullananlar İçin Sağlık Önerileri
Bu Şirin Ayıcık Çocuklara Bakıcılık Yapmaya Hazır
YORUMLAR