Akıllı telefonlar her yıl bir önceki sürümlerine oranla daha gelişiyor ve teknolojik yeniliklere sahip oluyorlar. Artık neredeyse herkesin son kuşak bir cep telefonu ve tableti var. İşlerinin çoğunu bu cihazlardan yürütebiliyorlar. Peki, Pc ve dizüstünün tahtını sarsabilirler mi?Bundan 3 sene kadar önce Motorola Atrix akıllı telefonu bir dizüstü ile beraber çalışabilen bir model olarak akıllarda kaldı. Bir cep telefonu ve bilgisayarın aynı platform üzerinde çalışıyor olması elbette çok akıllıcaydı. Ancak cep telefonlarını bir bilgisayara adapte etmek yerine onları birer bilgisayar haline getirebilmek daha mantıklıydı.
Bugünkü durum ise şundan ibaret. Her bir telefon markası, işletim sistemi ne olursa olsun bir bilgisayarın yapabileceği işlerin çoğunu yapabiliyor. Peki, o zaman bilgisayarlarımızı terk etmek durumunda mıyız?
Hepimizin her an bir dizüstü bilgisayarına ihtiyacı yok. En azından çoğumuzun. ARM yonga üreticisi akıllı telefonlara yerleştirilen işlemcilerin bu yılsonuna kadar en son model bir dizüstünden daha performanslı çalışabileceğini söylüyor. Özellikle yeni geliştirilen Mali-T88 GPU ve Cortex-A72 işlemci bugün evlerimizde bulundurduğumuz PC’lerden daha hızlı işlemler yapabilecek kadar gelişmiş modüller.
Akıllı telefonların teorisi sini biliyor ama pratikte kullanmıyoruz
Tüketicinin akıllı cihazlara olan tutkusu, zaman içinde telefonların gerçek potansiyelinin yavaş yavaş anlaşılmasıyla daha artacak. Şu anda elimizde tuttuğumuz cep telefonlarının gerçek potansiyelinden pek haberimiz yok. Oysa çoğu uygulama bize telefon üzerinde video işlemeden, ofis araçları kullanmaya, yazı yazmaya ve bir bilgisayarla yapılabilecek her şeyi yapabilmeye kadar sınırsız olanak veriyor. Bir akılı telefona artık HDMI ya da USB ile hatta kablosuz olarak bağlayamadığımız hiçbir cihaz da kalmadı. Bu şekilde düşününce cebimizdeki gücü daha iyi kavrayabiliyoruz.
Qualcomm'un Android cihazlar için tasarladığı Snapdragon 810, ki bu yonga LG ve HTC’de kullanıyor 4K videoyu çevrimiçi seyredebilme özelliğine sahip. Aynı zamanda 3 boyutlu oyunlarda da sıkıntısız çalışabiliyor. Öte yandan Apple’ın iPhone 6’da kullandığı yeni yonga ilk iPhone’da kullandığından 50 misli daha hızlı. Görüntü birimi de yaklaşık 85 kere daha fazla işlem yapabiliyor.
Donanım desteği gelirse ne olur?
Çekirdek olarak bu kadar güçlü cihazları bilgisayarlarla değiştirmek için gereken tek şey eko sistemlerine rahat çalışmamızı sağlayabilecek donanımlar eklemek. Bu donanımlar bir klavye, fare ve monitör olabilir. Ekranları ne kadar büyük olursa olsun akıllı telefonların üzerinde rahat çalışmak henüz mümkün değil. Tüm yetenek ve donanımsal güçlerine rağmen onlardan bu şekilde verim alınması mümkün görünmüyor.
Ancak donanımları bugün bir bilgisayarın yapabileceği her şeyi yapabilecek olan bu cihazlar bu yeteneklerini daha verimli kullanılması için bir evrim geçirerek başka bir şeye, bir PC telefona dönüşebilirler mi? Bu üreticilerin gelecek için nasıl bir vizyona sahip olduklarına bağlı.
Son Söz
Sonuç olarak her ne kadar tüketici teknolojiyi yönlendiriyormuş gibi görünse de bu urum bu kadar basit değil. Teknolojinin verdiğini alan ve bunu kabullenen bir pazar olduğu açıkça ortada. Her nekadar biz akıllı telefonlar artık bir dizüstünün yerini alabilir desek de, pazar konjonktürleri buna karar verecek.
Ama evet cebimizdeki cihazlar oldukça güçlüler. Aralarındaki rekabet onları önümüzdeki 2 sene içinde inanılmaz daha güçlü kılacak.
Çok Yakında Telefon Adedi İnsan Nüfusunu Geçecek
Mobil Alemden 2014 Manzaraları
YORUMLAR