Cep telefonlarının akıllanmalarıyla birlikte hayatımızda çok daha geniş alanları kaplamaya başladılar. Bu durum birçok konuda hayatı kolaylaştıran ve iyileştiren olgulara vesile olsa “aklın kontrol edilememesi” kimi zaman “akıllı sorunlara” da neden olabiliyor. Bu yazıda, mobil dünyada nasıl daha güvende olabileceğinize dair ipuçları vermeye çalışacağım.
Fotoğraflardan bahsetmişken, özellikle akıllı telefonların sahip oldukları yetenekli kameralar sayesinde telefonlar aynı zamanda bir fotoğraf makinesi olarak da görülebiliyorlar. Hâl böyle olunca söz konusu fotoğrafları ve videoları da sadece korumak yetmiyor, onlara erişimin sınırlandırılması da gerekebiliyor. Bunun için de bir uygulama kilidi hizmeti kullanabilirsiniz. Bu uygulamaların kilit uygulaması şeklinde anıldıklarını da ekleyelim.
Şifreler mobil dünyada da son derece önemliler. Zira başta sosyal medya olmak üzere artık birçok hizmete ve ürüne daha çok mobil cihazlardan ulaşıyoruz. LastPass uygulaması sizin için hangi mecrada hangi kullanıcı adı ve şifreyi kullandığınızı saklar ve ihtiyaç halinde bu bilgilerin girilmesini kolaylaştırır. Böylelikle kullanıcı adınız ve şifreniz için harika bir güvenlik sağlamış olursunuz.
Yazılım açısından konuya bakarsan, oyun ve uygulamaları sadece işletim sisteminin mağazası üzerinden edinmenizi tavsiye ediyorum. Ücretli uygulamaların kurulum dosyalarını başka mecralarda bulabilmek elbette mümkün ancak birkaç TL ödeyerek almaktansa büyük bir riski cihazınıza taşımanızı önermem. Eğer ileri seviyede bilgi birikiminiz yoksa akıllı telefonunuzu ve tabletinizi garanti kapsamının dışına çıkaran “ROOT” ya da “Jailbreak” gibi işlemlere tabi tutmamanız gerektiğini düşünüyorum. Ve son olarak, ücretli ya da ücretsiz bir antivirüs uygulaması edinmenizi, mümkünse klasik bilgisayarlar üzerinde başarısını kanıtlamış bir şirketin uygulamasını tercih etmenizi şiddetle öneriyorum.
Güvenli Günler…